Schimbatorul de caldura pentru piscine – Ce este si cand este avantajos sa il utilizezi?

Schimbator de caldura din Titan
Sursa foto: https://www.hydrospa.ro/schimbator-de-caldura-din-titan-122kw-g2-1835-.html

Schimbatorul de caldura este un sistem de incalzire a piscinelor, pe care il poti utiliza atat in cazul piscinelor interioare, cat si a celor exterioare supraterane sau ingropate. Acestea asigura atingerea unor temperaturi de pana la 28-30 grade Celsius, in 24-48 ore, pentru ca voi sa va puteti bucura de timpul petrecut la piscina, indiferent de anotimp. Ulterior obtinerii temperaturii dorite, aceasta se va mentine, nefiind necesara utilizarea non-stop a schimbatorului de caldura.

CUPRINS

Cum functioneaza un schimbator de caldura

Timpul necesar incalzirii apei cu un schimbator de caldura

Avantajele utilizarii unui schimbator de caldura 

Dezavantajele schimbatorului de caldura pentru piscine

Cum functioneaza un schimbator de caldura

Schimbatorul de caldura pentru piscina opereaza avand la baza un agent primar, provenit de la centrala termica a locuintei sau de la pompele de caldura. Cele mai multe modele de schimbatoare de caldura disponibile necesita debite mari de apa, cu pierderi reduse de presiune, pentru a functiona optim.

Este important sa alegeti produse rezistente la coroziune, precum titanul sau otelul inoxidabil, intrucat acestea sunt durabile si permit trecerea caldurii de la sistemele de incalzire mentionate, pentru a creste temperatura apei din piscina.

Timpul necesar incalzirii apei cu un schimbator de caldura

Daca ti-ai propus sa folosesti schimbatorul de caldura pentru incalzirea apei din piscina, trebuie sa stii ca va trebuie sa aloci minimum 24 ore acestei proceduri.

Este indicat sa pui acest sistem in functiune seara, atunci cand nu mai folosesti piscina, pentru ca apa din piscina sa fie la temperatura optima de utilizare in ziua urmatoare.

Nu va fi necesar sa mentii schimbatorul de caldura in functiune non-stop, pentru a mentine temperatura apei incalzite din piscina, insa acesta va trebui sa fie cuplat la pompa de caldura, la un boiler al locuintei sau la un sistem de colectare solara.

Nici acestea nu trebuie sa fie active permanent, insa temporar, activarea lor va fi necesara, pentru mentinerea temperaturii apei, in urma incalzirii acesteia cu un schimbator de caldura.

Avantajele utilizarii unui schimbator de caldura 

Principalul avantaj al utilizarii unui schimbator de caldura pentru piscine este reprezentat de durata mica de timp necesara incalzirii apei, chiar si in cazul unor piscine cu debit crescut. 


In plus, vei putea utiliza acest sistem chiar si in sezonul rece, atunci cand se inregistreaza temperaturi scazute.


Investitia necesara pentru achizitia unui schimbator de caldura nu este una considerabila, iar procesul de instalare este usor de realizat.

Raportul pret-calitate este unul avantajos in cazul celor mai bune schimbatoare de caldura disponibile, acestea asigurand o buna durabilitate pe termen lung.

Pentru a beneficia de eficienta sporita, este indicat sa optezi pentru un schimbator de caldura realizat din titan, cu o constructie robusta, care sa asigure o suprafata de transfer generoasa.

Cele care sunt echipate cu un grup tubular dens, ambalate in camere primare, izolate termic asigura functionarea eficienta a transferului de caldura.

Cele mai bune produse disponibile asigura o pierdere minima de energie, in timpul utilizarii, asigurand astfel eficienta maxima.

Dezavantajele schimbatorului de caldura pentru piscine

Singurul dezavantaj considerabil al unui schimbator de caldura performant poate fi considerat caracterul sau mai putin eco-friendly, comparativ cu alte sisteme disponibile. 

Cu toate acestea, eficienta acestui produs este net superioara, comparativ cu cea a multor sisteme disponibile.

Prin urmare, daca te afli in cautarea unui echipament pentru piscine, destinat incalzirii apei acesteia, un schimbator de caldura performant reprezinta o optiune eficienta. Indreapta-ti atentia catre produsele confectionate din materiale de cea mai buna calitate precum titanul si otelul inoxidabil, care asigura rezistenta sporita si eficienta maxima.