Curățarea piscinei cu Vitamina C: Este sau nu o soluție bună pentru piscina ta? Ce spun specialiștii

Curățarea piscinei cu Vitamina C: Este sau nu o soluție bună pentru piscina ta? Ce spun specialiștii

Tot mai mulți proprietari de piscine, ca tine, își îndreaptă atenția către alternative la clorul tradițional, căutând soluții eficiente dar mult mai blânde pentru sănătatea înotătorilor. Vitamina C a câștigat popularitate ca alternativă complet naturală și sigură, promițând să evite efectele nedorite ale clorului și să rezolve probleme cum ar fi petele de metale sau schimbările de culoare ale apei.

Motivația stă, pe bună dreptate, în dorința de a evita efectele adverse asociate cu clorul, cum ar fi iritațiile pielii și ochilor sau chiar deteriorarea mediului. 

Totuși, realitatea este că vitamina C nu oferă soluția ideală pentru toate problemele întreținerii piscinei.  Vestea bună? Există alte metode care elimină complet clorul clasic și duc la o apă perfect sănătoasă și sigură chiar și pentru bebeluși. 

Echipa HydroSpa îți va oferi o perspectivă clară asupra limitelor vitaminei C în tratamentul apei din piscină și va propune alternative ecologice și sigure, care asigură o calitate excelentă a apei, fără costuri exorbitante. Prin expertiza noastră, dorim să îți dăm informații valoroase pentru o alegere bine informată.

Ce este acidul ascorbic (vitamina C)?

Pe scurt, acidul ascorbic – cunoscut și ca Vitamina C – este un acid organic solubil cu proprietăți antioxidante. Vitamina C apare în varii forme – natural în anumite alimente, ca adaos în altele, sau ca suplimente alimentare. Întrucât Vitamina C nu poate fi sintetizată de organism, trebuie consumată regulat pentru buna funcționare a cartilajelor, dinților, oaselor, ligamentelor și a altor structuri. 

Cum acționează vitamina C în apa din piscină și la ce o pot folosi? 

Treburile, însă, se complică puțin când vine vorba de folosirea Vitaminei C pentru purificarea apei. Din moment ce este obiectiv benefică pentru organism și relativ ieftină, de ce nu am folosi-o pentru purificarea apei din piscină? 

Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie mai întâi să ne uităm la cum acționează Vitamina C în apă. Acidul ascorbic introdus în apă generează un efect antioxidant asupra fierului prezent în apă. Din acest motiv, acidul ascorbic este considerat foarte eficient în eliminarea algelor, fungicidelor și altor contaminanți. 

În general, deținătorii de piscine folosesc vitamina C pentru a rezolva trei probleme mari: apa verde din piscină, petele verzi de pe pereții piscinei și apa maro. 

Să începem cu apa verde din piscină. Dacă apa din piscina ta are un aspect verzui și cețos, este mai mult ca sigur datorită creșterii algelor. După cum probabil știți, algele sunt organisme fotosintetice care folosesc soarele, apa și dioxidul de carbon pentru a se hrăni. Pe lângă aspectul verzui al apei, veți observa formațiuni de alge pe podeaua, scările, fundul și chiar suprafața piscinei. Deși algele în sine nu sunt dăunătoare oamenilor, este bine să vă ocupați de ele de îndată ce apar pentru că se înmulțesc rapid și pot purta diverse bacterii precum E.Coli sau salmonella. Dacă algele sunt negre, atunci putem vorbi de mucegai care este în mod definitiv dăunător sănătății. Cauzele cele mai comune ale apariției algelor sunt filtrarea proastă, dezechilibrul chimic al apei, conținut mic de clor, sau circulația necorespunzătoare a apei. 

Dacă totuși nu observați formațiuni de alge în apa verde, putem presupune că a fost cauzată de conținutul ridicat de cupru. Acesta este un proces absolut natural care se produce în urma adăugării apei proaspete dintr-o sursă naturală – practic, apa devine verzuie în urma oxidării cuprului. Deși procesul de oxidare poate fi inversat prin introducerea vitaminei C în apă, efectul este temporar – apa va deveni transparentă, însă problema de fond va rămâne nerezolvată. Cu alte cuvinte, vitamina C nu este eficientă împotriva algelor sau a metalelor din apă.. 

