Ghid roboți de curățare pentru piscine – tot ce trebuie să știi despre aceste aparate

Nu ai cum să știi cât de multă muncă implică o piscină până nu deții una. De la filtrarea și recircularea apei, acoperirea până la iernarea piscinei, întreținerea corectă piscinei poate deveni un job de sine stătător. 

Asta nu înseamnă că trebuie să îți petreci fiecare secundă din viață ocupându-te de fiecare detaliu al piscinei. Există nenumărate opțiuni, device-uri și gadget-uri care-ți vor scădea exponențial nivelul de efort depus atâta timp cât știi unde să te uiți (și cum să le folosești). Device-uri cum ar fi roboții de curățare pentru piscine. 

Astfel, în acest ghid, vom explora tipuri și modele de roboți care te vor ajuta indiferent de tipul piscinei sau genul de murdărie pe care trebuie să o cureți. 

Ce este un robot de curatare pentru piscina?

Un robot (sau aspirator) de curățare pentru piscină este un aparat automat care îți curăța piscina, în unele cazuri chiar fără să acceseze sistemele de filtrare și circulație apei. Toții roboții de curățare vin echipați cu motoare electrice care alimentează roțile și pompele de filtrare incorporate. La rândul lor, acestea aspiră apa prin intermediul unor cartușe. Odată pornit, robotul parcurge întreaga suprafață a piscinei, curățând-o de murdărie.

Care sunt componentele unui robot de curățare și cum funcționează roboții de curățare a piscinei?

În general, roboții de curățare au 5 componente principale:

 • Motor și pompă. Motorul electric alimentează pompa și sistemul de aspirație al robotului.
 • Peria. Aceasta spală murdăria de pe suprafețele piscinei.
 • Filtre. Sistemul de filtrare captează murdăria înainte să pătrundă în apă. 
 • Senzori de navigație. Exact ce spune numele. Senzorii de navigație “cartografiază” suprața piscinei pentru a determina cea mai optimă rută de curățare – pe principiul unui robot de aspirare casnic. 
 • Alimentator electric.

Cât despre cum funcționează aceste aparate inteligente, roboții trec prin următoarele etape:

 1. Cartografierea pisicinei. Aspiratorul scanează suprața piscinei folosind o serie de senzori incorporați pentru a determina suprafața piscinei și potențiale obstacole.
 2. Stabilirea unui tipar de curățare. Pentru o acoperire optimă, eficientă și completă, robotul va stabili o rută specifică de curățare în funcție de dimensiunea piscinei.
 3. Curățarea efectivă a piscinei. Periile robotului, de obicei echipate cu un sistem complex de rotație, curăță suprafețele murdare ale piscinei. Evident, există tipuri speciale de perii concepute pentru fiecare tip de suprafață.
 4. Filtrarea murdăriei. Sistemul de filtrare al robotului aspiră murdăria de pe suprațele piscinei, în special cea de pe pardoseală. 

Un alt lucru de luat în considerare este tipul de material din care este construit piscina ta. Acestea sunt:

 • Piscine din beton. Considerate cele mai eficiente și optime piscine din punct vedere preț/calitate/efort de întreținere, piscinele din beton sunt foarte populare datorită durabilității lor. Din moment ce piscinele din beton sunt mai predispuse la dezvoltarea sedimentelor și coloniilor de alge, investiția într-un aspirator automat te poate scăpa de multe bătăi de cap pentru că este în mod deosebit de eficient în îndepărtarea lor. 
 • Piscine din fibra de sticlă. Avantajul principal al piscinelor din fibră de sticlă este sentimentul de imaculatețe pe care îl inspiră. Pe de altă parte, spre deosebire de alte tipuri de piscine, murdăria iese mai mult în evidență din cauza suprafețelor netede ale piscinelor din fibră de sticlă. Din fericire, roboții automați sunt foarte eficienți când vine vorba de curățarea și întreținerea piscinelor din fibră de sticlă. 
 • Piscine placate cu  gresie. La fel ca orice alt tip de suprafață, piscinele placate cu gresie pot dezvolta alge, pete și depozite de calciu. Roboții de curățare pot fi echipați cu perii special concepute pentru a îndepărta și filtra, curăța sau îndepărta aceste tipuri de murdărie. 

Este important de menționat faptul că va trebui să iei în considerare cel mai comun tip de murdărie din piscina ta înainte de achiziționarea unui robot. Unii roboți au filtre mai fine pentru nisip și praf, în timp ce alții sunt mai buni pentru resturi mai mari, cum ar fi frunzele și crengile.

