Pregătirea piscinei pentru iarnă și închiderea sezonului, sau pentru plecări prelungite

La sfârșitul fiecărui sezon, odată cu scăderea temperaturilor, trebuie să te pregătești de iernarea piscinei sau de pregătirea acesteia pentru sezonul rece. Același proces este valabil și dacă ai în program o plecare prelungită, precum mutarea în altă țară sau în alt oraș pentru o perioadă determinată. 

Pentru că în România, mai ales în zonele de munte, există riscul de temperaturi de îngheț, pregătirea piscinei pentru iarnă este obligatorie pentru a-ți păstra piscina într-o stare cât mai bună și a evita deteriorarea finisajelor sau a instalației. 

În mod ideal, specialiștii HydroSpa recomandă începerea  procesului de pregătire cu aproximativ o săptămână înainte de închiderea piscinei, iar sfârșitul lunii octombrie este de obicei perioada ideală pentru această operațiune, întrucât temperaturile se situează în intervalul de 0 și 20 de grade Celsius. 

De asemenea, la HydroSpa îți punem la dispoziție toate substanțele și echipamentele necesare și ți-am pregătit un ghid cu instrucțiuni detaliate pe care este bine să le urmezi când îți pregătești piscina pentru iarnă. 

Așadar, iată care sunt cei mai importanți pași pentru iernarea piscinei: 

pregatirea piscinei pentru iarna
pregatirea piscinei pentru iarna

1. Curăță piscina pentru iarnă

Chiar și înainte de închiderea piscinei pentru iarnă, o ultimă curățare este foarte importantă. Acest pas te poate scuti de câteva surprize neplăcute odată cu redeschiderea sezonului, deoarece o apă curată înseamnă în primul rând o apă mai echilibrată chimic. De asemenea, curățând cu atenție piscina, te asiguri că nu rămân în urmă spori de alge care se pot înmulți peste iarnă. 

Folosește periile manuale sau robotul automat pentru a curăța în profunzime podeaua, pereții și linia apei, insistând în special pe zonele mai greu accesibile cu ajutorul periilor manuale. Robotul Tiger Shark 2 are preconfigurate cicluri de curățare care includ curățarea podelei, a pereților, dar și linia apei.

Robot piscina Tiger Shark
Cumpără robotul Tiger Shark 2 din categoria Roboți curățare.

Dacă ai avut probleme cu înverzirea piscinei peste noapte, folosește și un algicid și un floculant pentru a te asigura că sporii acestora nu vor rămâne peste iarnă în piscină. 

2. Testează echilibrul chimic al apei înainte iernarea piscinei

Chiar și în extra-sezon, este important ca factorii care influențează echilibrul chimic al apei să rămână sub control. Altfel, apa ar putea deveni corozivă, ceea ce îți va afecta poate chiar iremediabil echipamentul, iar substanțele chimice pe care le vei adăuga peste iarnă nu vor avea eficacitate maximă dacă aceasta nu este echilibrată corect. 

Așadar, iată pe scurt între ce valori ar trebui să te încadrezi:

  • pH-ul trebuie să aibă valori cuprinse între 7,2 și 7,8, ideal, între 7,4 – 7,6
  • Pentru un nivel al pH-ului între 7,4-7,6, alcalinitatea totală trebuie să se încadreze între 80 și 120 ppm
  • duritatea apei (calciul) trebuie să aibă valori cuprinse între 300 și 700 ppm 
  • acidul cianuric trebuie să aibă valori cuprinse între 0 și 30 ppm – ideal, într-o proporție de 20 la 1 (20 ppm de acid cianuric pentru fiecare 1 ppm de clor liber)  
  • nivelul de clor liber trebuie să fie între 0.5 – 1.5 mg/l – pentru bazinele descoperite și 0.5-1.0  mg/l – pentru bazinele acoperite
  • Nu uita că pentru rezultate optime, trebuie să ții cont de Indicele Langelier și să faci măsurători corecte și complete

Astfel, kitul tău de pregătire a piscinei pentru iarnă ar trebui să includă, pe lângă testele de analiză a apei, și o soluție anticalcar, o soluție de echilibrare a nivelului pH-ului (pH plus sau pH minus), dar și o substanță pentru ținerea sub control a alcalinității apei.  

