Întreținerea și curățarea piscinei pe tot parcursul anului: care sunt pașii corecți, ce costuri de întreținere vei avea și cum le poți reduce

Întreținerea piscinei e o parte esențială pentru a-ți menține longevitatea investiției. 

Dacă ești în căutarea celor mai bune sfaturi și practici despre întreținerea piscinei în sezonul cald, care sunt pașii pe care trebuie să îi bifezi săptămânal, lunar sau anual, dar și ce substanțe sau produse să folosești, ai venit unde trebuie.

Specialiștii HydroSpa au lucrat cu o gamă diversă de produse pentru întreținere și curățenie și au sfătuit mii de clienți despre cum să își pregătească piscinele pentru sezonul cald, ce produse și pași să facă pentru a le întreține în cea mai bună stare pe tot parcursul anului, cât și ce măsuri să ia pentru iernarea corespunzătoare.

Așadar, ți-am pregătit un ghid cu sfaturile specialiștilor noștri în legătură cu întreținerea și curățarea piscinelor pe tot parcursul anului! 

Înainte de a începe întreținerea, familiarizează-te cu componentele de bază ale unei piscine

Pentru o întreținere și o curățare corectă, indiferent de perioada din an, e important să îți cunoști piscina. Înainte de a te apuca de procesul de întreținere și curățare este foarte important să îi știi toate părțile componente importante și care sunt funcțiile acestora pentru a putea ține totul cu ușurință sub control și pentru a îți fi mai ușor să rezolvi anumite probleme în cazul apariției acestora. 

Indiferent că te bucuri de o piscină high tech cu boxe cu care poți asculta muzică pe sub apă, sisteme inovative de iluminat și de încălzire, sau de o piscină normală în curtea din spate a casei, toate tipurile de piscine au patru componente de bază în comun, și anume:

Apa din piscină

Deși poate părea banal, apa este de fapt componentul de bază al acesteia, fără de care nu te poți bucura într-adevăr de o piscină! De aceea, este important să o păstrezi curată și bine echilibrată, să execuți constant testările și măsurătorile acesteia pentru a te bucura pentru cât mai mult timp de piscină și de echipamentele acesteia. 

Interiorul și finisajele interioare

Finisajele interioare sunt mereu în contact direct cu apa din piscină și cu toate substanțele pe care le introduci în aceasta. De aceea este important să le păstrezi mereu curate, fără depuneri de calcar, alge sau mucegai. 

În plus, fiecare finisaj are propriile avantaje și dezavantaje în ceea ce privește înreținerea și durabilitatea. Poți afla mai multe despre acestea consultând ghidul nostru complet despre amenajarea piscinei.

Sistemul de filtrare al piscinei

Sistemul de filtrare al piscinei, compus din filtre și din pompa de recirculare, este foarte important pentru întreținerea piscinei. Pompa asigură recircularea apei, în timp ce filtrul asigură, desigur, curățarea apei. În funcție de piscina pe care o deții, poți alege un filtru cu cartuș sau un filtru cu nisip. Iată în continuare care sunt diferențele dintre cele două sisteme de filtrare și cum trebuie curățate acestea:

Filtru cu cartușFiltru cu nisip
Filtrarea se realizează cu ajutorul unui cartuș de hârtie. Filtrarea se realizează cu ajutorul unei bariere de nisip de cuarț care blochează trecerea murdăriilor.
Se pretează piscinelor de mici dimensiuni sau de interior, în special în locațiile fără canalizare și în care funcția de „clătire” a filtrului nu este o opțiune. Se pretează piscinelor exterioare și de mai mari dimensiuni. 
Trebuie schimbat și curățat des. Se curăță singur, cu ajutorul funcției de „spălare în contracurent”. 
Nu este indicată folosirea unui floculant, deoarece poate grăbi murdărirea filtrului. Este recomandată folosirea unui floculant care coagulează murdăria și eficientizează procesul de filtrare. 

Cumpără Filtru nisip Pro-HL D760 din categoria Filtre piscină.

