Tratarea apei din piscină: ce trebuie să știi când pregătești piscina pentru noul sezon, de la testare, la dozare și urmărire

Tratarea apei este una dintre cele mai importante procedee pentru a menține o piscină funcțională, fie că este privată, la tine în curte, sau chiar un bazin public. 

Când vine vorba de tratare, nu este doar despre cât clor pui în apa din piscină, sau despre alte soluții “rețetă”, ci despre a urma o serie de trei pași clari – testare, dozare și urmărire – pe care să îi adaptezi piscinei tale, în raport cu alte elemente precum echilibrarea factorilor care compun Indicele Langelier, cantitatea de dezinfectanți, precum și cea de alte substanțe chimice introduse în apă.  

La prima vedere poate suna complicat, însă indiferent de nivelul tău de cunoștințe, odată ce înțelegi acest proces în trei pași și care sunt elementele care influențează calitatea și mirosul apei, tratarea corectă a apei devine simplă.

Așa că înainte de a cumpăra și de a aplica orice tratament piscinei tale, haide să înțelegem care este rolul fiecărei componente care se regăsește în apa piscinei, cum se influențează reciproc aceste elemente și ce ai tu de făcut la fiecare pas. 

Experiența noastră la HydroSpa cu tratarea apei este una de mulți ani, în care am ajutat mii de clienți să adopte o atitudine proactivă în ceea ce privește chimia apei din piscinele lor, punând foarte mare accent pe a menține în echilibru cele mai importante valori. 

Rămâi aici și află toți pașii necesari pentru tratarea corectă și completă apei din piscină ca sa poți da drumul sezonului de vară cu dreptul:

Pasul 1: Testarea apei 

Una din cele mai întâlnite probleme este că proprietarii de piscine fac măsurători incomplete și în consecință aplică tratamente greșite, deoarece nu țin cont de testarea apei. În continuare îți prezentăm ce este indicele Langelier și de ce este atât de important să ții cont de el, cât și de alte măsurători înainte de a începe orice fel de tratament pentru o apă curată și echilibrată:

Echilibreaza factorii care influențează indicele Langelier 

Indicele Langelier este numit și indicele de coroziune și reprezintă o serie de măsurători pe care peste 90% dintre profesioniștii din domeniu le ignoră. Practic, acest indice determină dacă apa este corozivă (adică are un indice mic), echilibrată sau dacă favorizează formarea de cruste (adică are un indice mare), fiind o măsurătoare obiectivă a echilibrului apei. 

Așadar, iată care sunt componentele acestui indice și de ce este atât de important să ținem cont de valorile acestora

Testează nivelul de calciu sau duritatea apei

Calciul are un rol extrem de important în echilibrul chimic al apei și de aceea trebuie să înțelegem care sunt efectele acestuia. În primul rând, calciul NU este un inamic în procesul de tratare al apei – dimpotrivă. Odată ce înțelegi cum să îl echilibrezi, vei observa că toți ceilalți factori care influențează echilibrul apei tind să fie mai constanți. 

Deși Indicele Langelier depinde de mai mulți factori, acesta practic măsoară saturația carbonatului de calciu din apă. Un indice Langelier mare (peste 0,3) favorizează formarea crustelor, în timp ce un indice Langelier mic înseamnă că apa are nevoie de calciu și va căuta să îl găsească sub orice preț – motiv pentru care apar petele albe, iar echipamentul se corodează, în special chitul de rosturi și adezivul pe bază de ciment, în cazul piscinelor placate cu gresie sau mozaic.  

Calciul este adesea trecut cu vederea de către proprietarii piscinelor în tratamentele pe care le aplică aceștia. Când apa din piscină este echilibrată corect în ceea ce privește calciul, toți ceilalți factori tind să devină mult mai ușor de ținut sub control: mai exact, pH-ul și alcalinitatea nu mai fluctuează atât de mult.  

Testează nivelul pH-ului

Cu siguranță ai auzit că „pH-ul trebuie să aibă valori cuprinse între 7,2 și 7,8, ideal, între 7,4 – 7,6”. Desigur că aceste intervale sunt foarte utile pentru toți proprietarii de piscine pentru a-și face o idee cu privire la echilibrul apei. 

