Cele mai frecvente probleme ale apei din piscină și cum le poți rezolva ca un profesionist

Fiecare proprietar își dorește o piscină curată și strălucitoare, dar realitatea este adesea plină de probleme, fie că este vorba de apa care devine brusc lăptoasă sau tulbure, fie că este afectată de nuanțe de maro sau galben. De la complexitatea și costul tratamentelor, care pot părea uneori mai mult artă decât o știință, până la timpul de întreținere necesar pentru a menține echilibrul chimic perfect – acestea sunt doar câteva dintre bătăile de cap pe care proprietarii de piscine le au regulat.

În plus, calitatea precară a apei poate avea consecințe serioase, de la reducerea plăcerii de a folosi piscina până la deteriorarea echipamentului, care poate avea nevoie de reparații sau înlocuiri costisitoare. O piscină neglijată nu doar că pierde din frumusețea estetică, ci se poate transforma și într-o sursă de stres și cheltuieli.

Echipa Hydrospa vine în ajutorul tău cu o serie de strategii și soluții testate pentru a combate aceste probleme frecvente legate de calitatea apei în piscină. Vom discuta metode eficiente de ajustare a chimicalelor, optimizare a filtrării și minimizare a intervențiilor costisitoare, toate menite să economisească timp și bani. Scopul nostru este să simplificăm procesul de întreținere a piscinei, oferindu-ți toate informațiile necesare pentru a prelua controlul asupra întreținerii piscinei. Hai să ne asigurăm că piscina ta rămâne locul perfect pentru relaxare și distracție!

Apă cu aspect maro sau ruginiu

  Una din cele mai frecvente probleme cu care se confruntă proprietarii de piscine este apa cu aspect maroniu și ruginiu. Acesta este un semn al prezenței metalelor, cum ar fi fierul sau manganul, în apă.

  Deși această problemă poate fi cauzată de mai mulți factori care necesită o investigație aprofundată la fața locului, cea mai comună cauză este coroziunea părților metalice ale sistemului de recirculare și nivelul scăzut de pH. 

  Pe măsură ce aceste sisteme se erodează, încep să elibereze cantități din ce în ce mai mari de fier și cupru în apă care vor schimba progresiv culoarea lichidului. Similar cu apa lăptoasă (mai multe detalii jos), coroziunea țevilor și pH-ul scăzut sunt practic două fațete ale aceleiași probleme: din moment ce apa cu pH scăzut este acidă, este lesne de înțeles că acel acid erodează echipamentele auxiliare ale piscinei. Pe lângă aspectul neplăcut, metalele pot păta suprafețele piscinei și pot necesita tratamente specifice pentru eliminare.

  În mod interesant, nu este fierul de sine stătător responsabil pentru acea culoare neplăcută. Fierul este incolor. În realitate, culoarea este rezultatul unui proces de oxidare. În momentul în care se adaugă clor într-o apă cu conținut feros ridicat, fierul se oxidează. 

  În cele din urmă, acest nou compus – fier oxidat – se scufundă și generează acea pâclă maronie de culoarea ruginei. Orice tentativă de a aspira acea pâclă, chiar și cu un aspirator sau robot de curățare special conceput de piscine, va rezulta în eșec, pentru că fierul oxidat se va așeza din nou pe fundul piscinei. 

  Cum tratăm apa maro din piscină?

  Există două soluții.

  Prima constă în golirea piscinei cu totul și înlocuirea apei. 

  Acest proces, însă, este laborios, costisitor și risipitor. În plus, dacă piscina ta este conectată la o grădină, calitatea pământului va suferi din cauza conținutul feros. Chiar și așa, este recomandat să apelezi la un expert pentru a afla dacă golirea piscinei trebuie făcută prin diluare progresivă. Dacă te confrunți cu această dilemă, nu ezita să ne suni la 0726 229 186 sau să ne scrii un mail pe adresa sales@hydrospa.ro.

  A doua soluție constă în instalarea unui sistem de filtrare. 

  La HydroSpa recomandăm Aquarite Plus.

  sistem electroliza

  Acest aparat vine cu un panou de control cu 5 moduri de filtrare – manual, automat, inteligent, smart și încălzire. Funcția relevantă pentru rezolvarea apei ruginii în mod specific este controlul pH, care include o pompă de dozare și un electrod standard. Cu alte cuvinte, poți configura acest aparat pentru a menține pH-ul apei într-o zonă optimă, astfel prevenind coroziunea țevilor și prin extensie, aspectul ruginiu al apei. 