De ce îți trebuie un robot de curățare pentru piscină? 

Nu toată lumea are timpul și dispoziția pentru sarcini de curățare și mentenanță regulate. Din acest motiv, beneficiile unui robot de curățare merg dincolo de sfera convenienței: 

 • Depui mai puțin efort fizic (spre zero). În lipsa unui robot, unii deținătorii de piscine montează, sau fac curățenie manual prin perierea pereților, pe când alții se bazează pe sistemul de filtrare al piscinei. 
 • Econonomisești timp prețios pe care îl poți investi în activități mai plăcute – cum ar fi amenajarea piscinei
 • Economisești bani. Deși roboții de curățare sunt destul de costisitori, investiția ta se va amortiza garantat în timp. Spre exemplu, curățenia manuală a piscinei implică multe costuri principale și adiționale cu filtrarea (o piscină mai curată reduce consumul de subsanțe). 
 • Este mai ușor să menții echilibrul chimic al apei – ceea ce aduce beneficii directe sănătății tale. 
 • Capacitate de curățare avansată. Oricât de minuțios ai fii, este fizic imposibil să cureți absolut toate suprațele piscinei de unul singur. Roboții au sisteme de cartografiere și curățare avansate menite să nu lase nicio suprafață necurățată.

Ce factori trebuie să iau în considerare când aleg un robot de curățare pentru piscină?

Deși aspiratoarele de piscină sunt concepute să acopere cât mai multe scenarii de curățare posibile, tot va trebui să depui puțin efort de cercetare ca să te asiguri că robotul este potrivit pentru piscina ta. 

Din fericire, tot ce trebuie să faci este să ții cont de câțiva factori înainte să alegi un model. Acești factori sunt:

 • Buget. După cum am menționat mai devreme, roboții de curățare pentru piscine nu sunt ieftini, însă investiția se amortizează treptat pe măsură ce o să elimini produsele chimice de curățare din bugetul de întreținere al piscinei. Modelele Hayward, spre exemplu, sunt recunoscute pentru investițiile continue în cercetare și dezvoltare. Compania introduce constant tehnologii noi cu accent pe reducerea costurilor, îmbunătățind eficiența energetică. 
 • Dimensiunea și forma piscinei. Unii roboți sunt mai buni pentru piscine dreptunghiulare, în timp ce alții pot naviga mai bine piscine cu forme neregulate. De asemenea, există roboți pe piață care nu se împacă cu piscinele cu forme neregulate (mai ales dacă au multe unghiuri drepte) și nu pot urca scări. Aici contează foarte mult sistemul de navigație. 
 • Tipuri de murdărie. Unii roboți vin echipați cu perii mai aspre pentru îndepărtarea calcarului; alții au sisteme de filtrare mai sofisticate concepute special pentru tipuri de murdărie mai solide (frunze, crenguțe, particule de pământ). 
 • Asigură-te că robotul tău se poate agăța de pereți. La fel de importanți aici sunt pereții, pentru că anumiți roboți se pot urca doar pe anumite tipuri de materiale. 
 • Materialul piscinei. Fiecare material poate necesita un tip diferit de perii sau roți pentru a nu-l deteriora. Spre exemplu, pereții piscinelor din fibră de sticlă necesită perii mai fine. 
 • Conectivitate. Trebuie să te asiguri că robotul tău are integrări smart prin care poți vizualiza progresul în timp real sau programa robotul să pornească de unul singur la intervale regulate (sau în funcție de temperatura apei). 
 • Putere de curățare. Interesează-te dacă robotul curăță doar fundul piscinei sau se poate urca pe pereți și curăța linia apei. De exemplu, modelul Tiger Shark de la Kayward. Pe lângă funcția de aspirare a murdăriei depuse pe fundul piscinei, datorită filtrelor de hârtie cu densitate mare (au o suprafață de filtrare de 7420 cm2), acesta filtrează și apa în același timp, fiind eficient în captarea particulelor foarte mici aflate în suspensie și care nu pot fi oprite nici măcar de filtrul cu nisip. Filtrul de hârție reține particule de până la 20-25 microni în timp ce filtrul de nisip are o performanță de până la 40-50 microni. Majoritatea roboților din piață au filtre de separație formate dintr-o sită fină sau un sac textil, dar care nu sunt la fel de eficiente în cazul particulelor foarte mici. 