Însă specialiștii noștri la HydroSpa subliniază faptul că indicele Langelier este ignorat de foarte mulți profesioniști din domeniu și este de multe ori mai important decât aceste valori fixe. De ce? Pentru că acest indice ține cont de valorile tuturor factorilor care îl compun, iar pH-ul are cel mai mare impact asupra lui. 

De exemplu, dacă vom crește pH-ul de la 7,2 la 7,8, indicele va crește și el tot cu 0,6. Având în vedere că plaja de variație a indicelui ar trebuie să fie tot 0,6 (între -0,3 și +0,3), devine deci evident cât de important este pH-ul în menținerea echilibrului apei. 

În majoritatea lunilor din an, nivelul pH-ului poate fi între 7,4-7,6 pentru un indice Langelier bun, însă iarna, această valoare devine dificil de menținut din cauza temperaturilor care încep să scadă. În acest caz, pH-ul ar trebui menținut între 7,2 și 8. 

pH-ul ideal depinde foarte mult de circumstanțe. De exemplu, dacă piscina ta este verificată săptămânal și folosești un dezinfectant pe bază de triclor, ar trebui să optezi pentru o valoare a pH-ului mai ridicată, deoarece triclorul va acționa asupra pH-ul și îl va scădea. În același timp, acidul cianuric (care rezultă din triclor) va acționa la rândul său asupra Indicelui Langelier, care va scădea și el. Dacă folosești clor lichid (diclor), vei dori un nivel al pH-ului mai scăzut, deoarece acesta va crește nivelul pH-ului. 

Testează alcalinitatea apei

Alcalinitatea totală a apei reprezintă totalul substanțelor alcaline dizolvate în apă. În principal, aceste substanțe sunt bicarbonați, carbonați și hidroxizi. Pentru o măsurătoare corectă a Indicelui Langelier este important să calculezi valoarea alcalinității carbonului din apă, fie folosind o formulă, fie apelând la un specialist. 

De asemenea, poți calcula această valoare măsurând alcalinitatea totală și valoarea acidului cianuric. Scăzând o treime din valoarea de acid cianuric (măsurat în ppm) din alcalinitatea totală (ppm), vei obține o valoare estimativă a alcalinității carbonului, necesară pentru calcularea Indicelui Langelier. 

Pentru o apă echilibrată, și pentru un indice Langelier între valori normale, vei obține un nivel al pH-ului între 7,4-7,6, alcalinitatea totală între 80 și 120 ppm, duritatea apei (calciul) între 300 și 700 ppm, iar acidul cianuric între 0 și 30 ppm. 

Măsoară temperatura apei

Piscinele sunt adesea afectate iarna, perioadă în care au loc cele mai mari pagube. Temperaturile scăzute creează un mediu propice pentru coroziuni și depuneri de calcar care pot deteriora piscina și echipamentul acesteia. 

Însă chiar și în restul anului, toate kit-urile de teste de pe piață testează pH-ul, alcalinitatea, nivelul de clor și multe alte valori, însă cât de des te uiți la temperatura apei din piscină? De cele mai multe ori aceasta este mereu la vedere, neavând nevoie decât de un termometru pe care îl poți instala foarte ușor. 

Temperatura apei este foarte importantă în calcularea Indicelui Langelier, deoarece calciul este mai solubil în apă rece, spre deosebire de alți solizi. Dacă temperatura apei este mai scăzută, și indicele va fi mai scăzut, drept urmare apa va fi mai agresivă. Odată cu schimbările de temperatură care apar când se face trecerea de la un anotimp la altul, și valorile indicelui pot înregistra schimbări semnificative.  

De aceea, este foarte important ca odată cu celelalte măsurători să nu uiți să iei în calcul și temperatura apei. Dacă vrei să afli mai multe despre sistemele de încălzire pentru piscine, citește ghidul nostru complet despre încălzirea piscinelor.  

Testează totalul de solizi dizolvați (TSD)

Totalul de solizi dizolvați reprezintă totalitatea particulelor dizolvate în apă, inclusiv metale și minerale, ca de exemplu calciu și sare. Cu cât această valoare este mai mare, cu atât apa devine mai tulbure, iar acest lucru se poate observa cu ochiul liber atunci când TSD-ul este exagerat de mare. 

