Recircularea apei din piscină: care sunt părțile componente ale sistemului de recirculare și cum alegi pompa potrivită (I)

Recircularea apei din piscină joacă un rol indispensabil atât în procesul de întreținere a piscinei, cât și în cel de filtrare a apei. Practic, nu te poți bucura de o apă curată și sănătoasă fără un sistem care să funcționeze corect și care să fie perfect adaptat piscinei tale. 

Dacă te gândești să îți construiești o piscină și te întrebi care este „anatomia” acesteia, care este rolul tuturor componentelor în procesul de filtrare și recirculare, ce pompă trebuie să îți cumperi și de ce trebuie să ții cont, ți-am pregătit un ghid care să îți explice pe larg răspunsurile la toate aceste întrebări. 

În acest articol vom trata subiectul recirculării apei din piscină, urmând ca într-un articol următor să discutăm pe larg despre filtrarea apei din piscină. Cele două procese au un rol foarte important pentru întreținerea corectă a piscinei tale. În plus, dacă după ce treci prin ghid mai ai întrebări, specialiștii HydroSpa te pot ajuta gratuit să alegi echipamentele potrivite. 

Așadar, iată ghidul nostru complet despre sistemul de recirculare al apei din piscină și criteriile de care trebuie să ții cont în alegerea echipamentelor potrivite: 

Cum se realizează recircularea apei din piscină și care sunt părțile componente? 

Pentru ca procesul de filtrare și recirculare să poată avea loc, orice piscină trebuie să fie echipată cu o pompă și un filtru de apă. 

Pompa va ajuta la procesul de recirculare, „trăgând” apa prin skimmer sau aspirând-o din vasul tampon în cazul piscinelor cu rigolă perimetrală, iar filtrul va îndepărta murdăriile și microorganismele din apă. 

Pe lângă acestea două, vei mai avea nevoie fie de un sistem de deversare, fie de un sistem format din skimmere, de sifoane de fund, de țevi prin care apa să circule din piscină la filtru și de la filtru înapoi în piscină și de duze care să introducă apa înapoi în piscină.  

Iată în continuare care este rolul pe larg al fiecărei componente: 

Sursa foto

1.1 Sistem de deversare de tip overflow sau margine infinity

Pentru ca procesul de recirculare și filtrare să poată avea loc, trebuie ca apa din piscină să fie, ei bine, recirculată. Prima metodă prin care poți realiza acest lucru este printr-un sistem de deversare de tip overflow cu rigolă perimetrală sau cu margine de tip infinity, care de cele mai multe ori oferă un efect spectaculos. 

În acest tip de sistem, fie cu rigolă, fie cu margine infinity, apa deversată este colectată într-un vas tampon, fiind apoi filtrată și reintrodusă în piscină. Sistemul cu rigole perimetrale este întâlnit adesea în bazinele de înot publice, deoarece asigură o filtrare a apei mai eficientă decât în cazul piscinelor cu skimmere. 

Un alt avantaj al piscinelor cu overflow sau rigolă perimetrală este dat și de partea estetică, deoarece la acest tip de piscine nivelul apei este la nivelul solului, pe când la piscinele cu skimmere, acesta este cu 7-10 centimetri sub nivelul solului. 

În cazul piscinelor private sistemul overflow este mai rar întâlnit din cauza costurilor mari de instalare a acestui sistem, care sunt aproape duble față de sistemul de recirculare cu skimmere. 

1.2 Skimmerele și rolul lor

Al doilea mod prin care se poate realiza recircularea apei este prin montarea unor skimmere în partea de sus a pereților piscinei. 

Acestea sunt de cele mai multe ori niște deschizături dreptunghiulare încastrate în pereții piscinei, care au rolul de a „trage” apa înăuntrul lor cu ajutorul pompei. Funcția lor principală este de a colecta și de a îndepărta murdăria de la suprafața apei înainte ca aceasta să ajungă la pompă. 

Este foarte important ca nivelul apei să fie mereu constant și să ai grijă să nu scadă sub gura de acces a skimmerelor, deoarece astfel pompa poate trage aer, iar acel gol de aer în instalații poate duce la pierdere de presiune, care va afecta buna funcționare a sistemului de recirculare și filtrare, și într-un final chiar pompa.    

Cumpără Skimmerul Premium din categoria Piese cuvă piscină.

2. Sifonul de fund

Sifonul de fund este o metodă adițională, recomandată a fi folosită împreună cu sistemul de skimmere, pentru a antrena și apa din partea adâncă a piscinei. Specialiștii HydroSpa recomandă ca 15-20% din volumul de apă recirculată să fie aspirată prin sifoane, iar restul de 80-85%, prin skimmere. SIfonul este poziționat în zona de adâncime maximă și, pe lângă recircularea apei, sifonul trage și murdăria care se scufundă în apă. 