În tabelul de mai jos găsești informații despre toți roboții furnizați de Hydrospa, categorizați după criteriile de mai sus:

BrandBuget (lei)Putere de curățareTipuri de murdărieMaterial piscinăFormă piscinăFuncțiii suplimentare
Tiger Shark Hayward6.217,86Podea, pereți, scăriToateBeton, liner, poliesterToateNavigația inteligentă, programarea curățării
Tiger Shark 2 Hayward10,146 leiPodea și perețiToateBeton, liner, poliesterToateNavigația inteligentă, programarea curățării
Robot piscina SharkVAC XL Pilot Hayward cu carutPodea și perețiToateBeton, liner, poliesterToate

Navigația inteligentă, programarea curățării
Magic Clean1.524,02 lei
PodeaToateBeton, Liner, Poliester
ToateNu

Cum întrețin robotul de curățare? Ce fac dacă am nevoie de piese de schimb?

Oricât de eficienți ar fi roboții de curățare pentru piscine, tot trebuie să investești niște timp în menținerea și întreținerea lor. Iată câteva măsuri de bază pe care le poți lua pentru a menține robotul în stare optimă:

 • Depozitează-l într-un mediu adecvat (informațiile acestea le poți găsi în manual).
 • Asigură-te că balansul și conținutul chimic al apei este adecvat robotului tău. Spre exemplu, apa excesiv de clorinată sau cu un conținut ridicat de calcar poate degrada treptat robotul. 
 • Curăță filtrele în mod regulat.
 • Nu lăsa robotul în apă mult timp după terminarea ciclului de curățare. 
 • Dacă robotul are cablu, ai grijă să nu fie excesiv de întortocheat în momentul depozitării. Cablul poate dezvolta cute și abraziuni care vor cauza probleme în timpul ciclului de curățare. 

Cât despre piese de schimb, Hydrospa oferă o gamă variată de produse (cabluri, suporturi filtre, șenile, rulmenți, și altele) adecvate pentru toți roboții Hayward. Mai jos găsești recomandările noastre:

 1. Șenilă robot Tiger Shark – 303,75 lei
 2. Set 2 filtre robot Tiger Shark – 366,71 lei
 3. Perie burete robot Tiger Shark – 454,97 lei
 4. Sursă alimentare robot Tiger Shark – 1,657,30 lei
 5. Rulment exterior șenilă robot Tiger Shark – 224,17 lei

De asemenea, dacă întâmpini orice fel de problemă cu robotul tău de curățare Hayward sau cu montarea pieselor de schimb, HydroSpa oferă service garantat pentru întreaga gamă de produse listată pe site. Ne poți contacta la 0726 229 186 sau pe adresa sales@hydrospa.ro.

Recomandările Hydrospa pentru cei mai buni roboți de curățare

Mai jos găsești o listă de roboți de curățare recomandați de Hydrospa:

1. Robot Piscina Tiger Shark Hayward – 6.217,86 lei

ghid roboti de curatare piscina

Caracteristici produs

Debit (mc/h)17
Alimentare electrică220V 50/60 HZ/24VDC
Tip robotModel electronic
Tip curățarePodea și pereți
Ciclu curățare (ore)4
Suport transportOpțional
Greutate (kg)10
Viteză deplasare (metri/min)18
Mărime piscină (ml)12 x 6
Lungime cablu (ml)16.76
Garanție2 ani

De ce îl recomandăm

Cu o viteză de deplasare 18 metri pe minut și 4 ore pentru ciclul de curățare, robotul Tiger Shark de la Hayward este una din cele mai bune investiții pe termen lung pe care le poți face pentru piscina ta.

Fiind un device de tip smart, acest robot îți va cartografia și memora forma piscinei pentru o curățare optimă și eficientă. Grație acestui sistem microprocesat de control logic ASCL, Tiger Shark este potrivit nu numai pentru curățarea pereților, podelelor și scărilor piscinelor de formă standard, cât și pentru piscinele cu forme neregulate. Este ușor de transportat, cântărind aproximativ 10 kilograme și este ideal pentru piscine de dimensiuni medii spre mari (12 x 6 ml).

2. Robot piscina Tiger Shark 2 Hayward – 10,146 lei

ghid roboti piscina

Caracteristici produs

Debit (mc/h)17
Alimentare electrică (V)220V 50/60 Hz/24 VDC
Tip robotModel electronic
Tip curățarePodea și pereți
Ciclu curățare (ore)7
Suport transportOpțional
Greutate (kg)12
Viteză deplasare (metri/min)18
Mărime piscină (ml)25 x 15
Lungime cablu (ml)30

De ce îl recomandăm

Tiger Shark 2 este un model de robot de curățare ideal atât pentru mentenanța și întreținerea piscinelor private, cât și celor comerciale. Datorită sistemului ASCL incorporat, acesta este capabil să calculeze rapid caracteristicile piscinei (cum ar fi mărime, formă, unghiuri) și să decidă ruta optimă de curățare. 