Dacă nu ai un sistem de filtrare dimensionat corect la numărul de utilizatori și la volumul piscinei sau dacă viteza de filtrare nu este una corespunzătoare și nu folosești un floculant sau un coagulant, aceste valori vor continua să crească, iar în cele din urmă piscina va trebui golită și reumplută.  

Testează nivelul de acid cianuric

Acidul cianuric este cel mai întâlnit în cazul în care ai o piscină exterioară și folosești clor stabilizat. Acel stabilizator al clorului este chiar acidul cianuric, iar la valori mici, acesta este benefic. Însă cu cât acestea cresc, cu atât încep să apară mai multe probleme. Pe lângă efectele negative asupra sănătății, acidul cianuric în valori mari slăbește eficacitatea clorului. Specialiștii HydroSpa recomandă o proporție de 20 la 1 (20 ppm de acid cianuric pentru fiecare 1 ppm de clor liber). 

Pentru a scăpa de acidul cianuric în exces, cea mai simplă soluție este să golești piscina și să o reumpli cu apă proaspătă. Cu toate acestea, chiar și așa poți înregistra valori de acid cianuric ridicate, deoarece acesta rămâne impregnat în pereții piscinei. 

Pentru a păstra valorile de acid cianuric sub control, cea mai bună soluție ar fi să folosești clor nestabilizat, la care să adaugi foarte puțin stabilizator, în general încercând să păstrezi valorile acestuia spre limita inferioară. 

Concluzia este că toate aceste valori care compun indicele Langelier se influențează unele pe celelalte, iar secretul este să știi să le optimizezi pentru ca indicele să fie în echilibru. Dacă indicele este între valorile normale, atunci și apa din piscina ta va fi tratată corespunzător. 

Dacă vrei să afli mai multe despre Indicele Langelier, specialiștii HydroSpa oferă consultanță gratuită. Contactează-ne la telefon sau pe email pentru a afla mai multe despre acest indice și despre valorile acestuia pentru piscina ta.  

Pasul 2: Dozarea corectă a cantităților de substanțe adăugate în apă

Acum că ai aflat cât de importantă este echilibrarea substanțelor din apă, pasul următor este să dozezi corect substanțele pe care le adaugi pentru tratarea și dezinfectarea acesteia.  Ține însă cont că aceste cantități diferă de la producător la producător și de aceea trebuie să citești cu atenție indicațiile de pe etichetă, pentru a adapta corect dozajul corespunzător pentru piscina ta. 

Indiferent dacă optezi pentru tratarea apei cu substanțe precum clor, brom sau oxigen activ sau cu ajutorul unui sistem de electroliza, ionizare sau sterilizare cu raze UV, dozarea corectă a acestor substanțe este esențială dacă vrei să te bucuri de o apă curată și sănătoasă. 

Tratarea apei cu clor

Clorul rămâne în continuare una dintre cele mai folosite substanțe pentru dezinfectarea apei. Iar dacă este folosit corect, acesta poate fi o soluție ieftină și foarte eficientă. Însă pentru acest lucru, trebuie să alegi corect tipul de clor pe care vrei să îl folosești și să îi dozezi corect cantitatea: mai mult clor în apă nu înseamnă că apa este mai curată.  

De asemenea, înainte de a aplica orice tratament, trebuie mai întâi să te asiguri că toți factorii care influențează indicele Langelier sunt în parametrii normali, deoarece acești vor avea un efect direct asupra eficacității clorului. 

Pentru o apă curată și sănătoasă, nivelul de clor liber trebuie să fie între 0.5 – 1.5 mg/l – pentru bazinele descoperite și 0.5-1.0  mg/l – pentru bazinele acoperite. Nu uita să măsori și clorul total, pentru a te asigura că nivelul de clor combinat este mai mic de 0,2 mg/l. 

Dacă vrei să afli mai multe despre tipurile de clor (stabilizat sau nestabilizat), formele sub care se găsește acesta (granule, lichid sau tablete), cum să adaugi clorul în piscină, dar și alte informații despre clor precum ce este tratamentul șoc și când este bine să îl faci, citește ghidul nostru complet despre cat clor are nevoie piscina ta. 