  Alege clorinarea cu sare atunci când vrei o soluție eco, fără clor clasic

  Clorinarea cu sare poate fi o soluție eficientă și ecologică pentru tratarea diferitelor probleme ale apei din piscină, cum ar fi apa galbenă (de obicei cauzată de alge), apa maro (de obicei datorită prezenței metalelor), sau apa lăptoasă (cauzată adesea de dezechilibre chimice sau filtrare inadecvată). Avantajele pe care le oferă clorinarea cu sare, inclusiv tratamentul natural al apei, capacitatea de autoregenerare a clorului și impactul redus asupra mediului și sănătății, fac din această metodă o alegere atractivă.

  Deși clorinarea cu sare nu elimină direct metalele din apă, procesul de electroliză poate ajuta la prevenirea oxidării metalelor, care este cauza comună a apei maro. De asemenea, nivelurile constante de clor ajută la menținerea clarității apei, și reduc riscul de colorare datorită metalelor. Citește mai mult despre clorinarea cu sare în ghidul nostru și descoperă gama noastră de sisteme de electroliză a apei!

  Apa din piscină este lăptoasă și/sau tulbure

   Acest fenomen apare când apa devine neclară și are un aspect „lăptos”.

   În general, aspectul lăptos indică un dezechilibru chimic al apei cauzat de un nivel prea ridicat al pH-ului sau cantități de clor insuficiente – două cauze care sunt în cele mai multe cazuri intercalate. În momentul în care nu este aplicat destul clor, apa piscinei devine lăptoasă și tulbure. 

   Alte cauze ale apei lăptoase sunt următoarele:

   • Echilibru chimic dezechilibrat. Factorii pot varia de la cantități insuficiente de clor, pH neadecvat, alcalinitate crescută, prezența calciului, sau nivelul de stabilizator (acid cianuric) este neadecvat. 
   • Filtre ineficiente, defecte, sau chiar montate prost. La rândul ei, filtrarea proastă a apei poate avea mai multe cauze: cartușe înfundate sau erodate, cicluri de filtrare prea scurte sau depuneri masive de calcar pe filtru.
   • Factori de mediu. Aici putem enumera praful, nisipul, polenul, frunze, insecte moarte, excremente de pasăre, toate acestea pot bloca filtrul și rezulta în randament prost. Ar mai fi și minerale precum nitrați, fosfați, silicați și sulfați care pătrund în piscină și fac apa să fie lăptoasă sau tulbure. Folosirea floculanților poate ajuta la coagularea particulelor fine suspendate în apă, făcându-le mai ușor de filtrat.

   Similar cu apa lăptoasă, tulbureala apei indică adesea probleme cu filtrarea sau echilibrul chimic al apei. Pe lângă cauzele similare cu apa lăptoasă, tulbureala poate fi cauzată și de poluanți externi, cum ar fi frunzele, insectele sau lovituri mari de ploaie care aduc impurități.

   Din fericire, aceste probleme (extrem de comune, de altfel) sunt ușor de rezolvat dacă folosim instrumentele adecvate. 

   Nu uita de clorinarea cu sare ca metodă ecologică ce ajută la menținerea unui mediu stabil în piscină, reducând fluctuațiile de pH și dezechilibrele chimice care pot cauza apa lăptoasă. Sistemul de electroliză poate facilita o autoreglare a nivelurilor de clor, ajutând la clarificarea și stabilizarea apei.

   Cum rezolv apa lăptoasă cauzată de clor?

   Dacă aspectul lăptos este cauzat de niveluri insuficiente de clor, pur și simplu aplicați un tratament șoc utilizând o tabletă, două în plus de clor și asteptați în jur de 2 sau 3 zile. 

   Vă recomandăm tabletele de clor cu efect lent de la Pool Guard, disponibilă în gama de produse distribuită de HydroSpa:

   Acest pachet conține 5 kilograme de tablete de clor cu efect lent a câte 200 de grame fiecare. Conțin o substanță biocidă solidă în formă de tablete, ideale pentru tratamente șoc. Aceste tablete se dizolvă pe parcursul a 7 zile, fără a afecta pH-ul sau a lăsa reziduuri chimice în apă. 

   Cum rezolv apa lăptoasă cauzată de pH?