Cât despre apa maro (de departe cea mai comună problemă), aceasta apare în urma oxidării fierului – proces care poate fi reversat (temporar) prin administrarea vitaminei C. 

Un alt mod de utilizare al acidului ascorbic este pentru eliminarea petelor de uzura. Aceste pete, o consecință absolut naturală a utilizării îndelungate a piscinei, sunt cauzate de conținutul de fier, mangan și cupru a apei. De obicei, apar sub forma unor pete gălbui/verzui care dau un aspect neigienic piscinei. Acidul ascorbic elimină petele de uzură reducând fierul dintr-un stadiu solid într-unul solubil – de la feric la feros. De îndată ce transformarea în stadiu feros este completă, se adaugă un produs sechestrant (floculant sechestrant, mai precis) pentru a preveni apariția altor pete. 

Este important de menționat faptul că acidul ascorbic este eficient când nivelul de clor din apă este scăzut. În caz contrar, se produce o reacție chimică în urma căreia clorul ucide proprietățile acidului ascorbic înainte să își facă efectul – ba chiar înainte să ajungă fizic la pete. 

De ce nu recomandăm folosirea vitaminei C în piscină?

Deși eficiența vitaminei C în eliminarea petelor de pe suprafețele piscinei nu poate fi contestată, specialiștii de la HydroSpa nu recomandă acidul ascorbic pentru tratarea apei, mai ales în detrimentul altor variante. 

În primul rând, trebuie să ne uităm la contextul în care vitamina C este promovată ca soluție pentru tratarea apei. Majoritatea articolelor de specialitate pun vitamina C în antiteză cu alte tratamente, accentuând calitățile sale organice, naturale, versus alți compuși chimici precum clorul. Într-adevăr, clorul în cantități excesive poate avea efecte adverse asupra sănătății – alergii, mâncărimi, iritații -, lucru despre care am scris în detaliu de-a lungul anilor, dar acest fapt nu înseamnă automat că vitamina C este mai sănătoasă decât clorul. 

Acestea fiind spuse, iată de ce abordarea cu acid ascorbic poate fi considerată ineficientă și nu este recomandată ca soluție principală pentru curățarea piscinei:

Vitamina C nu purifică apa din piscină

Unul din cele mai răspândite mituri despre vitamina C, popular în special în cercurile conservaționiste, este că vitamina C, datorită proprietăților sale antioxidante, purifică și tratează apa mult mai bine decât alte soluții. 

Lipsa sa de proprietăți de dezinfecție reprezintă o limitare semnificativă, deoarece tratamentul eficient al apei din piscină nu implică doar eliminarea petelor sau clarificarea apei, ci și asigurarea unui mediu sigur și sănătos pentru înotători, liber de microorganisme dăunătoare.

În realitate, vitamina C în combinație cu apa de piscină nu deține proprietăți antibacteriene sau antifungice. În mod ironic, vitamina C poate favoriza dezvoltarea bacteriilor în apă tocmai datorită lipsei acestor proprietăți și pentru că induce falsa iluzie că acidul ascorbic în sine este suficient pentru purificarea apei. 

Mai mult decât atât, în ciuda informațiilor care circulă pe Internet, efectul purificator (adică dispariția culorii verzui) nu este rezultatul eliminării bacteriilor, ci a fierului din apă. Chiar și așa, efectul este temporar pentru că vitamina C nu alterează compoziția chimică a apei, ci pur și simplu îi reversează culoarea la un stadiu neutru. 

Riscul de recontaminare este foarte mare

Acidul ascorbic nu are proprietăți de dezinfecție. Îndepărtarea clorului din apă pentru a permite acidului ascorbic să acționeze expune apa la riscuri de contaminare în perioada tratamentului.

În procesul de utilizare a vitaminei C pentru tratarea apei, este adesea necesară reducerea sau eliminarea temporară a clorului din apă. Clorul servește drept un agent de dezinfecție principal în piscine, distrugând bacteriile și virușii potențial periculoși, precum E.coli și norovirusul, și prevenind dezvoltarea algelor. Odată cu diminuarea concentrației de clor, apa devine vulnerabilă la recontaminare. Această expunere nu doar că reduce efectivitatea temporară a dezinfecției, dar și creează o fereastră în care apa poate fi rapid colonizată de noi microorganisme înainte ca tratamentul cu acid ascorbic să fie completat.