Cumpără Filtru cartus Star Clear Plus din categoria Filtre piscină.

Sistemul de skimmer și retur

Sistemul de skimmer și retur funcționează cu ajutorul unor duze care „trag” apa murdară din piscină pentru a fi filtrată și curățată și pe care o deversează apoi înapoi în piscină. În mod evident, acest sistem funcționează cel mai bine atunci când nu prezintă obstrucții și nu sunt înfundate.

Odată ce ai înțeles care este rolul fiecăruia în curățarea și întreținerea piscinei, iată cele trei mari perioade din an și ce să faci în fiecare:

1. Pregătirea piscinei pentru vară

Acesta este probabil momentul pe care îl așteaptă cu nerăbdare toți proprietarii de piscine. În același timp, procesul este unul minuțios, așa că ți-am pregătit un ghid detaliat despre pregătirea piscinei pentru sezonul cald pe care merită să îl citești cu atenție pentru a executa corect toate pregătirile necesare. 

Iată, pe scurt, care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi atunci când îți pregătești piscina pentru un nou sezon:

 1. Curăță, îndepărtează și depozitează prelata de iarnă într-un loc uscat și ferit de rozătoare 
 2. Curăță piscina de resturile și impuritățile mari
 3. Verifică nivelul apei
 4. Reconectează echipamentele piscinei
 5. Îndepărtează dopurile de la skimmer și de la traseul de admisie/retur 
 6. Curăță filtrul 
 7. Repornește sistemul de filtrare și recirculare
 8. Testează valorile apei
 9. Curăță piscina de impurități cu ajutorul unor perii sau a unui robot
 10. Lasă sistemul de filtrare să funcționeze peste noapte
 11. Aplică un tratament șoc cu clor
 12. Nu uita să respecți măsurile de siguranță
 • Clătește bine suprafețele de lângă piscină pentru a îndepărta orice urmă sau reziduuri de produse chimice.
 • Testează nivelul substanțelor chimice din apă pentru a te asigura că tratamentul șoc a funcționat corect și că toți factorii care influențează Indicele Langelier sunt între valorile corespunzătoare.
 • Folosește întotdeauna echipament de protecție atunci când manipulezi substanțele chimice și depozitează-le la loc sigur, într-un loc uscat și răcoros și departe de îndemâna copiilor. 
 • Asigură-te că piscina poate fi folosită în siguranță și că atât scările, cât și mâna curentă sunt prinse corect și nu prezintă urme de uzură și apelează la un specialist dacă nu ești 100% sigur sau nu ai toate informațiile necesare pentru a remedia anumite probleme specifice.

2. Întreținerea și curățarea piscinei în timpul sezonului

Chiar și după ce ai urmat pașii corespunzători pentru deschiderea și pregătirea piscinei pentru noul sezon, pe parcursul verii specialiștii HydroSpa te sfătuiesc să nu uiți cu totul de piscina ta dacă vrei să te bucuri de o apă curată și sănătoasă. 

Este important în principal să o cureți regulat și să testezi apa pentru a verifica echilibrul chimic, însă iată exact ce trebuie să știi despre întreținerea și curățarea piscinei pe parcursul verii:   

Dacă vrei să te bucuri de o apă curată și limpede pe tot parcursul sezonului, atunci trebuie să te familiarizezi cu aceste trei principii de bază: recirculare, curățare și tratare. 

Recircularea zilnică a apei

În mod evident, acest principiu nu va avea nevoie de prea multe explicații: o apă stătută, care „băltește” nu este o apă „proaspătă” și „curată”, nu? 

Apa din piscină funcționează la fel, iar pentru a te bucura de ea curată și limpede trebuie să o „miști” cu ajutorul unei pompe. 

De asemenea, o piscină cu o pompă de recirculare corespunzătoare va avea mai puține șanse să se înverzească peste noapte. Pornește zilnic pompa și sistemul de filtrare pentru a maximiza recircularea apei. 