   Dacă pH-ul peste parametri normali este cauza aspectului lăptos, va trebui să folosiți tratamente speciale dedicate scăderii acestuia. După cum am scris și în articolul dedicat acestui subiect, apa cu pH mare are proprietăți bazice, alcaline, pe când apa cu pH mic este acidă. Cum pH-ul este măsurat pe scară logaritmică de la 0 (foarte acid) respectiv 14 (bazic, alcalin), iar valoarea ideală este între 7,0 și 7,6, va trebui să folosiți soluții pe bază de acid ca să-l micșorați. 

   HydroSpa oferă două produse de tip corector pentru micșorarea pH-ului: unul solid și celălalt lichid.

   Corectorul pH Minus granulat de la Pool Guard, de exemplu, este ideal dacă apa din piscina ta are un pH mai mare de 7,6.

   corector ph minus

   Produsul conține hidrogenouslfat de sodiu, un tip de săruri provenite din acizi anorganici care rezultă din neutralizarea acidului sulfuric. Adăugați 1,5kg de produs pentru fiecare 100 metri cubi de apă pe toată suprafața piscinei pentru a scădea pH-ul apei cu 0,2 unități. Pentru eficiență maximă, nu uitați să amestecați doza necesară într-un vas cu apă înaintea aplicării tratamentului. 

   Cât despre soluția lichidă, o puteți folosi în cazul în care piscina este echipată cu un dozator automat – consultă pagina de produs pentru detalii de utilizare. 

   Apa galbenă în piscină

    Apa galbenă în piscină este adesea rezultatul creșterii algelor galbene (cunoscute și ca alge de muștar). Este o problemă comună pentru majoritatea proprietarilor, dar destul de complexă și serioasă. Aceste alge sunt mai rezistente la tratamentele obișnuite decât varietățile de alge verzi și pot rămâne adesea nedetectate, deoarece se fixează ferm de pereții și fundul piscinei și pot fi con fundate ca murdărie sau nisip.

    Cum recunoaștem algele galbene în piscină?

    Algele galbene preferă zonele umbrite și aderă ferm la pereți sau fundul piscinei, dând impresia de „murdărie” care se dispersează ușor după periere. Spre deosebire de algele verzi, acestea nu plutesc în apă și au o textură uscată, pudrată, care se îndepărtează cu ușurință. Algele galbene prosperă în condiții de pH alterat al apei.

    Alte cauze includ prezența metalelor, cum ar fi fierul sau manganul, care pot colora apa în galben când se oxidează, și polenul sau alte materii organice care intră în piscină din mediul înconjurător.

    Este sigur să înoți într-o piscină galbenă?

    Nu. Algele galbene atrag bacterii nocive precum E. coli, care pot cauza febră, diaree și alte simptome ale infecției. Riscurile includ și iritații ale pielii sau alte afecțiuni mai grave.

    Cum eliminăm apa galbenă?

    1. Tratamentul începe cu o curățare temeinică a piscinei. Periază pereții, scările și fundul piscinei pentru a îndepărta algele. 
    2. Spală și echipamentul de înot și jucăriile de piscină în soluție de clor. 
    3. Curăță filtrul piscinei, pentru a preveni reintroducerea sporilor de alge.
    4. Apoi, aplică un tratament cu șoc de clor, folosind o doză mai mare decât în tratamentele obișnuite, pentru a ucide algele. Șocarea piscinei cu clor se face între 10 ppm și 30 ppm, menținut timp de 8-24 de ore, conform instrucțiunilor produsului.
    5. Alege unui algecid care poate elimina petele de alge. Optează pentru un algecid non-spumant, pentru a evita daunele asupra finisajelor sau echipamentelor piscinei, cum este produsul Antialge pentru piscina de la Pool Guard.
    6. Verifică și ajustează nivelurile de pH înainte de tratament pentru a asigura eficacitatea clorului.

    Dacă te confrunți cu apa verde în piscină, aceasta este de obicei rezultatul creșterii algelor verzi, mai ușor de tratat decat cele galbene. Începe prin testarea și ajustarea nivelurilor chimice ale apei, inclusiv pH-ul și alcalinitatea, urmate de aplicarea unui tratament de șoc cu clor și utilizarea unui algecid eficient. Pentru pași detaliați și sfaturi despre cum să previi reapariția algelor, consulta ghidul nostru complet despre combaterea apei verzi din piscină!

