Piscinele interioare: Tot ce trebuie să știi despre construcția, costurile, echipamentele și întreținerea acestora

Piscinele interioare vin la pachet cu o serie de avantaje garantate de care te vei bucura odată ce piscina este gata instalată. De la faptul că o poți folosi pe tot parcursul anului indiferent de vreme, la proceduri de întreținere mai ușoare, piscinele interioare vor crește valoarea proprietății și îți vor oferi momente de relaxare de neuitat. 

Spre deosebire de piscinele exterioare care pot fi și o investiție spontană – dacă spațiul din curte îți permite acest lucru – piscinele interioare trebuie integrate în proiectul de construcție al casei tale încă de la bun început.  

În acest ghid, specialiștii HydroSpa ți-au pregătit toate informațiile de care ai nevoie în planificarea, construcția și întreținerea unei piscine interioare: de la avantaje, la particularitățile de care să ții cont în planificarea sa, costuri și chiar probleme des întâlnite și cum să le eviți, cum ar fi mirosul de clor.

piscine interioare

De ce trebuie să ții cont în construirea unei piscine interioare?

Deși majoritatea pașilor și etapelor de construcție a piscinelor exterioare și interioare sunt aceiași, piscinele interioare diferă în anumite puncte. 

Iată care sunt factorii de care trebuie să ții cont în procesul de construcție, planificare și echipare al unei piscine interioare:

1. Piscina trebuie planificată încă din etapa de construcție a casei

Cel mai bun moment pentru a include o astfel de piscină este să o construiești împreună cu casa. Astfel, te vei asigura că dispui de spațiul necesar atât pentru camera tehnică, dar și pentru toate sistemele de ventilație și încălzire necesară. 

În plus, va trebui să te asiguri că arhitectul la care ai apelat are experiență în proiectarea camerelor tehnice și a piscinelor în general. Altfel, este indicat să contactezi și o firmă de piscine specializată pentru consultanță. 

Arhitecții (cu sau fără experiență) pot subestima dimensiunile unei camere tehnice potrivite, iar acest lucru poate deveni problematic în cazul în care echipamentul piscinei necesită revizii sau chiar reparații. 

2. Plaja piscinei trebuie să fie înclinată spre interiorul piscinei

Construcția unei piscine exterioare este foarte asemănătoare de cea a unei piscine interioare, cu o singură excepție majoră: înclinația punții înconjurătoare, numită și „plaja piscinei”. 

Dacă la piscinele exterioare puntea este un pic înclinată spre exterior, pentru ca mizeria să nu se scurgă în piscină, în cazul piscinelor interioare, suprafața înconjurătoare este curată, astfel că eliminăm acest risc, iar puntea trebuie înclinată înspre piscină, pentru ca apa să nu ajungă la pereți și să apară inundații sau infiltrații. 

3. Ventilația și sistemele de aerisire trebuie să țină umiditatea aerului în intervalul 50-60% 

Atunci când temperatura ambientală atinge aceeași temperatură cu apa, începe procesul de condensare și încep să apară picături de apă pe geamuri, iar în aer se va resimți o senzație puternică de umezeală. Pentru a evita evaporarea și a menține un confort ridicat, este bine ca temperatura apei să fie cu 2-4o C sub temperatura ambientală. 

Aici intervin sistemul de ventilație și dezumidificare al încăperii. 

Sistemul de dezumidificare trebuie atent proiectat, în așa fel ca aerul eliminat să nu fie orientat direct spre suprafața piscinei pentru a nu grăbi procesul de evaporare. În schimb, aerul ar trebui distribuit în mod uniform spre pereții înconjurători pentru a împiedica procesul de condensare. 

În mod ideal, umiditatea aerului trebuie menținută în intervalul de 50-60%, fie printr-un sistem de aerisire care să introducă mereu aer uscat și proaspăt, fie printr-un sistem de dezumidificare. 

4. Chiar dacă este la interior, acoperirea piscinei este esențială pentru a reduce evaporarea apei

Un alt factor de luat în considerare pentru reducerea evaporării este folosirea unui sistem de acoperire al piscinei. 