Sursa foto

Cât de mult trebuie să păstrezi pompa în funcțiune? Ei bine, în mod ideal, atât pompa, cât și sistemul de filtrare, ar trebui să funcționeze 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Pompele Hayward recomandate de specialiștii HydroSpa sunt special fabricate pentru a funcționa fără întrerupere. 

Cumpără Pompele Hayward proiectate pentru a funcționa 24/7 din categoria Pompe piscină. Contactează-ne pentru a afla care este tipul de pompă potrivit pentru capacitatea bazinului tău. 

Însă dacă acest lucru nu este fezabil din cauza costurilor sau riscurilor de uzură al echipamentelor, atunci, în funcție de capacitatea bazinului, ar trebui să le ții în funcțiune cel puțin 10-12 ore pe zi. Astfel vei recircula apa de câteva ori și îți vei păstra piscina curată și limpede. 

A doua componentă de bază în acest principiu o reprezintă curățarea periodică a filtrului. În funcție de sistemul de filtrare pe care îl folosești, înlocuiește cartușul sau pornește funcția de spălare în contracurent. În cazul filtrelor cu nisip, asigură-te că nisipul nu este colmatat la pornirea sistemului la fiecare început de sezon. 

Curățarea apei

Dacă sistemul de recirculare și filtrare funcționează corect, atunci curățarea fizică a apei va fi mult mai ușoară. Cu toate acestea, este bine să îți faci un program de curățare lunar și săptămânal în funcție de frecvența cu care trebuie să repeți anumite procedee

Pentru curățarea manuală a piscinei, vei avea nevoie de o plasă de curățarea frunzelor, de perii de curățare și de un aspirator. 

Folosește întâi o plasă de curățare de suprafață Evolution Kokido cu magnet încorporat pentru atragerea obiectelor metalice din partea de jos a bazinului. Plasa are o suprafață mare de colectare, iar cadrul este realizat din plastic rezistent. 

Apoi, folosește o perie pentru curățarea în profunzime a pereților și podelei piscinei. Poți alege peria ranforsata cu aluminiu Elite Kokido cu o lungime de 90 de centimetri. 

În cazul în care îți dorești să optezi pentru o curățare automată a piscinei, alege robotul Tiger Shark 2, potrivit atât pentru piscinele comerciale, cât și pentru cele privare. Acesta este prevăzut cu cicluri prefigurate de curățare, care includ pereții, podeaua și linia apei, iar rolele PVA sunt potrivite pentru piscinele placate cu mozaic din sticlă, liner PVC sau gresie. 

Cumpără robotul Tiger Shark 2 din categoria Roboți curățare.

Tratarea apei din piscină

Tratarea corectă a apei din piscină este un subiect foarte complex și important pentru toți deținătorii de piscine. De aceea, trebuie efectuate măsurători regulate pentru mai mulți factori astfel încât pH-ul, alcalinitatea, duritatea apei, totalul de solizi dizolvați, acidul cianuric, dar și clorul sau orice altă substanță folosită pentru dezinfectare, să fie în echilibru, iar valorile acestora să se încadreze între limitele corespunzătoare. 

Specialiștii HydroSpa recomandă respectarea a trei principii foarte simple, și anume testare, dozare, urmărire pentru ca apa din piscina ta să fie mereu curată și gata pentru a fi folosită. Află mai multe despre subiectul tratării chimice a apei consultând ghidul nostru complet

Nu uita de tratamentul șoc cu clor

Din când în când, mai ales după o perioadă ploioasă sau cu furtuni, ori dacă ai organizat o petrecere la piscină, iar aceasta a avut mai mulți utilizatori decât în mod normal, nu uita de tratamentul șoc cu clor. Pentru un tratament corect, nu uita că este nevoie ca nivelul de clor liber să atingă un nivel de 10 ori mai mare decât al celui de clor combinat pentru ca procesul de oxidare să poată avea loc. 

Nu uita să citești cu atenție etichetele produsului pentru a aplica o cantitate corectă de substanță. Aceasta va diferi de la un producător la altul, întrucât concentrația este diferită. 