    Nu în toate cazurile apa galbenă este cauzată de algele galbene

    Uneori este cazul unei depuneri de metale sau chiar a depunerii polenului sau altor materii organice.

    Metalele precum fierul sau manganul pot colora întreaga masă de apă într-o nuanță de galben sau maro. Dacă observi pete de culoare maronie sau galbenă pe pereții piscinei sau pe echipamente, aceasta poate indica prezența metalelor. Când apa galbenă este cauzată de metale, folosirea unui agent chelator sau secuestrant va ajuta la legarea metalelor și împiedicarea lor de a colora apa. Poate fi necesar să instalezi și un filtru de metale sau să utilizezi un pre-filtru atunci când adaugi apă nouă în piscină. 

    Există kituri de testare disponibile pe piață care pot detecta prezența fierului, cuprului și altor metale în apă. Un nivel ridicat al acestor metale poate confirma sursa discolorării.

    În anumite cazuri de apă galbenă, poate fi vorba chiar de polen. Polenul adesea plutește pe suprafața apei și poate fi îndepărtat ușor cu ajutorul unei plase, lăsând restul apei relativ clar – nu se depune, ca metalele, pe echipamente sau pereții piscinei. În cazul polenului sau altor materii organice, o bună filtrare și utilizarea regulată a unui aspirator pentru piscină sunt esențiale. Folosirea unei prelate pentru piscină când nu este utilizată poate preveni, de asemenea, intrarea polenului și a altor debrisuri.

    În orice caz, menținerea unui program regulat de întreținere și testare a apei va fi esențială pentru prevenirea reapariției problemelor. Testarea periodică a apei te poate ajuta să detectezi și să corectezi rapid orice dezechilibru chimic înainte de a deveni o problemă majoră. 

    Clorinarea cu sare este și aici de ajutor, pentru că generează în mod constant clor natural, care este eficient împotriva algelor, inclusiv a celor galbene. Prin menținerea unui nivel constant de clor, creșterea algelor este inhibată, prevenind astfel formarea apei galbene.

    În plus, consultarea cu un profesionist HydroSpa în întreținerea piscinelor poate oferi soluții personalizate și eficiente pentru situația specifică a piscinei tale. Nu ezita să ne suni la 0726 229 186 sau să ne scrii un mail pe adresa sales@hydrospa.ro

    Apa piscinei este prea spumoasă

    O altă problemă frecventă a apei de piscină este excesul de spumă. Aceasta poate lua forma unor pâcle dense, albe sau albicioase pe suprafața piscinei, rezultând într-o senzație lipicioasă pe pielea înotătorului. Din punct de vedere al compoziției, apa spumoasă conține aer, detergenți, algicide, cosmetice și surfactanți.

    Cauzele apei spumoase, însă, sunt puțin mai complexe de atât:

    • Materie organică. Materia organică precum saliva și transpirația rezultate din folosirea îndelungată a piscinei pot cauza dezechilibre chimice în lipsa unui sistem de filtrare adecvat. Dacă aceasta este cauza apei spumoase, puteți aplica un tratament șoc bazat pe clor. Recomandăm aceste table de clot lent de la Pool Guard.
    • Exces de substanțe antialge. Din fericire, tot ce trebuie să faceți dacă spuma este cauzată de excesul de substanțe antialge este să opriți toate funcțiile piscinei și să folosiți o plasă specială pentru a îndepărta spuma și să așteptați. Ca o măsură preventivă, evitați să folosiți produs ieftin și aveți grijă să consultați prospectul pentru a afla dozajul corect. Spre exemplu, acest produs antialge de la Pool Guard distribuit de HydroSpa recomandă introducerea a 500-600 ml de substanță per 10 m3 cubi de apă. Frecvența sau cantitatea dozată poate fi crescută dacă vorbim de piscine exterioare folosite intens de-a lungul sezonului cald. 
    • Produse de curățenie casnice. Aveți grijă să ștergeți echipamentele auxiliare după spălare. 
    • High Total Dissolved Solids (TDS). Acesta este un indice care măsoară totalul de substanțe solide dizolvate în apă. Pe scurt, dacă nivelul de TDS este prea mare, apa din piscină capătă o textură spumoasă. Puteți folosi un tester electronic, precum acest aparat distribuit de HydroSpa, pentru a măsura compoziția chimică a apei. Rezultatul este afișat pe ecran în câteva secunde de la introducerea unei mici probe de apă în el. Pachetul include și o soluție de calibrare TDS special concepută pentru testerele de la Water ID. 
    • Nivelul mic de calciu. Este una din cele mai comune cauze indirecte ale apariției spumei. Folosește un aparat special pentru a măsura nivelul de calciu din apă, ca după aceea să-l reglezi aplicând un tratament bazat pe reactivi sub formă de tablete. Ca idee, HydroSpa oferă tester de duritate de calciu la pachet cu 50 de tablete reactive de tratare a apei, ambele produse de Water ID. 