Mai mult, perioada necesară pentru ca acidul ascorbic să acționeze și pentru ca nivelurile de clor să se normalizeze ulterior poate varia, amplificând riscul ca apa să rămână nesigură pentru utilizare o durată mai îndelungată. În timpul acestei perioade, orice adăugare de apă proaspătă, variațiile de temperatură și chiar activitatea înotătorilor pot introduce noi surse de contaminare.

Vitamina C dăunează echilibrului chimic al apei

Al doilea motiv pentru care nu recomandăm acidul ascorbic este că are efecte adverse asupra echilibrului chimic al apei. 

Perturbarea echilibrului chimic poate duce la niște probleme serioase și costisitoare de rezolvat (spre exemplu, depuneri pe pereții și fundul piscinei) care vor necesita utilizarea altor substanțe chimice pentru a le îndepărta. Cu alte cuvinte, intenția de a renunța la chimicale și produse artificiale pentru tratarea apei poate rezulta, în mod paradoxal, la utilizarea și mai multor chimicale pentru a rezolva problemele cauzate de vitamina C. 

De asemenea, vitamina C poate perturba nivelul de pH al apei. pH-ul este o formulă prin care se măsoară nivelul de aciditate al apei pe baza concentrației de hidrogen și ioni. Un nivel scăzut de pH indică o concentrație mare de hidrogen și viceversa. Nivelul de pH al apei poate fi influențat de o varietate de factori externi – apa de ploaie, spre exemplu, scade pH-ul apei datorită acidității sale. 

Astfel, putem conclude că datorită naturii acidice a vitaminei C (nu se numește acid ascorbic degeaba, până la urmă), această substanță reduce considerabil pH-ul lichidului odată introdusă în apă. Efectul imediat asupra lichidului este scăderea alcalinității apei, care necesită mijloace adiționale (și posibil costisitoare) pentru reglarea ei. 

Vis a vis de efectele asupra organismului, pH-ul scăzut poate cauza iritații la ochi, piele și în pasajele nazale. Dacă includem și înghițirea accidentală a apei în ecuație, putem adăuga și arsurile stomacale și refluxurile de acid pe lista efectele adverse. 

Recapitulând – vitamina C nu numai că are efecte neglijabile asupra bacteriilor și algelor, dar perturbă echilibrul chimic al apei scăzând nivelul de pH, care la rândul său are efecte adverse asupra sănătății. 

Contrar așteptărilor, vitamina C este costisitoare și neecologică

Deși acidul ascorbic este o substanță relativ accesibilă, cantitățile necesare pentru tratamentul eficient al petelor la nivelul întregii piscine pot fi semnificative. Acest lucru poate face, în mod ironic, ca tratamentul să fie mai costisitor decât alte metode.

Când spunem “costisitoare “, nu ne referim la prețul per dozaj, ci la volum și la procesul de tratare. Dozajul recomandat este între 50 și 70g per metru cub de apă, iar prețul unei pungi de 25 de kilograme de acid ascorbic variază între 100 și 200 de lei. Deja vorbim de niște costuri destul de mari, în special dacă ne raportăm la dimensiunea medii a unei piscine. 

De asemenea, similar cu acidul cianuric prezent în clor, vitamina C poate fi redusă doar prin golire sau adaos de apă, un proces care, la rândul său, se traduce în costuri ridicate pe termen lung datorită cantităților semnificativă de ape irosite. 

Este demn de menționat și faptul că apa cu adaos de vitamina C este extrem de dăunătoare pentru mediu – dacă aveți scurgerea conectată la o grădină, fertilitatea solului și pH-ul acestuia vor fi afectate. 

Este doar o soluție temporară pentru pete

Îndepărtarea petelor cu acid ascorbic nu tratează cauza de bază a problemelor de calitate a apei. Fără a adresa cauza (cum ar fi dezechilibrele chimice sau prezența metalelor în apa de alimentare), petele pot reapărea.

Ce alternative de curățare sănătoase, fără clor, există pentru vitamina C?

Acum că am identificat motivele pentru care vitamina C NU este recomandată pentru tratarea apei, este timpul să ne orientăm spre câteva alternative precum ionizarea cupru-argint, hidroliza cu sare și lămpile UV – fiecare din ele nu folosește deloc clorul tradițional.