O prelată poate reduce evaporarea apei chiar și cu 50%, iar scurgerile de la nivelul punții contribuie și ele la eficacitatea sistemelor de dezumidificare. Acestea împiedică formarea bălților, iar din punct de vedere al designului, o scurgere perimetrală arată mult mai bine decât cele tradiționale plasate din 3 în 3 metri. 

5. Atât piscina, cât și încăperea în care se află au nevoie de izolare foarte bună

Ca în orice mediu cu umiditate crescută, atât pereții piscinei, cât și ai camerei care va găzdui piscina interioară, vor trebui bine izolați pentru a preveni apariția igrasiei și a mucegaiului. 

Asigură-te că arhitectul ia în calcul acest aspect și că echipa de construcții va folosi materiale speciale pentru izolarea piscinei și a pereților acelei încăperi.  

6. Ai nevoie de un luminator sau de un acoperiș retractabil pentru a evita supraîncălzirea

Ferestrele, luminatoarele și ușile glisante sunt o metodă ingenioasă de a transforma o piscină interioară într-una parțial exterioară de care să te bucuri în zilele călduroase de vară, însă în același timp, poți cădea ușor în capcana supraîncălzirii pe timp de vară. 

Specialiștii HydroSpa recomandă instalarea acestora într-un mod care permite aerului cald să iasă. Altfel, poți ajunge în situația de a cheltui mai mulți bani pe răcirea încăperii pe timp de vară decât pe încălzirea acesteia pe timp de iarnă. 

Dacă piscina interioară nu este localizată la subsolul casei, poți opta pentru construcția unui acoperiș retractabil sau a unor uși de sticlă glisante pe care să le deschizi pe timp de vară. 

Pentru a preveni aburirea acestora când sunt închise, circulația aerului trebuie să se facă pe toată lungimea ferestrei. De aceea, unii specialiști recomandă plasarea ventilatoarelor atât în podea, cât și în tavan pentru a te bucura mereu de o priveliște clară. 

7. Optează pentru lumină ambientală, nu directă, și pentru un sistem de iluminat subacvatic

Ferestrele, luminatoarele și acoperișurile retractabile sunt o variantă foarte bună de a te bucura de lumină naturală pe timp de zi, însă dacă vrei să înoți și pe timp de seară sau dacă piscina este aflată la subsol și nu ai acces la lumină, atunci va trebui să iei în calcul montarea unor sisteme de iluminat atât în piscină, cât și în camera în care se află. 

Specialiștii HydroSpa îți recomandă să eviți montarea becurilor de tavan chiar deasupra piscinei, întrucât vor fi dificil de accesat atunci când vei avea nevoie să îi înlocuiești. De asemenea, este indicat să optezi pentru o lumină ambientală, care să nu fie deranjant de puternică, și de un sistem de iluminat subacvatic

8. Include și un sistem de încălzire a apei

Pentru a te bucura în voie de piscina ta pe tot parcursul anului, vei avea nevoie de un sistem de încălzire al apei

Recomandarea specialiștilor HydroSpa este montarea unor panouri solare cu tuburi vidate și a unui schimbător de căldură. Panourile solare pot fi folosite pe tot parcursul verii ca sursă de agent primar, urmând ca odată cu răcirea vremii, când energia solară nu mai este la fel de puternică, să se treacă pe încălzirea centralizată cu ajutorul schimbătorului de căldură.

piscina interioara

Costurile unei piscine interioare

În total, prețul unei piscine interioare dotate cu toate echipamentele necesare începe de la 20.000 de lei și poate ajunge la chiar și la 200.000 de lei, în care intră prețul de construcție, costurile echipamentelor necesare și partea de amenajare.

De la etapele de construcție, la materialele folosite, la echipamentele de care vei avea nevoie pentru piscinele interioare, iată exact pentru ce va trebui să aloci buget pentru o piscină interioară:

1. Costul construcției în funcție de tipul de piscină interioară

Prețurile de construcție ale unei piscine interioare sunt în primă fază identice cu cele ale unei piscine exterioare. În primul rând, echipa de construcții va trebui să pregătească terenul, urmând ca apoi să treacă la montarea propriu-zisă a piscinei, la finisaje și apoi la placarea suprafeței înconjurătoare. 

