Pregătirea piscinei pentru vară: care sunt pașii corecți recomandați de către specialiști pentru a îți pregăti piscina pentru noul sezon

Pregătirea piscinei pentru vară este probabil momentul pe care îl așteaptă cu nerăbdare toți proprietarii de piscine, însă partea mai puțin așteptată înainte de bine-meritata relaxare în apă, este și un to-do list ca să poți pregăti piscina. 

Dacă te pregătești să îți pui în funcțiune piscina pentru sezonul cald și ești în căutarea celor mai bune sfaturi și practici ca operațiunea să-ți iasă perfect, te vom ajuta cu o serie de pași clari și ușor de urmat, pe care să îi completezi pentru a deschide sezonul și pentru a începe să te bucuri de o apă curată și sănătoasă. 

Specialiștii HydroSpa îți pun la dispoziție toate produsele și substanțele necesare ca să deschizi sezonul cu succces, și ți-au pregătit un ghid cu instrucțiuni detaliate pe care este bine să le urmezi când îți pregătești piscina pentru sezonul cald. Și pentru că dacă vrei te bucuri de apă limpede și curată pe tot parcursul anului, va fi nevoie să întreții piscina și pe parcursul anului, ți-am venit în ajutor cu sfaturi și recomandări și la acest capitol.

Iată pas cu pas ce trebuie să faci ca să pregătești piscina pentru vară:

1. Curăță prelata 

Fie că ai o prelată manuală sau un sistem automat sau semi-automat de acoperire a piscinei, primul pas pe care trebuie să îl faci în pregătirea piscinei pentru vară este să cureți foarte bine prelata. Dacă a adunat apă de la ploi sau de la topirea zăpezii, poți folosi o pompă care să îți ușureze munca, urmând ca apoi să o cureți foarte bine de mizerie și alte impurități. Este foarte important ca mizeria de pe prelată să nu ajungă și în piscină. 

2. Îndepărtează prelata

În cazul în care nu dispui de un sistem automat sau semi-automat de acoperire și ai o piscină relativ mare, este bine să apelezi la ajutorul cuiva pentru îndepărtarea prelatei. Altfel, riști ca mizeria de care ai protejat-o peste iarnă să ajungă în apă. 

3. Depozitează prelata de iarnă într-un loc uscat

După îndepărtarea prelatei, întinde-o pe o suprafață netedă și uscată, spal-o bine și las-o la uscat. După ce se usucă, verifică dacă aceasta are nevoie de reparații – dacă da, acum este momentul să le faci. Altfel, o poți da cu un pic de pudră de talc înainte de a o împături, pentru a preveni apariția mucegaiului, și apoi depoziteaz-o într-un loc uscat și răcoros, ferit de rozătoare.

4. Curăță piscina de resturile mari

În cazul în care aspiri piscina cu un aspirator manual, folosește un prefiltru pentru oprirea murdăriei înainte ca aceasta să ajungă la filtru. Prefiltrul captează atât frunzele, cât și crenguțele și pietricele. Astfel, vei reduce nevoia de a curăța prefiltrul pompei, al skimmerului sau a filtrului.

Cumpără prefiltrele pentru frunze din categoria Accesorii curățare. 

Dacă folosești un robot TigerShark, folosește filtrele speciale de primăvară concepute special pentru acest tip de curățenie.

Cumpără filtrele de primăvară pentru roboții TigerShark din categoria Piese de schimb roboți piscină.

5. Verifică nivelul apei

După îndepărtarea și depozitarea prelatei, a venit momentul să verifici nivelul apei. Cel mai probabil, acesta este mai scăzut decât ar trebui să fie pe durata verii, așa că înainte de a aplica orice tratament, umple piscina până la nivelul corespunzător. 

6. Reconectează echipamentele piscinei

Dacă ai pregătit piscina pentru temperaturi de îngheț, atunci va trebui să reconectezi echipamentul acesteia, însemnând pompele de recirculare, de căldură, filtrele, dozatoarele și oricare alte echipamente mai ai conectate la sistemul de filtrare al acesteia. 

În cazul piscinelor exterioare supraterane, va trebui să reconectezi și țevile flexibile la echipamentul piscinei și la skimmer. 

7. Îndepărtează dopurile de la skimmer și de la traseul de admisie/retur 

Nu uita să îndepărtezi toate dopurile pe care le-ai folosit la sfârșitul sezonului precedent după golirea instalațiilor și nu uita să le înlocuiești cu piesele potrivite precum scurgerile de la filtru, încălzitor sau orice alt echipament. De asemenea, tot acum este un moment bun să reconectezi toate valvele pe care le-ai îndepărtat iarna trecută. 

8. Curăța filtrul 

Înainte de a reporni sistemul de filtrare, trebuie să te asiguri că filtrul este curat și că nisipul (dacă folosești un filtru cu nisip) nu este colmatat. În cazul acestuia, pentru a curăța filtrul trebuie să folosești funcția backwash sau „spălare în contracurent”. Dacă folosești un filtru cu cartuș, cel mai probabil acesta trebuie înlocuit cu unul nou la începutul sezonului. 