Fiecare tip de tratament și produs are propriile avantaje și dezavantaje, deci luați acest lucru în considerare înainte să vă definitivați alegerea. 

Mai jos găsiți alternativele propuse de HydroSpa, și câteva recomandări de produse:

Ionizarea cupru-argint

Dacă vrei să eviți clorul – o posibilitate mare, din moment ce te interesezi de tratamentul cu vitamina C -, atunci s-ar putea ca procesul de ionizare cupru-argint să-ți surâdă.

Procesul de ionizare este 100% natural și presupune montarea unui ionizator la sistemul de filtrare, între pompă și filtrul cu nisip. Acest ionizator conține electrozi de cupru-argint care sunt supuși unui curent de joasă tensiune. În momentul în care intră în contact cu apa, ionizatorul generează ioni de cupru și ioni de argint – ionii de de cupru au rol fungicid și algicid, pe când cei de argint dezinfectează apa.

Beneficul principal al acestui proces este că, spre deosebire de tratamentul cu vitamina C, ionii sunt pH-neutri, ceea ce înseamnă că echilibrul chimic al apei va rămâne neschimbat. Mai mult decât atât, electroliza cupru-argint esfe eficientă chiar și atunci când pH-ul este ridicat, fâcându-o o soluție universală de tratare. 

Un alt beneficiu important este rolul de acționare ca “floculant” care modifică ionii din mediul filtrant. Acesta funcționează ca un magnet pentru materia organică aflată în suspensie în apă, crescând astfel calitatea filtrării.

Cât despre dezavantaje, este important de reținut faptul că această soluție este costisitoare. Însă, deși investiția inițială este mare, aceasta se amortizează în timp pentru că ionii sunt stabili și asigură o protecție îndelungată. Pe scurt, în loc să achiziționezi acid ascorbic și să repeți procesul de purificare de-a lungul sezonului cald, este mult mai ieftin pe termen lung să montezi un ionizator și să scapi de o grijă.

Pe site-ul HydroSpa găsești o selecție vastă de ionizatori. Pentru început, îți recomandăm să te uiți la acest model:

Hidroniser sistem ionizare 65 mc – 7,085 lei

sistem de ionizare

Acest ionizator de la Hidroniser îndeplinește toate funcțiile menționate mai sus: produce ioni de cupru de argint care atrag organismele microscopice și paraziții și le elimină. Este recomandat pentru piscinele de 65 mc. 

Pentru ionizatori destinați piscinelor mai mari, te invităm să consulți întreaga ofertă HydroSpa aici

Hidroliza cu sare/clorinarea cu sare

Hidroliza cu sare este un alt proces 100% natural pe care ai putea să-l adopți în locul vitaminei C. O să ai nevoie de un electronizator care transformă sarea în clor natural, ceea ce-l face un înlocuitor ideal nu numai pentru vitamina C, ci și pentru clor. Practic, acest proces elimină necesitatea oricăror chimicale, precum și mirosul specific de clor. 

Partea cea mai bună este că nu ai nevoie de o cantitate uriașă de sare. Deși acest proces necesită în jur de 1-4 kilograme de sare per metru cub de apă, dozajul inițial va fi suficient pentru întreg sezonul de utilizare. Evident, apa va fi puțin sărată, motiv pentru care va trebui să supraveghezi constant nivelul pH-ului. Pe de altă parte, lista sarcinilor recurente de întreținere a piscinei ar trebui să includă monitorizarea pH-ului oricum, deci nu vei depune mai mult efort decât de obicei. 

La fel ca în cazul ionizatoarelor, electrolizatoarele presupun o investiție destul de costisitoare. Vestea bună este că prețurile electrolizatoarelor tind mai mult spre domeniul accesibilului decât cel al ionizatoarelor. Spre exemplu, prețurile din gama de produse oferită de HydroSpa variază între 3500 și 12000 de lei. Oferta completă aici.

Informează-te complet despre soluția clorinării cu sare pentru piscina ta din ghidul nostru complet!

Sterilizarea prin raze UV

sistem de tratare lampa uv
Sistem tratare lampa UV Quantum 130mc

Sterilizarea prin raze UV este un veritabil best of all worlds – este un proces în întregime natural care nu numai că menține echilibrul chimic al apei intact, dar este și foarte accesibil din punct de vedere financiar.