În funcție de mărimea piscinei, pot fi montate mai multe skimmere și sifoane de fund. Pentru siguranța în exploatare, la piscine se recomandă montarea a două sifoane de pardoseală, la o distanță de minim doi metri între ele.

Cumpără sifonul rotund de 2” pentru construcții de beton din categoria Sifoane piscină

3. Pompa piscinei

Pentru că apa nu „cade” pur și simplu prin skimmere, sistemul de filtrare și recirculare are nevoie de o pompă care să „tragă” apa. Acest lucru se realizează cu ajutorul unei turbine care se învârte la anumite viteze și creează un vid de aer, cu ajutorul căreia apa este trasă prin skimmere și transportată prin țevi către sistemul de filtrare. 

Turbina este pusă în mișcare cu ajutorul unui motor, așa că pompele sunt caracterizate prin caii putere pe care îi au. Mărimea pompei va depinde de mărimea și destinația piscinei (dacă este publică sau privată). Cu cât piscina este mai mare, cu atât vei avea nevoie de o pompă cu mai mulți cai putere pentru a mișca volumul mare de apă. 

Pe măsură ce apa trece prin pompă, forța exercitată de pompă se modifică de la tragere la împingere. Astfel că după ce trece de pompă, aceeași forță a pompei, doar că de data aceasta aplicată în sens invers, împinge apa spre filtru. 

4. Filtrul piscinei 

În timp ce substanțele chimice omoară bacteriile și microorganismele din piscină, acest proces reprezintă doar jumătate din tratarea și curățarea apei. Filtrul piscinei are rolul de a se ocupa de restul, și anume de îndepărtarea murdăriei, a particulelor și, în unele cazuri, a bacteriilor care „trec” de dezinfectant. 

Există mai multe tipuri de filtre pentru piscină, fiecare cu avantajele și dezavantajele lor, pe care le prezentăm pe larg în articolul despre Filtrarea apei din piscină

5. Țevile piscinei (de absorbție și de retur)

Țevile piscinei sunt de obicei confecționate din PVC-U și, așa cum le spune și numele, au un rol destul de evident, și anume de a transporta apa absorbită prin skimmere de către pompă la filtru, iar de acolo de a transporta apa filtrată înapoi în piscină, deversând-o prin duzele de retur specifice. 

Este foarte important ca țevile să fie dimensionate și distribuite corect pentru a avea debitele necesare distribuite egal (pe partea de aspirație și pe partea de refulare). La piscinele publice este recomandat să se țină cont de viteza de curgere a apei prin țeavă, și anume 2 m/s pe circuitul de refulare, respectiv 1 m/s pe circuitul de aspirație. 

Pentru un calcul și o dimensionare corectă, este important să apelezi la sfatul unui specialist, care va ține cont de fiecare detaliu și aspect specific care poate influența circulația apei. 

6. Duzele de retur

Duzele de retur au un dublu în rol în funcția de recirculare și filtrare a apei din piscină. Pe lângă faptul că varsă apa înapoi în piscină, acestea au și rolul de a „împinge” apa din piscină și de a ajuta la redirecționarea murdăriei care plutește la suprafață către skimmere sau spre rigola perimetrală, în cazul piscinelor cu overflow

Ce tipuri de pompe pentru piscină poți alege?

Așa cum spuneam și mai sus, pompa piscinei este practic motorul sistemului de filtrare și recirculare al apei. Aceasta pune lichidul în mișcare, ajută substanțele chimice să se împrăștie eficient și uniform și contribuie la îndepărtarea murdăriei de la suprafață și de la fundul apei. 

Pe lângă multitudinea de modele de pompe de la diverse branduri, specialiștii Hydrospa recomandă două tipuri de pompe din punct de vedere al perfomanțelor, bineînțeles, ținând cont și de volumul și dimensiunile piscinei tale. 

Pompe de piscină cu viteză fixă

Pompele de piscină cu viteză fixă practic fac un singur lucru, și anume pompează apa din piscină prin sistemul de recirculare cu o viteză constantă. Dezavantajul acestui tip de pompă este faptul că deși au un cost inițial mic, acestea pot fi destul de costisitoare atunci când vine vorba de costuri pe durata sezonului. 

Cumpără pompa de recirculare K-Flo din categoria Pompe piscină.