De la piscine din fibre de sticlă, la piscine din polistiren, metal sau chiar din beton, costurile vor diferi în funcție de tipul de piscină și de materialul ales. De asemenea, fiecare dintre aceste materiale din care pot fi confecționate cuvele vine cu o serie de avantaje și dezavantaje specifice, pe care este bine să le iei în calcul înainte de a alege tipul de piscină. 

Tip piscinăLungimeLățime AdâncimePreț
Fibră de sticlă8m4m1,5Aproximativ 50.000 lei
Polistiren8m4m1,5mAproximativ 45.000 lei
Metal8m4m1,4mAproximativ 57.000 lei*
Beton8 m4m1,5Aproximativ 60.000 lei

*Pentru o instalare mai ușoară, HydroSpa a creat un kit de piscine prefabricate din structură metalică dotat  cu toate echipamentele necesare, acestea fiind incluse în preț. Kitul include: 

  • sistem de filtrare format din filtru cu nisip și vană multiport superioară Hayward
  • pompă recirculare cu prefiltru Hayward
  • panou electric cu protecție diferențială și ceas programator
  • scară de inox cu trei trepte
  • țevi și fitinguri PVC în limita a 5 metri
  • bordură perimetrală din piatră naturală 
  • și liner PVC pentru finisajul interior al cuvei. 

2. Costurile echipamentelor necesare 

Dacă la capitolul amenajare poți opta să nu ai anumite opțiuni extra precum dușuri sau cascade de apă, pentru a ține bugetul mai mic, la capitolul echipamente, orice piscină interioară va avea nevoie de o serie de produse absolut necesare, cum sunt:

Sistemul de încălzire al apei: de la 3.000 de lei

Și aici, prețurile vor diferi în funcție de sistemul sau sistemele alese. Pentru o mai bună investiție pe termen lung, cel mai eficient este să combini un sistem de încălzire al piscinei din panouri solare cu un schimbător de căldură

Astfel, pe timp de vară costurile pentru încălzirea piscinei vor fi nule, întrucât panourile cu tuburi vidate Thermecro reușesc să transforme 92% din radiațiile solare care se reflectă în ele în apă caldă pentru piscina ta. Sistemul este unul revoluționar, având cea mai mare eficiență de pe piață datorită faptului că procesează radiațiile solare din orice unghi, nu doar pe cele directe. 

Cumpără panoul solar cu 48 de tuburi în valoare de 19.778 de lei din categoria Panouri Solare.

Din momentul în care energia solară nu mai reprezintă o opțiune, poți încălzi apa din piscină cu ajutorul unui schimbător de căldură. Acestea folosesc sistemul de încălzire al locuinței pentru a transfera căldura către apa din piscină atunci nu este folosită de către casă.  

Cumpără schimbătorul de căldură din titan de 49 kW în valoare de 3.104 lei din categoria schimbătoare de căldură.

Sistemul de dezumidificare: de la 9.000 de lei

Printre problemele des întâlnite cu care se confruntă proprietarii de piscine interioare se numără problemele legate de prea multă umiditate într-un spațiu închis. 

Pentru a preveni acest lucru, este necesară instalarea unui sistem de dezumidificare eficient, care să țină calitatea aerului sub control. 

Prețul unui astfel de sistem poate ajunge și la 9.000 de lei, în funcție de specificațiile tehnice necesare. 

Sistem de iluminat: de la 3.000 lei / set 

Pentru piscinele aflate la subsol și pentru a te bucura de piscina ta la orice oră, va fi nevoie să optezi și pentru un sistem de iluminat cu LED-uri sau cu halogen. Specialiștii HydroSpa recomandă instalarea unui sistem cu proiectoare LED, care pornește de la 3.173,56 lei/set. De obicei, se recomandă montarea unui proiector la 20-25 de mp de luciu de apă. 

Alege Proiectorul subacvatic plat LED RGB, compatibil cu toate tipurile de piscina din categoria Iluminare piscină

Sistem de izolații pentru pereții încăperii: de la 400 de lei/membrană de dimensiuni 1,2 x 5 metri 

Dacă piscina interioară se află la subsol sau într-o încăpere adiacentă altor camere, va fi necesară folosirea unei izolații speciale care să nu permită pătrunderea apei care altfel ar favoriza igrasia și mucegaiul, ceea ce ar putea afecta chiar structura casei.  