Dacă vrei să afli mai multe despre întreținerea piscinei pe tot parcursul anului și despre echilibrul chimic al apei, citește ghidul nostru despre tratarea apei pentru a afla ce măsurători trebuie să faci și ce valori trebuie să respecți. 

3. Aplică un tratament șoc cu clor înainte de închiderea piscinei pentru iarnă

Specialiștii HydroSpa recomandă aplicarea unui ultim tratament șoc cu clor cu câteva zile înainte de închiderea piscinei pentru iarnă pentru a te asigura că instalațiile vor fi curățate corespunzător și că nu există riscul depunerii sporilor de alge sau a germenilor pe parcursul iernii. De asemenea, poți aplica o doză de tratament algicid în scop preventiv. 

Nu uita că după aplicarea tratamentului șoc este important să lași pompa de recirculare pornită pe durata nopții pentru a asigura o distribuție completă a substanțelor chimice prin sistemul de filtrare al piscinei. Testează echilibrul chimic al apei a doua zi pentru a te asigura că tratamentul a fost eficient. 

Pentru a efectua un tratament șoc corect, este indicat ca nivelul de clor liber să crească de 10 ori față de nivelul de clor combinat pentru a ajunge în punctul în care moleculele de cloramină se descompun prin oxidare. Pentru acest tratament, este indicat să folosești clor rapid sub formă de granule. 

Cumpără Clor rapid granule 5kg din categoria Clor și dezinfectanți. 

4. Redu nivelul de apă din piscină. Nu goli complet piscina înainte de a apela la sfatul unui specialist

Pe durata iernii, nivelul apei ar trebui să fie cu 10-15 centimetri sub ultimele piese înglobate în pereții piscinelor: skimmere, duze, becuri și alte dispozitive, urmând ca aceste orificii să fie obturate cu ajutorul unor dopuri speciale, iar apa din instalație să fie eliminată. 

În ceea ce privește golirea piscinei, în primul rând acest procedeu îți va aduce costuri mai mari la deschiderea sezonului deoarece va trebui să umpli piscina din nou cu apă, iar în al doilea rând poate fi o manevră periculoasă pentru piscinele din oțel sau polistiren.

Dacă acestea sunt prea aproape de pânza freatică sau dacă anotimpul este foarte ploios, există riscul ca prin golirea completă acestea să sufere pagube foarte mari, nemaiavând stabilitate datorită apei din interior. 

5. Curăță filtrele și pompa de recirculare înainte de iernare

Este foarte important să nu lași filtrul murdar peste iarnă, indiferent de sistemul de filtrare pe care îl folosești. În cazul unui filtru cu cartuș, acesta trebuie scos și curățat cu o substanță specială și apoi lăsat la uscat. 

În cazul unui filtru cu nisip, acesta poate fi curățat cu ajutorul funcției de „spălare în contracurent” (backwash). Nu uita să schimbi valva de sens a filtrului după spălare, să elimini apa din pompă, din filtru și din pompa de căldură aer-apă, dacă deții una, și să pui dopurile în coșul skimmerului. 

6. Elimină apa din instalația piscinei pentru a evita înghețul și spargerea acestora pe timp de iarnă

În cazul în care există riscul de îngheț, specialiștii ne sfătuiesc să golim apa din instalația piscinei sau să folosim antigel pentru a împiedica înghețul și spargerea acestora. Dacă optezi pentru prima variantă și scoți toate reziduurile de apă, folosirea soluției antigel nu va fi necesară. 