Tratarea apei cu brom

Bromul este un bun dezinfectant, curățând eficient apa de bacterii, ciuperci, spori și alte microorganisme. Bromul nu este atât de influențat de pH precum clorul, având eficacitate dovedită chiar și la valori de pH mai mari și o rezistență mai bună în apă caldă, motiv pentru care este recomandat în tratarea apei din SPA-uri, în căzile cu hidromasaj sau în jacuzzi-uri. 

Bromul poate fi o alternativă bună de tratare a apei, care nu provoacă alergii și nu are un miros deranjant, însă spre deosebire de clor, acesta nu poate fi folosit decât pentru piscinele interioare. Bromul nu are un stabilizant precum acidul cianuric, motiv pentru care se va evapora foarte repede dacă este expus la soare. Specialiștii avertizează împotriva adăugării acidului cianuric în piscinele tratate cu brom, deoarece efectul asupra sănătății utilizatorilor va fi unul negativ. 

În cazul piscinelor interioare pentru care se optează pentru tratarea apei cu brom, puteți adăuga pastilele sau tabletele într-un dozator (brominator), iar acestea se vor dizolva lent. 

Tratarea apei cu oxigen activ

Oxigenul activ sau peroxidul de oxigen are un efect asemănător clorului, omorând bacteriile, ciupercile, sporii și alte microorganisme, și în plus, nu are un miros deranjant, nu influențează pH-ul și nu provoacă alergii specifice. 

De asemenea, oxigenul activ este un bun oxidant, iar în cazul piscinelor cu mult fier care sunt tratate cu clor, acestea pot căpăta o culoare maro din cauza oxidării, astfel că oxigenul poate fi folosit pentru limpezirea apei, deoarece nu pătează finisajele. Trebuie însă să ții cont de faptul că oxigenul activ și clorul se neutralizează reciproc, astfel că după limpezirea apei și revenirea la tratarea apei cu clor, acesta trebuie urmărit frecvent și cu mare atenție până ce se stabilizează procesul de neutralizare și devine măsurabil.

Acesta se găsește fie sub formă de lichid, fie sub formă de pudră și poate fi folosit atât pentru tratamente șoc, cât și pentru cele de întreținere. Spre deosebire de brom, acesta nu rezistă la temperaturile ridicate, fiind recomandat doar pentru piscinele de interior, de dimensiuni medii și mici. 

De asemenea, oxigenul activ nu este recomandat pentru tratarea apei din piscinele publice, deoarece legislația în vigoare prevede ca acestea să aibă o concentrație de clor de minim 0,5 ppm. Totodată, oxigenul activ nu se poate achiziționa decât împreună cu servicii de întreținere oferite de către profesioniști, neputând fi vândut direct persoanelor fizice, deoarece este catalogat ca fiind o substanță periculoasă. 

Tratarea apei prin electroliza cu sare

Electroliza cu sare este un proces 100% natural. Se realizează cu ajutorul unui electrolizator care transformă sarea în clor natural, eliminând astfel substanțele chimice, riscul de alergii, dar și mirosul neplăcut „de clor”. 

Electrolizatorul se instalează pe circuitul hidraulic, iar cu ajutorul curentului de joasă tensiune care trece prin el, acesta descompune sare în molecule de clor și sodiu, obținându-se astfel hipoclorit de sodiu (sau clor natural). Procesul de electroliză este unul continuu, deoarece reziduurile se vor recristaliza sub acțiunea razelor UV, astfel că apa va fi dezinfectată constant. 

Cantitatea de sare necesară variază între 1 și 4 kilograme per metru cub de apă, iar completările necesare pe parcursul sezonului vor fi foarte mici, motiv pentru care este considerată o variantă economică și sustenabilă. Tratarea apei prin electroliza cu sare este una dintre cele mai simple metode: sarea se introduce direct în piscină, iar electrolizatorul se adaptează tuturor tipurilor de piscine. 