EchipamentPreț
Panouri solare cu 48 de tuburi vidate19.778,35 lei
Schimbător de căldură din titan 3.104,12 lei
Sistem de dezumidificareDe la 9.000 de lei
Sistem de iluminat De la 3.000 lei
Sistem de izolațiiDe la 400 de lei

3. Costurile de amenajare:

În costurile de amenajare intră produsele care țin nu doar de funcționalitate, cat și de elementul de distracție, siguranță și detaliile care țin de design:

Finisaje: de la 87,83 lei/mp

Pentru piscinele interioare, opțiunile în ceea ce privește finisajele sunt multiple, întrucât nu mai trebuie să ții cont de rezistența la îngheț sau la radiațiile UV a acestora. Aici, prețurile diferă în funcție de material, pornind de la 87,83 lei/mp pentru gresie porțelanată și ajungând până la 313,70 lei/mp pentru mozaic. 

Însă chiar dacă mozaicul este mai scump, din punct de vedere al designului, rezultatul final obținut va fi mult mai impresionant pentru piscinele placate cu mozaic! 

piscine interioare

Cumpără Mozaic de sticlă Niebla Marin, din categoria Mozaic Piscină

Sistem de înot contracurent: de la 9,409 lei 

Dacă spațiul sau bugetul nu îți permite o piscină de mari dimensiuni, poți opta pentru instalarea unui sistem de înot contracurent chiar în cuva piscinei. Aceste sisteme creează jeturi de aer de diferite intensități, cu ajutorul cărora poți înota și în piscine de dimensiuni mici. 

Datorită contracurentului puternic, nu te vei deplasa, însă antrenamentul va fi la fel de solicitant! 

Specialiștii HydroSpa recomandă sistemul de înot contracurent Hidrojet Calipso 3 CP 230V pe care îl poți achiziționa din categoria de sisteme contracurent pentru piscină.

Măsuri de siguranță: de la 27,370 de lei

În ceea ce privește măsurile de siguranță pentru piscine, este recomandat ca încăperea în care se află piscina să fie încuiată, în special dacă în casă sunt copii mici sau animale de companie. Pentru mai multă protecție se pot monta sisteme de acoperire cu lamele PVC sau chiar alarme speciale. 

Poți cumpăra prelatele cu lamele PVC în valoare de 29.750 lei din categoria Acoperiri piscină.

piscina interioara

Scări de acces: de la 1.950,84 lei

Pentru piscinele care nu sunt dotate cu trepte, nu uita accesoriul cel mai important: scările de acces. Îți vor facilita accesul în și din piscină, reducând posibilitatea alunecărilor sau a tăieturilor datorită designului lor orientat către siguranță. 

Alege scara scara overflow 5 trepte AISI-316, potrivită pentru piscine cu canal perimetral și structură de beton sau liner, panouri de oțel sau fibră de sticlă. 

Pe HydroSpa găsești mai multe tipuri de scări pentru piscină. Contactează-ne pentru a afla care este tipul potrivit pentru piscina ta. 

Sistem de hidromasaj: de la 257 de lei 

Dacă îți dorești o piscină interioară cu mai multe funcționalități, poți adăuga și un sistem de hidromasaj pentru mai multă relaxare după sesiunile solicitante de înot. 

Trebuie însă să iei în calcul acest aspect încă din procesul de construcție, deoarece dacă vrei ca sistemul de hidromasaj să fie integrat în piscină, vei avea nevoie de un circuit de aer separat, dar și de accesorii precum treceri prin perete sau duze rotative pentru hidromasaj. 

Cumpără elementul de Trecere perete hidromasaj Jet Air, 32 mm, Duza rotativa hidromasaj Jet-Air III, Pulse-Flo sau Duza rotativa hidromasaj Jet-Air III, Vari-Flo din categoria Hidromasaj.

Montarea acestora se poate face atât pe paturi speciale din gresie sau mozaic dacă ai în plan crearea unei zone speciale, sau chiar pe peretele piscinei. 