Pompele de piscină cu viteză variabilă

Pompele de piscină cu viteză variabilă te pot ajuta să faci economii de până la 85% la capitolul energie în fiecare an, dacă se utilizează la viteză mică. În general sunt obținute economii la electricitate de 65%. În plus, acestea au și un nivel acustic scăzut în timpul fazelor de funcționare cu viteză redusă, dar poți obține și alte avantaje prin această funcționare la turații și, implicit, debit reduse, precum:

  • filtrele cu nisip vor lucra la presiune mai scăzută, în acest fel crescând calitatea filtrării;
  • murdăria va ajunge mult mai repede în filtru deoarece curenții de apă nu o vor lăsa să se depună, astfel piscina va arăta curată o perioadă mai îndelungată de timp;
  • sistemele de analiză și control al apei pot monitoriza o perioadă mai îndelungată de timp evoluția parametrilor apei, în acest fel se poate evita o supradozare/subdozare ca urmare a scăderii/creșterii bruște a unui parametru în perioada de pauză a pompei;
  • variația temperaturii apei din piscină va fi aproape liniară din aceleași motive ca și în cazul sistemelor de tratare.

Cumpără pompa de piscină cu viteză variabilă Max-Flo XL VSTD 1 CP Hayward din categoria Pompe cu viteză variabilă

Cum alegi pompa potrivită pentru piscina ta?

În primul rând, indiferent dacă ai o piscină publică sau privată, trebuie să ții cont de legislația în vigoare. Aceasta prevede recircularea întregului volum de apă într-un anumit timp, în funcție de adâncimea piscinei, astfel:

  • În 30 de minute pentru piscinele pentru copii cu o adâncime sub 0,6 metri
  • 90 de minute pentru piscinele cu adâncime de până în 1,35 metri
  • 4 ore pentru piscinele cu adâncime egală sau peste 1,35 metri
  • 8 ore pentru bazinele de sărituri sau scufundări

Pentru a ști care pompă este potrivită pentru piscina ta, trebuie să o alegi în funcție de debit pentru a asigura recircularea apei în intervalul de timp conform reglementărilor. Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi:

Pasul 1: Calculează volumul piscinei 

Pentru a calcula volumul piscinei, trebuie să înmulțești lățimea cu lungimea și apoi cu înălțimea în cazul piscinelor dreptunghiulare, sau π r²h pentru piscinele circulare. 

Pasul 2: Calculează debitul pompei

Dacă ai o piscină de 10 de metri lungime, 5 metri lățime și 1,60 metri adâncime, volumul acesteia va fi de 80 mc. Dacă acest volum de apă trebuie recirculat în 4 ore, împărțind 80 mc la 4, vei avea nevoie de o pompă cu un debit de 20 mc / oră. 

Bineînțeles, tot la capitolul alegerea pompei, va trebui să ții cont și de tipul de apă din piscină (nu toate pompele sunt compatibile cu apa sărată), și de puterea acesteia, pentru a te asigura că motorul va face față volumului de apă ce trebuie recirculat.  

În plus, va trebui să ții cont și de pierderile de presiune ale fiecărui echipament adițional intercalat pe instalație (echipament de încălzire, echipament de tratare, eventuale pierderi de presiune datorate lungimii traseelor sau diferenței de nivel dintre pompă și apa piscinei (dacă pompa este mai jos decât piscina, pierderile pe refulare vor fi egale cu 0,1 bar la fiecare 1m coloană de apă). 

Dacă pompa este deasupra nivelului, în afară de pierderile de presiune de mai sus, care de data aceasta vor fi pe aspirare, trebuie să ne asigurăm că aceasta nu rămâne fără apă în perioadele de pauza, altfel există riscul de dezamorsare a pompei sau chiar defectarea acesteia dacă funcționează o perioada destul de îndelungată fără apă.

Alege echipamentele potrivite pentru piscina ta!

De la tipul de pompă sau filtru pe care îl alegi, la metoda de recirculare a apei – prin skimmer sau rigolă perimetrală – și chiar la țevile de absorbție și retur, cel mai important este ca toate aceste echipamente să fie corect dimensionate pentru a se potrivi piscinei tale! 

Poți cumpăra produsele menționate în acest ghid din categoriile piese cuvă piscină și pompe piscină.    

Pentru a afla mai multe despre sistemul de filtrare al piscinei, următorul pas în procesul de întreținere și tratare a apei, citește ghidul nostru despre cum să alegi filtrul potrivit pentru piscina ta.     

Dacă vrei să afli mai multe detalii de la specialiști, HydroSpa îți oferă consultanță gratuită ca să alegi cel mai bun tip de piscină și echipamentele și accesoriile necesare – tot ce trebuie să faci este să ne suni la 0726 229 186 sau să ne scrii un mail pe adresa sales@hydrospa.ro. 

Te așteptăm cu sfaturi și recomandări cu privire la ce ți se potrivește mai bine pentru piscina ta!

Add a Comment