Chiar dacă dețineți o piscină cu o formă mai neobișnuită (ex: unghiuri drepte în locuri non-standard), acest robot se va adapta caracteristicilor piscinei în așa fel încât să nu lase nicio zonă descoperită. Pentru curățarea anumitor suprafețe, beneficiați de o serie de cicluri preconfigurate dedicate podelei, pereților și liniei apei. Mai mult decât atât, acest robot este furnizat cu role PVA pentru piscine cu mozaic de sticlă, gresie și liner PVC. 

3. Robot piscina SharkVAC XL Pilot Hayward cu căruț

ghid roboti curatare piscina

Caracteristici produs

Debit (mc/h)17
Alimentare electrică220 V 50/60 hz/24VDC
Tip robotModel electronic
Tip curățarePodea și pereți
Ciclu curățare (ore)2 ore podea sau 3 ore podea și pereți
Suport transportDa
Greutate (kg)12.35
Viteză deplasare (metri/min.)16.75
Mărime piscină (ml)12 x 6
Lungime cablu (ml)17

De ce îl recomandăm

SharkVac XL Pilot este un model puternic care bifează toate cerințele de performanță ale deținătorului de piscină preocupat de curățenie. În primul rând, acest model are două programe (podea, respectiv podea și pereți) ușor selectabile prin simpla apăsare a unui buton. Mai mult decât atât, robotul asigură eficiența energetică alocând cicluri de curățare diferite pentru ambele programe – 2 ore pentru podea, 3 ore pentru podea și pereți. 

În al doilea rând, design-ul ergonomic, cu un profil redus și acces facil în partea sus, asigură îndepărtarea resturilor mari și mici rapid și o curățare cu impact fizic 0 asupra piscinei. 

Ciclurile menționate mai sus nu sunt singurele atuuri energetice deținute de acest robot. Nu numai că folosește până la 94% mai puțină energie decât majoritatea roboților de curățare prin presiune – are și un sistem inteligent prin care programează cea mai optimă rută de curățare în funcție de dimensiunea piscinei. Cu alte cuvinte, SharkVac XL este unul din cele mai bune modele de roboți pentru consumatorul interesat de consumul energetic.

4. Robot curățare hidraulic Magic Clean

ghid roboti de curatare piscina

Caracteristici produs

Alimentare eletrică (V)Nu
Tip robotModel hidraulic
Tip curățarePodea
Mărime piscină (ml)7 x 3.5
Furtun aspirare (ml)9.6
Pompă necesară (CP)0.33
Piscine compatibileBeton, Liner, Poliester

De ce îl recomandăm

La 1.500 lei, robotul de curățare hidraulic Magic Clean este ideal pentru deținătorii de piscine mici spre medii în căutarea unei soluții de curățare eficiente la un preț rezonaibl. Cu un design ergonomic și economic, acest robot funcționează pe circuitul de filtrare existent și nu necesită unelte speciale pentru instalare. Pur și simplu conectați robotul la skimmer sau la duza de aspirare și este gata de treabă. 

La fel ca modelele prezentate mai sus, Magic Clean vine cu un inel de protecție anti-frecare incorporat care atenuează impactul cu pereții piscinei și păstrează linerul intact. Este compabitil cu piscine din beton, liner și poliester, ceea ce îl face un robot foarte versatil capabil să acomodeze o gamă largă de deținători de piscine.

Curăță piscina eficient și economic cu ajutorul Hydrospa și a gamei de aspiratoare de piscină Hayward

Roboții de curățare pentru piscină te pot scăpa de multe bătăi de cap. Misiunea noastră, la HydroSpa, este să ajutăm clienții să depună cât mai puțin efort posibil în întreținerea și menținerea piscinei. Iar roboții de curățare pentru piscine recomandați în acest articol vor face procesul de curățare nu numai rapid, ci și plăcut și sănătos. Mai puțin timp petrecut în curățarea piscinei înseamnă automat mai mult timp pentru tine să te bucuri de piscină.

Specialiștii HydroSpa îți stau mereu la dispoziție cu sfaturi și recomandări despre roboții potriviți piscinei tale și echipamentele necesare. 

Ne poți contacta la 0726 229 186 sau pe adresa sales@hydrospa.ro.

Add a Comment