    Pete negre de alge în piscină

    Ocazional, apa piscinei va dezvolta o serie de pete negre pe suprafața ei. Cunoscute drept “Black Spots” în limbajul de specialitate, aceste pete negre sunt de regulă cauzate de colonii de alge. Din nefericire, petele negre sunt doar cea mai vizibilă parte a problemei, pentru că algele tind să prefere cotloane ascunse precum sistemele de filtrare și pompare sau chiar țevi. În consecință, eliminarea petelor (chiar și prin schimbarea apei) este o soluție pur temporară pentru că sporii depozitați în cotloanele respective vor permite algelor să supraviețuiască și să se răspândească. 

    Cauzele principale ale apariției petelor negre sunt următoarele:

    • Clorinare deficitară.
    • Nivel ridicat de fosfați.
    • Nivel ridicat al pH-ului.
    • Zone de verdeață situate în apropierea piscinei. 
    • Interioare și materiale defecte. De exemplu, sporii se pot infiltra extrem de ușor în crăpături și fisuri, asigurând astfel un mediu propice dezvoltării coloniilor de alge. 

    Așadar, cum scăpăm de aceste pete negre? Ca orice altă problemă care vizează apa piscinei, se recomandă un mix de sarcini recurente de întreținere a apei și a echipamentelor piscinei și tratamente chimice. 

    • Asigură-te că substanța bazată pe clor este distribuită în mod egal pe întreaga suprafață a piscinei (vezi secțiunea și articolul despre recirculația apei).
    • Curăță echipamentele și obiectele care intră constant în constant cu apa piscinei folosind soluții speciale (da, inclusiv costumele de baie).
    • Curăță filtrele în mod regulat. Dacă filtrul tău are cartuș, dezasamblează-l, curăță-l și lasă-l la uscat preț de câteva ore. 
    • Menține piscina curată. După cum am menționat anterior, există roboți de curățare pentru piscine specializați în toate tipurile de murdărie posibile. 
    • Menține nivelul ph-ului între 7.4 și 7.6 și nivelul de alcalinitate între 120 și 150 ppm. 

    Aceste tipuri de alge pot fi enervant de rezistente, mai ales dacă au avut ocazia să se dezvolte. Dacă problema încă persistă, HydroSpa oferă consultanță gratuită – nu ezita să ne suni la 0726 229 186 sau să ne scrii un mail pe adresa sales@hydrospa.ro.

    Cum să previi, în general, orice probleme cu apa din piscină

    Tratarea problemelor pe măsură ce apar va fi mai dificilă decât prevenirea lor. Prevenția este cheia. Iată câteva strategii esențiale de prevenire pentru a menține apa din piscina ta cristalină și sănătoasă:

    Orice ai face, nu reacționa la problemele apărute cu doze mari de clor!

    Supraalimentarea piscinei cu chimicale duce la dezechilibre care provoacă o mulțime de probleme serioase. 

    Adăugarea excesivă de clor sau a altor chimicale în piscină este o practică foarte comună întâlnită la proprietarii care încearcă să combată rapid diverse probleme ale apei, cum ar fi creșterea algelor sau contaminarea bacteriană. Însă, în loc să rezolve problemele, supraalimentarea piscinei cu chimicale are efecte negative atât asupra calității apei cât și asupra sănătății tale – iată de ce:

    • Concentrațiile ridicate de clor pot cauza iritații severe ale pielii și ochilor înotătorilor, precum și uscăciunea pielii și a părului.
    • Clorul în exces accelerează coroziunea metalelor și deteriorarea echipamentelor de piscină, inclusiv a pompelor, filtrelor și scărilor.
    • Adăugarea excesivă de clor perturbă echilibrul pH-ului și al altor parametri chimici ai apei.
    • folosirea unor cantități mari de clor este ineficientă și din punct de vedere financiar, ducând la cheltuieli suplimentare inutile.