Golirea resturilor de apă din instalație implică introducerii de aer la o presiune mai mare, motiv pentru care există riscul spargerii acestora. Acest pas al procesului poate fi unul mai complicat, mai ales dacă este realizat pentru prima oară, caz în care este recomandat să apelezi la ajutorul unui specialist

7. Scoate toate accesoriile de pe marginea piscinei pe perioada iernii 

Îndepărtează accesoriile precum scări, sisteme de mână curentă, trambuline, tobogane, sisteme de înot contracurent și cascade de apă pe durata iernii. Expunerea prelungită la frig, îngheț, dar și la chimicalele adăugate în piscină le poate provoca daune și pot chiar rugini și introduce rugină în apa rămasă în piscină. 

Odată dezinstalate, spală-le bine de clor sau de sare, usucă-le și depozitează-le într-un loc uscat și curat și ferit de raze directe de soare și de îngheț. 

De asemenea, nu uita să îndepărtezi și duzele și să le acoperi cu dopuri speciale, precum și coșurile de la skimmer, pe care de asemenea trebuie să le speli și să le usuci. 

În plus, îndepărtând toate aceste accesorii vei putea acoperi piscina complet și în mod corespunzător cu o prelată. 

8. Folosește spărgătoare de gheață pentru a preveni eventualele deteriorări ale finisajelor

Dat fiind că apa își mărește volumul la îngheț, pe parcursul iernii există riscul ca pereții și finisajele piscinei să se deterioreze din acest motiv. Specialiștii HydroSpa recomandă folosirea spărgătorilor de gheață plutitori care vor proteja finisajele piscinei datorită capacității lor de a împiedica formarea gheții. Acestea se încărcă cu nisip și se pot monta fie pe tot perimetrul, fie în diagonală. 

Cumpără spărgătoarele de gheață cu nisip de la HydroSpa. 

9. Acoperă piscina cu o prelată de iarnă

Specialiștii HydroSpa recomandă folosirea unei prelate automate cu lamele PVC care oferă siguranță maximă atât pentru copii, cât și pentru animalele de companie și care acoperă eficient piscina, eliminând riscul de pătrundere al particulelor de murdărie pe parcursul iernii. 

Dacă nu folosești o prelată automată cu lamele PVC, asigură-te atunci că aceasta este într-o stare bună și că nu prezintă găuri de uzură sau de la rozătoare care ar putea permite impurităților să treacă prin ea. 

În plus, cu ajutorul prelatei de iarnă, apa va fi mult mai echilibrată din punct de vedere chimic, aceasta protejând-o de ploaie, zăpadă și de razele UV ale soarelui. 

Urmează sfaturile noastre pentru o pregătire a piscinei eficientă și corectă

Sperăm că ți-am răspuns la toate întrebările cu privire la pregătirea piscinei pentru iarnă, care sunt pașii pe care trebuie să îi faci, dar și ce produse și substanțe îți recomandăm pentru a avea cele mai bune rezultate. 

Iernarea piscinei este foarte importantă la fiecare sfârșit de sezon, pentru ca piscina ta să fie în cea mai bună stare și gata pentru a fi folosită în cel mai scurt timp în sezonul următor. 

Pentru deschiderea piscinei, specialiștii HydroSpa ți-au pregătit și un ghid special cu sfaturi pentru pregătirea piscinei pentru vară.  

Poți cumpăra produsele menționate în acest ghid din categoriile roboți curățare, substanțe piscină, spărgători de gheață și acoperiri piscină. 

Dacă vrei să afli mai multe detalii de la specialiști, HydroSpa îți oferă consultanță gratuită – tot ce trebuie să faci este sa ne suni la 0726 229 186 sau să ne scrii un mail pe adresa sales@hydrospa.ro

Te așteptăm cu sfaturi și recomandări cu privire la ce ți se potrivește mai bine pentru piscina ta. 

Add a Comment