Într-adevăr, apa din piscină va fi un pic sărată, însă nu la fel de mult ca în cazul apei de mare. De exemplu, cantitatea de sare din apa de ocean este de 35 ppm, cea din lacrimile unei persoane este de 9 ppm, iar cea dintr-o piscină este de aproximativ 3 ppm. În plus, cele mai noi sisteme de electroliză sunt prevăzute cu detectoare de salinitate și cu detectoare menite să identifice situațiile în care este necesară reducerea instantanee a producției de clor.  

Sistemele ecologice asigură tratamentul complet natural al apei din piscină, prin electroliză, întrucât sterilizează în mod eficient apa, prin generarea agentului dezinfectant denumit hipoclorit de sodiu (clor natural), cu salinitate redusă. Acestea reduc necesitatea de a utiliza cantități suplimentare de clor sau alți dezinfectanți chimici, permițând controlul total al apei din piscină.

Tratarea apei prin hidroliză

Hidroliza este procesul de descompunere a apei în Hidrogen și Oxigen cu ajutorul electricității. Atunci când curentul electric trece prin apă, legăturile chimice se rup, iar încărcătura negativă sau ionii de oxigen se duc la polul pozitiv, în timp ce ionii pozitivi sau cei de hidrogen se duc la polul negativ sau la catod.  

În timpul hidrolizei au loc numeroase reacții secundare, din care rezultă ioni de oxidare și dezinfecție, cum ar fi ozon, oxigen monoatomic și peroxid de hidrogen. Aceștia au o putere mai mare de distrugere a reziduurilor provenite de la înotători, precum creme solare, uleiuri și transpirație, pe care clorul nu le distruge în mod eficient. Prin adăugarea unui procent foarte mic de sare în apă (mai puțin de 1,5 grame de sare /litru de apă), se poate obține clor natural sau hipoclorit de sodiu. 

Avantajele hidrolizei cu salinitate redusă constau în principal în agenții dezinfectanți eficienți și nepoluanți care sunt generați, acest tip de hidroliză fiind un sistem inovativ, benefic atât pentru sănătatea utilizatorilor, cât și a mediului înconjurător. 

Sistemul Aquascenic de hidroliza + ionizare Cu/Ag combină cele două metode de dezinfecție, hidroliza și ionizarea, pentru a obține un tratament complet natural al apei, ieftin și ușor de instalat, care produce continuu floculant, algicid și bactericid. 

De asemenea, acesta poate funcționa și cu sare adăugată în apă, pentru a produce clor prin procesul de electroliză salină, eliminând nevoia de a adăuga substanțe chimice în apă. 

Tratarea apei prin ionizare

Ionizarea este de asemenea un proces natural, în urma căruia obținem ioni de cupru și ioni de argint care au rol fungicid, algicid și dezinfectant, dar și floculant, având și rolul de a limpezi apa din piscină, datorită puterii lor de oxidare.  

Ionii obținuți în urma procesului de ionizare nu influențează pH-ul apei, dezinfectarea apei fiind eficientă chiar și la un pH mai ridicat. În plus, ionii sunt stabili și vor rămâne activi o perioadă îndelungată de timp, câteva săptămâni, timp în care continuă o dezinfecție reziduală a piscinei.  

Pe de altă parte, ionizarea nu are eficacitate maximă decât dacă este asociată cu cantități foarte mici de clor, și cu un oxidant pentru a neutraliza reziduurile provenite în urma folosirii piscinei de către înotători (uleiuri, creme etc). 

Combinând tratamentul apei prin ionizare cu electroliza prin sare, chiar și cu electroliza unui procent mic de sare, reduce cantitatea de produse chimice adăugate în apă. 

Poți găsi sisteme de ionizare de diverse intensități în categoria Tratarea apei de pe site-ul HydroSpa.

Tratarea apei prin sterilizarea cu raze UV

Sterilizarea cu raze UV se realizează cu ajutorul unui sistem de tratare care generează raze UV de tip C – acestea distrug ADN-ul germenilor, ciupercilor, mucegaiului și algelor. Sterilizatorul conține niște lămpi speciale cu vapori de mercur, iar înlocuirea lămpilor se poate face o dată la 8.000 de ore de folosire, adică în aproximativ 1 an. 