Cu toate acestea, trebuie să ții cont că pentru a te bucura de toate beneficiile procedurii de hidromasaj, specialiștii HydroSpa recomandă instalarea acestora într-o cadă separată de piscină, cu apă cu temperaturi mai ridicate (între 32 și 40 de grade Celsius), care să relaxeze pielea și mușchii. 

Cumpără cada de hidromasaj Spa Amethyst OKA 1 din categoria Căzi hidromasaj.

Elemente de decor: de la 5.000 de lei

Pentru mai multă distracție la piscină, nu uita să incluzi elemente moderne precum cascade și tunuri de apă. Acestea vor fi apreciate atât de copii, cât și de adulți și pot transforma orice petrecere la piscină într-o adevărată distracție!

Alege Tunul de apă Capri, cu duză cu ieșire plată, fabricat exclusiv din inox și cu un debit de 22 de m3 pe oră. 

Avantajele piscinelor interioare 

Toate piscinele, indiferent că sunt interioare sau exterioare, vin la pachet cu o serie de avantaje, însă cele interioare îți vor oferi și câteva beneficii în plus. 

Pe lângă faptul că îți crește valoarea proprietății, că vei avea un loc în care să te relaxezi și să faci sport tot anul și că poți face aceste lucruri în intimitate și pe orice tip de vreme, există alte cateva beneficii pe care le ai cand construiești și întreții o piscină interioară – iată care sunt acestea:

1. Te poți antrena indiferent de anotimp

Piscinele interioare, indiferent de dimensiune, pot fi dotate cu un sistem de înot contracurent care se montează chiar în cuva piscinei. Astfel, vei putea face sport indiferent de vreme sau de anotimp!   

2. Ai mai multe opțiuni de amenajare a suprafeței din jurul piscinei 

Tot în ceea ce privește amenajarea suprafeței înconjurătoare, în cazul piscinelor interioare vei avea mai multă libertate, întrucât nu va mai trebui să alegi cu mare grijă doar opțiunile rezistențe la expunerea UV și la îngheț.

3. Costurile de întreținere ale unei piscine interioare sunt mai mici, iar procedurile mai ușoare

Uită de procedurile migăloase de pregătire a piscinei pentru vară și pentru iarnă

Nefiind expuse mediului înconjurător, nu vei mai fi nevoit să aduni reziduurile specifice piscinelor exterioare precum frunze și insecte, și nici apa nu se va mai murdări atât de des din cauza prafului adus de vânt. Iar pentru că o vei folosi pe tot parcursul anului, nu va trebui să parcurgi toți pașii de mai sus pentru a o închide și deschide la sfârșitul, respectiv începutul, sezonului. 

Cu toate acestea, nu uita că și pentru piscinele interioare echilibrul chimic al apei este foarte important, așa că nu uita de cele trei principii de Testare, Dozare și Urmărire promovate de către specialiștii HydroSpa. 

4. Poți regla mai ușor temperatura apei

Spre deosebire de piscinele exterioare care pot folosi lumina solară pentru a încălzi apa, piscinele interioare sunt dotate aproape în toate cazurile cu un sistem de încălzire. Astfel, vei putea seta temperatura apei în funcție de preferințe, fără a mai depinde de temperaturile de afară. 

5. Vei folosi mai puține chimicale

Dat fiind că piscinele interioare sunt acoperite, acestea sunt și ferite de razele UV care afectează echilibrul chimic al apei. Dacă folosești clor ca metodă de tratare a apei, pentru piscinele interioare vei putea folosi și clor nestabilizat (adică fără acid cianuric în componență). Cantitățile foarte mari de acid cianuric pot deveni toxice pentru utilizatorii piscinei și pot afecta echilibrul chimic al apei. 

6. Vei fi protejat de radiațiile UV

Specialiștii au demonstrat cât de dăunătoare este pentru sănătate expunerea prelungită la radiațiile UV, mai ales în zilele călduroase de vară. Cu o piscină interioară, te poți bucura de aceeași bălăceală într-un mod sănătos. 

Probleme des întâlnite cu piscinele interioare și cum le poți rezolva

Deși avantajele piscinelor interioare sunt multiple, există însă și câteva probleme des întâlnite în rândul proprietarilor, care se pot desigur preveni și rezolva cu ușurință cu ajutorul echipamentelor și soluțiilor de întreținere corecte. 