9. Repornește sistemul 

După înlocuirea dopurilor folosite pentru conservarea echipamentului de iarnă, a venit momentul să repornești echipamentul piscinei. Asta însemnând pompa de recirculare, sistemul de filtrare și sistemul de încălzire. Dacă ai o valvă de eliberare a aerului, deschide-o și las-o să meargă pentru a scoate tot aerul din țevi, până ce începe să scoată apă. 

În acest timp, verifică sistemul și uită-te după eventuale scurgeri sau ascultă cu atenție pentru a observa dacă scoate zgomote ciudate sau dacă se oprește brusc. 

10. Testează valorile apei

După ce ai lăsat pompa de recirculare să funcționeze câteva ore, a venit momentul să verifici echilibrul chimic al apei, însemnând pH-ul, alcalinitatea, temperatura, totalul de solizi dizolvați, acidul cianuric și nivelul de clor, și apoi aplică tratamentele necesare pentru ca valorile acestora să fie cele corecte. 

Nu uita că pentru a te bucura de o apă curată și sănătoasă trebuie să respecți cei trei pași simpli de testare, dozare și urmărire și să faci măsurători corecte și complete pentru a nu scăpa niciun factor de sub control. 

Pentru a afla mai multe despre acest proces, citește ghidul nostru complet despre tratarea apei din piscină.

11. Curăță piscina de impurități

După ajustarea valorilor chimice ale apei, curăță cu ajutorul unor perii sau a unui aspirator pereții și fundul piscinei pentru a îndepărta orice urme de impurități, acordând o atenție deosebită zonelor de lângă trepte, scări, becuri sau alte accesorii. 

Cumpără peria de curățare Elite Kokido din categoria Curățare piscine.

Cumpără robotul de curățare TigerShark2 din categoria Curățare piscine.

12. Lasă sistemul de filtrare să funcționeze peste noapte

După curățarea manuală a piscinei, lasă sistemul de filtrare să funcționeze peste noapte pentru a îndepărta toate impuritățile rămase în urma procesului de curățare manuală a acesteia. 

13. Aplică un tratament șoc cu clor

Tratamentul șoc cu clor este recomandat la fiecare început și sfârșit de sezon sau, în cazul piscinelor descoperite, după perioadele cu precipitații abundente care cel mai probabil vor da peste cap echilibrul chimic al apei. De asemenea, tratamentele șoc cu clor sunt recomandate și atunci când cantitatea de clor liber este mai mică decât cea de clor combinat, când procesul de combatere al bacteriilor este încetinit și apare acel miros pregnant de „clor”. 

Pentru a efectua un tratament șoc corect, este indicat ca nivelul de clor liber să crească de 10 ori față de nivelul de clor combinat pentru a ajunge în punctul în care moleculele de cloramină se descompun prin oxidare. De asemenea, nu uita că după efectuarea tratamentului șoc cu clor este indicat să aștepți 24 înainte de a folosi piscina. 

14. Nu uita să respecți măsurile de siguranță

Pentru a te asigura că toată lumea va putea folosi piscina în deplină siguranță după deschidere, ia-ți câteva măsuri de siguranță în plus imediat după deschiderea acesteia: 

  • Clătește bine suprafețele de lângă piscină pentru a îndepărta orice urmă sau reziduuri de produse chimice.
  • Testează nivelul substanțelor chimice din apă pentru a te asigura că tratamentul șoc a funcționat corect și că toți factorii care influențează Indicele Langelier sunt între valorile corespunzătoare.
  • Folosește întotdeauna echipament de protecție atunci când manipulezi substanțele chimice și depozitează-le la loc sigur, într-un loc uscat și răcoros și departe de îndemâna copiilor. 
  • Asigură-te că piscina poate fi folosită în siguranță și că atât scările, cât și mâna curentă sunt prinse corect și nu prezintă urme de uzură și apelează la un specialist dacă nu ești 100% sigur sau nu ai toate informațiile necesare pentru a remedia anumite probleme specifice. 

Urmează sfaturile noastre pentru o pregătire a piscinei eficientă și corectă

Sperăm că ți-am răspuns la toate întrebările cu privire la pregătirea piscinei pentru vară, care sunt pașii pe care trebuie să îi faci, dar și ce produse și substanțe îți recomandăm pentru a avea cele mai bune rezultate. Pregătirea piscinei pentru vară este primul pas pe care trebuie să îl faci la începutul sezonului, însă întreținerea acesteia nu se termină aici. Specialiștii HydroSpa ți-au pregătit și un ghid despre întreținerea piscinei în timpul sezonului, care te va ajuta să ai o apă limpede și curată pe toată durata verii, dar și sfaturi despre cum poți reduce costurile aferente acestei operațiuni. 

Dacă vrei să afli mai multe detalii de la specialiști, HydroSpa îți oferă consultanță gratuită – tot ce trebuie să faci este sa ne suni la 0726 229 186 sau să ne scrii un mail pe adresa sales@hydrospa.ro

Te așteptăm cu sfaturi și recomandări cu privire la ce ți se potrivește mai bine pentru piscina ta. 

Add a Comment