    Previne circulația proastă a apei

    Recircularea apei din piscină este esențială atât în procesul de întreținere a piscinei, cât și a calității apei. 

    O piscină care nu este dotată cu un sistem de recirculare nu poate avea o apă curată – este o imposibilitate fizică și chimică. Mai mult decât atât, majoritatea celor mai frecvente probleme ale apei de piscină – reținere peste medie de murdărie, depozite de bacterii și alge prezente la nivelurile inferioare ale apei, temperatură inadecvată anotimpului – pot fi atribuite circulației proaste. 

    Dacă vrei să aprofundezi acest subiect, am scris un ghid despre recircularea apei în care trecem prin ABC-ul procesului. 

    Pe scurt, pentru ca procesul de filtrare și recircularea să poată avea loc, vei avea nevoie de o pompă și un filtru de apă. Pompa trage apa prin skimmer. În cazul piscinelor cu rigolă perimetrală, apa este aspirată din vasul tampon, efectul fiind în esență identic ca în cazul skimmer-ului. Cât despre filtru, acesta îndepărtează murdăriile, bacteriile și microorganismele de toate tipurile din apă. Pe lângă pompă și filtru, vei mai avea nevoie un sistem de deversare. Alternativ, mai există și opțiunea de a instala un sistem format din skimmere, din sifoane de fund, sau de țevi care să faciliteze circuția apei dintre piscină și filtru și viceversa. 

    În cazul în care ai deja un astfel de sistem instalat și totuși problema circulației proaste a apei persistă, poți lua următoarele măsuri pentru a te asigura că infrastructura de recirculație a apei este 100% funcționaă:

    • Ai grijă ca pompa să fie în funcțiune între 8 și 10 ore pe zi.
    • Curăță skimmerele și filtrele de murdărie o dată la două săptămâni, ideal săptămânal. Dacă acestea două suferă blocaje, circlația apei are de suferit. 
    • Dacă deții o piscină exterioară, o poți proteja de factori externi instalând acoperitoare. Astfel, nu numai că ții murdăria la depărtare, dar vei și prelungi durata de viață a filtrului pentru că nu va mai fi nevoit să lucreze peste program pentru a menține apa curată. 
    • Asigură-te că nu ai “zone moarte” în piscina ta. Zone precum spatele scărilor sau sub skimmer tind să devină treptat medii proprice pentru dezvoltarea bacteriilor și coloniilor de alge din cauza inaccesibilității lor. Din nefericire, ocazional, va trebui să le cureți manual. Dar dacă nu îți surâde ideea de muncă manuală, poți achiziționa un robot de curățare pentru piscină. Majoritatea modelelor sunt special concepute pentru a curăța zonele moarte. Am scris pe larg despre roboții de piscină aici. 
    • Încurajează circulația stratului de apă de a fundul piscinei îndreptând jeturile în acea direcție. 
    • Asigură-te că pompa este potrivită pentru volumul piscinei tale. 

    Verifică dacă pH-ul apei este mult prea mare

    pH-ul este un indice extrem de important care poate reprezenta diferența dintre o apă sănătoasă de care se poate bucura întreaga familie, sau un lichid care provoacă efecte de sănătate adverse. 

    Cauzele principale ale pH-ului ridicat sunt următoarele:

    • pH ridicat al apei de la rețea.
    • Prezența sărurilor dure în apă. Sărurile dure provin de obicei din materialele folosite la placarea cu mozaic sau gresie a piscinei. Această problemă dispare treptat pe măsură ce piscina este utilizată.
    • Excesul de substanțe dezinfectante pe bază de clor (hipoclorit de calciu sau de sodiu). 

    Pentru a scădea pH-ul, este recomandat să folosiți substanțe dezinfectante pe bază de triclor. Alte soluții ar fi clorul gazos, acidul clorhidric în combinație cu dioxidul de carbon sau bisulfatul de sodiu. 

    Asigurați-vă că pH-ul apei este în intervalul ideal (7.2-7.6) pentru a minimiza solubilitatea metalelor.

    Dacă nu vă surâde ideea de a folosi aceste substanțe, recomandăm produsele listate anterior în articol.  

    Citește acest articol pentru a afla mai multe detalii despre reglarea pH-ului apei!