De asemenea, specialiștii HydroSpa recomandă aplicarea tratamentului șoc la apus sau seara, deoarece în timpul zilei, razele UV vor evapora clorul din apă înainte ca acesta să își facă efectul. În plus, după aplicarea tratamentului șoc, lasă pompa pornită pentru cel puțin 8 ore pentru a te asigura că apa a fost recirculată îndeajuns. 

Folosește o prelată și pe timp de vară

Prelatele sunt un accesoriu foarte important când vine vorba de întreținerea piscinelor, indiferent de sezon. Acestea îți vor proteja piscina de mizerie și alte impurități și în același timp îți vor reduce substanțial costurile de încălzire. Prelatele reduc evaporarea și mențin căldura în piscină pentru mai mult timp. 

Specialiștii HydroSpa recomandă prelatele automate cu lamele PVC care, pe langa eficiența în conservarea apei  deja încălzite, protejează apa de impurități și oferă siguranță maximă și pentru copii sau animale de companie. 

Cumpără prelatele automate cu lamele PVC din categoria prelate pentru piscină.

Creează-ți un program zilnic, săptămânal și lunar

Pentru rezultate cât mai bun și un proces de curățare și întreținere eficient, specialiștii HydroSpa susțin elaborarea unui program zilnic, săptămânal sau lunar. Acest program poate fi personalizat în funcție de nevoile piscinei tale și, desigur, în funcție de echipamentele și substanțele pe care le folosești. 

În plus, cam o dată la 5-7 ani este bine să schimbi complet apa din piscină, însă apelează la sfatului unui specialist înainte de această operațiune. Pentru unele piscine care sunt prea aproape de pânza freatică, acest procedeu poate fi periculos și poate dăuna piscinei sau echipamentelor.

Specialiștii HydroSpa oferă consultanță gratuită! Scrie-ne un mail pe adresa sales@hydrospa.ro sau sună-ne la 0726 229 186 pentru a afla care sunt cele mai bune soluții pentru piscina ta. 

Frecvența Activitate
Zilnic Curăță piscina de frunze, insecte și alte impurități. 
SăptămânalEfectuează măsurătorile necesare pentru echilibrul chimic al apei. 
SăptămânalCurăță coșul skimmerului, precum și pereții și fundul piscinei cu o perie de curățare sau cu un aspirator special
Săptămânal   Curăță filtrele.
Săptămânal  Înlocuiește tabletele de clor (în cazul în care le folosești).
Săptămânal Adaugă cantitatea necesară de substanță antialge.
Bilunar Verifică nivelul de apă din piscină și completează-l dacă este cazul.

3. Pregătirea piscinei pentru iarnă și închiderea sezonului sau pentru plecări prelungite

La sfârșitul fiecărui sezon, odată cu scăderea temperaturilor, trebuie să te pregătești de iernarea piscinei sau de pregătirea acesteia pentru sezonul rece. Același proces este valabil și dacă ai în program o plecare prelungită, precum mutarea în altă țară sau în alt oraș pentru o perioadă determinată. 

Pentru că în România, mai ales în zonele de munte, există riscul de temperaturi de îngheț, pregătirea piscinei pentru iarnă este obligatorie pentru a evita deteriorarea finisajelor sau a instalației, dar și pentru a economisi timp, efort și bani atunci când vine momentul pregătirii acesteia pentru vară. 

În mod ideal, ar trebui să începi procesul de pregătire cu aproximativ o săptămână înainte de închiderea piscinei. 