Cum funcționează sterilizarea prin raze UV? Se montează un aparat numit sterilizator care, cu ajutorul unor lămpi cu vapori de mercur plasate într-un dispozitiv de cuarț, distruge germenii, patogenii, algele, ciupercile și mucegaiul din apă. De menționat faptul că sterilizatorul de sine stătător nu este suficient – va trebui să complimentezi procesul cu cantități mici de clor pentru a avea un dezinfectant rezidual în apă. Sterilizarea se face doar la nivelul lămpii, iar apa din piscină este expusă la la factori externi.  

Singurul lucru de care va trebui să te ocupi (pe lângă mentenanța generală a aparatului) este înlocuirea lămpilor. Din fericire, lămpile au o durată de viață de aproximativ un an, mai mult decât suficientă pentru un întreg sezon de utilizare.

Prețul unui sterilizator UV variază între 5000 și 9000 de lei. Consultă toată oferta de sisteme de sterilizare UV de la HydroSpa.

Clorul rămane cea mai bună soluție clasică, dacă nu dorești o soluție ecologică 

În lipsa altor alternative, specialiștii de la HydroSpa recomandă clorul lichid, pentru că este ușor de adminstrat – prin turnare în piscină – și nu conține acid cianuric, despre care am scris în detaliu aici

Clorul pentru piscină – nu clorul casnic! – este cea mai des întânită substanță de dezinfectare. Clorul este o soluție ieftină și relativ ușor de administrat. Nu o să intrăm în știința din spatele clorului în acest articol, dar ce este important de reținut este că odată introdus în piscină, clorul în combinație cu apa formează o substanță combinată numită cloramină care distruge bacteriile. Sigur, dezavantajul principal pe care îl are față de vitamina C este mirosul acela tipic de clor – care poate fi prevenit atât timp cât cantitatea de cloramină este mai mic decât clorul liber și pH-ul și temperatura apei sunt la nivelurile adecvate. 

În general, clorul pentru piscină se găsește în trei variante – granule, tablete, sau lichid. Fiecare are rostul său, precum și propriul set de avantaje și dezavantaje. 

  • Tablete de clor. Se introduc într-un dispozitiv care eliberează substanța activă treptat. De obicei, aceste tablete conțin substanțe complementare precum algicid și floculant, care ajută la eliminarea bacteriilor, algelor și  altor patogeni. Pe site-ul Hydrospa găsești clor sub formă de tablete aici
  • Clorul granule. Este un tip de clor care este presărat direct în apă sau pus la dizolvat într-un alt recipient care este turnat în piscină. Ideal pentru tratamente șoc. Pe site-ul HydroSpa găsești clor sub formă de granule aici
  • Clorul lichid. Este cea mai ieftină metodă de tratament bazată pe clor. O recomandăm în special deținătorilor de bazine mari. 

Consultă specialiștii HydroSpa pentru mai multe informații despre curățarea piscinei fără vitamina C

Sperăm că acest articol ți-a răspuns la toate întrebările și nelămuririle despre utilizarea vitaminei C în procesul de tratare a apei de piscină. Deși, la prima vedere, vitamina C pare a fi o metodă eficientă de tratare a apei, în realitate, proprietățile sale antibacteriene sunt neglijabile. Nu numai că nu este o soluție eficientă de tratare, dar este și neecologică și costisitoare pe termen lung. 

Din fericire, există o sumedenie de alternative la care poți apela, de la clor, hidroliza cu sare, până la ionizarea cupru-argint și sterilizarea prin lămpi UV. Evident, nicio soluție nu este 100% perfectă – motiv pentru care suntem gata oricând să te ajutăm să faci alegerea corectă pentru tine.

Dacă te gândești să apelezi la o alternativă rezonabilă la tratarea apei de piscină cu vitamina C, HydroSpa îți oferă consultanță gratuită – nu ezita să ne suni la 0726 229 186 sau să ne scrii un mail pe adresa sales@hydrospa.ro.


Toate produsele menționate în articol pot fi achiziționate pe site-ul HydroSpa în categoriile aferente – Ionizatori cupru-argint, sisteme de electroniză/hidroliză cu sare, sisteme de tratare cu lămpi UV, produse pe bază de clor.

Add a Comment