În continuare, îți prezentăm cele mai comune probleme și ce poți face pentru a nu te confrunta cu ele: 

1. Miros puternic de clor în aer

Pe lângă problemele de calitate a aerului rezultate de excesul de umiditate, mirosul excesiv de chimicale precum clorul este un alt inconvenient major pentru deținătorii de piscine. 

Fără o ventilație adecvată, expunerea repetată la vaporii de clor pot provoca pe termen lung probleme de sănătate pentru înotătorii și beneficiarii piscinei. 

Pentru a scăpa definitiv de mirosul de clor din aer și de efectele negative pentru sănătate cu care este asociat acesta, specialiștii HydroSpa recomandă tratarea apei cu un sistem ecologic

De la sistemele de electroliză cu sare, la cele cu hidroliză, ionizare, sau sterilizare UV, tratarea apei folosind metode ecologice asigură aceeași eficacitate împotriva bacteriilor, protejând în același timp sănătatea înotătorilor și a mediului înconjurător. 

2. Umezeală excesivă

Aerul cald, umed și mirosind puternic a clor este un inconvenient major întâlnit în cazul deținătorilor de piscine interioare. Umiditatea crescută este un mediu propice de dezvoltare a bacteriilor, a alergenilor și a mucegaiului, provocând pe termen lung probleme de sănătate și daune materialelor de construcție ale încăperii. 

Principalul motiv pentru care unii deținători se confruntă cu această problemă este alegerea unui sistem de ventilație care nu face față volumului de umiditate al încăperii. 

3. Metal ruginit

Dezechilibrul chimic al apei care rezultă în difuzarea cloraminelor în aer poate provoca, pe lângă probleme respiratorii, și coroziunea metalelor și a suprafețelor metalice. De asemenea, specialiștii HydroSpa recomandă ca scările de acces în piscină fabricate din inox, precum și alte echipamente din inox care intră în contact cu apa piscinei, să fie legate la sistemul de împământare al casei. 

4. Ferestre și luminatoare aburite

Dacă echipa de climatizare a piscinei nu a proiectat corect sistemul de recirculare al aerului din încăpere, te poți lovi de problema ferestrelor mereu aburite – și de asemenea de un indice de evaporare crescut al apei din piscină. 

Circuitul aerului în încăpere trebuie proiectat înainte de începerea propriu-zisă a construcției și trebuie să fie uniform și orientat către pereții exteriori. 

5. Condens excesiv pe pereții exteriori

La fel ca în cazul ferestrelor, condensul excesiv pe pereți este o altă consecință a sistemului de ventilație defectuos. Pentru a proteja structura pereților camerei, este recomandată instalarea unui sistem potrivit.

6. Expunerea la diverse bacterii

În încercarea de a scăpa de mirosul persistent de clor din aer, mulți proprietari de piscine interioare aleg să reducă uneori cantitățile de substanțe chimice. În aceste condiții, se creează un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. 

Pentru a scăpa definitiv de mirosul de clor din aer și pentru a te bucura în același timp de o apă curată și sănătoasă, alege tratarea apei folosind un sistem ecologic

Alege piscina interioară potrivită pentru tine

Indiferent de tipul și designul de piscină interioară pe care îl vei alege, este important să ții cont de echipamentele care îți vor ține spațiul funcțional. 

În continuare, îți recomandăm să afli și care este cel mai potrivit tip de piscină pentru tine.

Dacă ai nevoie de mai multe informații,  specialiștii HydroSpa îți oferă consultanță gratuită ca să alegi cel mai bun tip de material pentru piscină, echipamentele și accesoriile necesare – tot ce trebuie să faci este sa ne suni la 0726 229 186 sau să ne scrii un mail pe adresa sales@hydrospa.ro. 

Dacă vrei să revizitezi produsele recomandate în acest ghid, mergi și în categoriile de piscine, echipamente piscină, acoperiri piscină, placare-finisare și periferice piscină

Te așteptăm cu sfaturi și recomandări cu privire la ce ți se potrivește mai bine pentru piscina ta!

Add a Comment