Tratarea apei prin sterilizarea cu raze UV este un proces natural, care nu afectează pH-ul apei. De asemenea, este economic și simplu de folosit. 

Dezavantajul acestui proces, la fel ca în cazul procesului de ionizare, este faptul că sterilizarea cu raze UV se realizează doar local, însemnând că doar apa care intră sub acțiunea razelor va fi sterilizată. Totodată, este un proces complementar care trebuie asociat cu cantități mici de clor pentru ca eficiența împotriva bacteriilor să fie maximă. 

Contactează specialiștii HydroSpa pentru a afla care este cel mai eficient sistem de sterilizare cu raze UV în funcție de capacitatea piscinei tale.

Tratarea apei cu alte substanțe 

Pe lângă substanțele și sistemele complementare folosite pentru dezinfectarea apei, cei mai mulți proprietari de piscine vor apela la mai multe substanțe pentru tratarea și dezinfectarea apei. 

Fie că ai nevoie de un anticalcar pentru echilibrarea nivelului de calciu, de un pH Plus sau pH Minus pentru a crește, respectiv a scădea gradul de aciditate al apei, sau de substanțe precum Alkalin Plus care te vor ajuta să crești alcalinitatea apei, nu uita să citești cu atenție indicațiile de pe etichetă pentru a adapta corect dozajul pentru piscina ta.  

Poți găsi mai multe substanțe de tratare a apei în categoria Substanțe complementare de pe HydroSpa.

Pasul 3: Urmărirea tuturor parametrilor 

Adoptă o atitudine proactivă pentru a preîntâmpina anumite probleme

Cei mai mulți oameni adoptă o atitudine reactivă atunci când vine vorba de tratarea apei din piscinele lor, în sensul că tratează problemele apărute în loc să le prevină. Dacă urmărești constant valorile factorilor care compun Indicele Langelier și măsori constant nivelul de clor liber și de clor combinat (sau de orice altă substanță folosești pentru dezinfectarea apei), atunci vei ajunge să preîntâmpini problemele apărute în loc să le rezolvi. 

Și de cele mai multe ori, o atitudine proactivă este mai eficientă atât din punct de vedere al timpului, cât și al costurilor implicate. Noi, la HydroSpa, am adoptat dintotdeauna o astfel de atitudine și de aceea îi și sfătuim pe clienții noștri să urmeze acești trei pași de testare, dozare și urmărire. Deoarece o apă curată și sănătoasă înseamnă o apă corect echilibrată! 

De asemenea, iată și alte activități de mentenanță pe care este bine să le faci zilnic sau săptămânal pentru o piscină curată:

  • Curăță zilnic piscina de frunze, insecte și alte impurități, 
  • Curăță săptămânal coșul skimmerului, precum și pereții și fundul piscinei cu o perie de curățare sau cu un aspirator special
  • Curăță săptămânal filtrele
  • Înlocuiește săptămânal tabletele de clor (în cazul în care le folosești)
  • Adaugă săptămânal cantitatea necesară de substanță antialge
  • Verifică periodic nivelul de apă din piscină
  • Atunci când adaugi apă proaspăta, nu uita să verifici imediat nivelul de clor, precum și celelalte măsurători
  • În cazul piscinelor descoperite, nu uita să verifici și să completezi nivelul de clor și de algicid după ploaie 

Probleme des întâlnite în tratarea apei

Tratarea apei fără a avea măsurători corecte

Tratarea apei fără a face toate măsurătorile în prealabil este una dintre cele mai frecvente greșeli întâlnite în rândul proprietarilor de piscine. De cele mai multe ori, aceștia testează doar nivelul de clor, fără a face diferențierea dintre clor liber, clor combinat și clor total, dar și fără a face testările complementare pentru aflarea pH-ului, alcalinității și a celorlalți parametri recomandați. 

Aplicarea tratamentelor fără măsurători complete și corecte poate crea un dezechilibru chimic care să dăuneze atât sănătății utilizatorilor, cât și echipamentelor piscinei.