    Menține o curățare regulată și verifică funcționarea echipamentelor

    Asigură-te că piscina și filtrele sunt curățate regulat. Curăță coșurile de la skimmer și panoul filtrului săptămânal pentru a îndepărta frunzele și alte resturi. Asigură-te că toate componentele sistemului de filtrare și de circulație funcționează corect. O pompă defectă sau un sistem de filtrare ineficient duce garantat la probleme cu calitatea apei.

    Pentru piscinele cu filtre de nisip sau diatomee, efectuați o spălare inversă periodică pentru a curăța filtrele de particulele acumulate.

    Acoperă piscina când nu o folosești

    Când piscina nu este în uz, folosiți o acoperire pentru a preveni căderea frunzelor, insectelor și altor deșeuri. Aici poți descoperi mai multe prelate și produse de acoperire a piscinei pentru vară.

    Testează constant apa

    Utilizează un kit de testare pentru a verifica săptămânal nivelurile de pH, clor, alcalinitate totală, și duritatea calcarului. Acest lucru vă va ajuta să mențineți echilibrul chimic al apei. Pe baza rezultatelor testării, ajustați chimicalele necesare pentru a menține echilibrul. Un pH echilibrat (între 7.2 și 7.6) și niveluri adecvate de clor sunt esențiale pentru prevenirea creșterii algelor și menținerea apei curate.

    Poți integra un sistem de piscină inteligent pentru a obține aceste valori chiar pe telefonul tău.

    Tratează apa prin sterilizarea cu raze UV

    Sterilizarea UV distruge bacteriile și microorganismele care pot contribui la aspectul tulbure al apei, fără a adăuga substanțe chimice care să influențeze claritatea apei. Procesul de dezinfectare a apei folosind tehnologia UV se bazează pe un echipament specializat ce emite radiații ultraviolete de tip C, având capacitatea de a inactiva ADN-ul diverselor microorganisme, cum ar fi bacterii, fungi, mucegaiuri și alge. 

    Deși sterilizarea UV este eficientă în distrugerea microorganismelor, în cazul algelor galbene poate fi necesară utilizarea în combinație cu metode chimice, cum ar fi clorinarea cu sare, pentru eliminarea completă.

    Această metodă nu influențează direct prezența metalelor în apă, dar folosirea sa în combinație cu filtrarea avansată și utilizarea de agenți de secvestrare poate îmbunătăți semnificativ calitatea apei.

    Utilizarea radiațiilor UV pentru purificarea apei este o metodă ecologică și eficientă, ce nu modifică pH-ul apei și se caracterizează prin ușurința în utilizare și costuri reduse de întreținere.

    Cu toate acestea, un inconvenient major al acestei tehnologii, similar cu ionizarea, constă în faptul că acțiunea sa se limitează strict la volumul de apă expus direct radiațiilor, implicând necesitatea unei dezinfectări suplimentare, precum adăugarea unei doze reduse de clor, pentru a asigura o protecție antibacteriană completă.

    Folosește clorinarea cu sare pentru a contracara algele și microorganismele

    Clorul natural generat prin electroliză cu sare ajută la menținerea unui mediu ostil pentru dezvoltarea microorganismelor și a algelor care pot cauza tulbureala apei. Prin menținerea constantă a nivelului de clor, apa rămâne curată și clară.

    Algele galbene pot fi eficient contracarate prin nivelurile constante de clor produs prin clorinarea cu sare, menținând apa limpede și prevenind formarea algelor.

    Deși clorinarea cu sare nu elimină direct metalele din apă, menținerea unei dezinfecții constante poate reduce efectele negative ale prezenței metalelor, cum ar fi oxidarea și colorarea apei.

    Apelează la experții HydroSpa pentru a rezolva orice problemă legată de piscina ta

    Sperăm că acest articol te va ajuta să rezolvi cele mai frecvente probleme cu apa piscinei pe care le vei întâmpina. Deși întreținerea apei din piscină poate părea un proces laborios și copleșitor, treaba devine mult mai ușoară de îndată ce îți pui niște procese la cale și achiziționezi echipamentele și produsele adecvate. 

    Dacă ai orice fel de întrebări legate de problemele discutate în articol, HydroSpa îți oferă consultanță gratuită – nu ezita să ne suni la 0726 229 186 sau să ne scrii un mail pe adresa sales@hydrospa.ro.

    Add a Comment