Înverzirea apei peste noapte

Una dintre cele mai frecvente probleme cu care te vei confrunta atunci când ai o piscină este înverzirea acestora peste noapte. Acesta este rezultatul unui dezechilibru la nivelul substanțelor chimice din apă (de obicei nivelul scăzut de clor, dar nu numai), iar problema poate fi foarte ușor prevenită dacă efectuezi măsurători regulate și ții toate valorile sub control. 

Cu toate acestea, este bine să folosești un tratament algicid pentru prevenirea algelor, mai ales pe perioada verii când temperaturile crescute favorizează înmulțirea acestora. Aici poți descoperi mai multe produse de curățare a apei, iar noi îți recomandăm algicidul nostru cel mai popular pe care îl găsești în varianta de 5 sau de 20 de litri.

De asemenea, pentru a afla mai multe despre înverzirea apei din piscină, ce trebuie să faci pentru a preîntâmpina această problemă, dar și cum să o rezolvi, citește ghidul nostru complet care conține sfaturi de la specialiștii HydroSpa.

Ce trebuie sa faci daca apa din piscina a devenit verde

Cantitatea de clor prea mare sau prea mică din piscină

O altă problemă des întâlnită cu care te poți confrunta atunci când nu urmărești constant valorile substanțelor chimice din apă apare în momentul în care cantitatea de clor liber este mai mică decât cea de clor combinat. În această situație, procesul de combatere al bacteriilor este încetinit, iar utilizatorii piscinei vor acuza iritații la nivelul pielii și al ochilor, precum și miros pregnant “de clor”. 

În această situație, trebuie să reîmprospătezi cu apă curată sau să apelezi la un tratament șoc cu clor, și anume trebuie să adaugi mai mult clor în piscină, până când nivelul de clor liber va crește de 10 ori față de nivelul de clor combinat pentru a ajunge în punctul în care moleculele de cloramină se descompun prin oxidare. 

Probleme întâlnite frecventTratarea apei fără a face măsurătorile corecteÎnverzirea apei peste noapteCantitatea de clor liber din piscină este mai mică decât cea de clor combinat
CauzeCei mai mulți oameni nu testează toți factorii care influențează chimia apei din piscină  Un dezechilibru chimic al apei (cel mai frecvent este vorba de un nivel scăzut de clor)Măsurători incorecte sau incomplete (nu se testează și nivelul de clor liber, ci doar cel total)
SoluțiiȚine cont de Indicele Langelier și testează toți factorii care îl influențează înainte de a aplica tratamenteEfectuează măsurători regulate, ține toate valorile sub control și folosește un algicidReîmprospătarea apei din piscină sau aplicarea unui tratament șoc cu clor

În concluzie: testează, dozează și urmărește măsurătorile și vei avea o apă echilibrată

Sperăm că ți-am răspuns la toate întrebările legate de substanțele și metodele de tratare a apei din piscină și că te-am lămurit cu privire la importanța acestora.

Însă nu uita că adoptând o atitudine proactivă și făcând mereu toate măsurătorile necesare pentru a respecta valorile Indicelui Langelier, vei „rezolva” o mulțime de probleme înainte ca acestea să apară. 

Așadar, nu uita să măsori mereu duritatea apei, pH-ul, alcalinitatea, temperatura, totalul de solizi dizolvați și acidul cianuric. Apoi, fă toate măsurătorile pentru a te asigura că dezinfectantul pe care ai ales să îl folosești este și el în parametri. Nu uita că dacă ai optat pentru ionizarea cupru-argint sau sterilizarea cu raze UV, acestea sunt metode complementare și trebuie să completezi și cu o cantitate mică de clor pentru ca procesul să fie eficient. Și, nu în ultimul rând, nu uita să folosești un algicid pentru a preîntâmpina apariția algelor.

Poți cumpăra produsele menționate în acest ghid din categoria de produse substanțe pentru piscină, dar și din categoria tratarea apei și curățarea piscinei

Dacă vrei să afli mai multe detalii de la specialiști, HydroSpa îți oferă consultanță gratuită – tot ce trebuie să faci este sa ne suni la 0726 229 186 sau să ne scrii un mail pe adresa sales@hydrospa.ro. 

Te așteptăm cu sfaturi și recomandări cu privire la ce ți se potrivește mai bine pentru piscina ta.