Așadar, iată care sunt cei mai importanți pași pe care trebuie să îi urmezi pentru ca piscina ta să fie în siguranță pe parcursul sezonului rece

 1. Curăță piscina
 2. Testează echilibrul chimic al apei
 3. Aplică un tratament șoc cu clor
 4. Redu nivelul de apă din piscină. Nu goli complet piscina înainte de a apela la sfatul unui specialist
 5. Curăță filtrele și pompa de recirculare
 6. Elimină apa din instalația piscinei
 7. Scoate toate accesoriile de pe marginea piscinei
 8. Folosește spărgătoare de gheață
 9. Acoperă piscina cu o prelată de iarnă

Costurile de întreținere ale unei piscine și sfaturi despre cum le poți reduce

Costurile de întreținere ale unei piscine pe parcursul anului depind foarte mult de tipul de piscină pe care îl ai, în principal de dimensiunile acesteia, de sistemele de filtrare și recirculare, de metoda de tratare a apei la care ai apelat, de sistemul de încălzire folosit etc. 

Cele mai mari cheltuieli constau de obicei în umplerea piscinelor cu apă sau de completarea volumului de apă dacă piscina a fost acoperită și pregătită corect pentru iarnă. Dacă nu va trebui decât să completezi nivelul de apă, cheltuielile vor fi substanțial mai mici decât dacă trebui să reumpli complet piscina în fiecare an.  

 • Sfat: pentru a mai reduce din costurile de întreținere, urmează pașii noștri de pregătire a piscinei pentru sezonul rece pentru a păstra o cantitate de apă în piscină.  

În ceea ce privește metoda de tratare a apei la care ai apelat, costurile sunt influențate din nou de capacitatea piscinei, dar și de substanțele sau sistemele alese. Deși clorul este în general considerat ca fiind ieftin, este o substanță pe care trebuie să o adaugi constant în piscină, iar costurile se adună. 

 • Sfat: dacă vrei să tai din costuri și la acest capitol, optează pentru un sistem de tratare a apei prin electroliza cu sare. Acesta este un proces 100% natural care te va ajuta să elimini complet consumul de substanțe chimice. Costul de investiție va fi inițial mai mare, însă cheltuielile se vor amortiza pe parcurs, cantitatea de sare pe care va trebui să o adaugi pe parcursul anului în apă fiind foarte mică. 

În cazul piscinelor care beneficiază de sisteme de încălzire, cele mai mari costuri de operare apar la piscinele care au instalate încălzitoare electrice, urmate de cele care au instalate schimbătoare de căldură, pompe de căldură și apoi cele cu panouri solare. Aici, costurile se vor calcula în funcție de timpul de operare și de metoda de alimentare (gaz, electricitate etc). 

 • Sfat: dacă vrei să reduci aproape complet costurile de încălzire, optează pentru instalarea panourilor solare cu tuburi vidate. Acestea sunt cele mai performante de pe piață, reușind să transforme 92% din radiațiile solare captate în apă caldă pentru piscina ta, iar costurile de operare sunt foarte mici, spre 0. 

Un alt cost pentru proprietarii de piscine private este dat de întreținerea propriu-zisă a piscinei: curățarea, testarea și tratarea apei. Pentru aceste operațiuni, firmele specializate pot taxa chiar și 50 de euro/operațiune de mentenanță, această sumă neincluzând substanțele necesare. 

 • Sfat: întreținerea și curățarea nu sunt atât de grele pe cât ar putea părea pentru un nou proprietar. Urmează cu atenție sfaturile noastre despre întreținerea și curățarea piscinei și îți vei putea întreține piscina de unul singur fără a mai fi nevoit să apelezi la firme specializate.

Probleme des întâlnite și cum le poți rezolva

Printre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă proprietarii de piscine se numără tratarea apei fără a face măsurătorile corecte, înverzirea apei peste noapte sau cantități de clor prea mici sau prea mari. Pentru a rezolva corect aceste probleme și a le preîntâmpina pe viitor, trebuie să știi care sunt cele mai eficiente metode de tratare a apei din piscină.

Probleme întâlnite frecventTratarea apei fără a face măsurătorile corecteÎnverzirea apei peste noapteCantitatea de clor liber din piscină este mai mică decât cea de clor combinat
CauzeCei mai mulți oameni nu testează toți factorii care influențează chimia apei din piscină  Un dezechilibru chimic al apei (cel mai frecvent este vorba de un nivel scăzut de clor)Măsurători incorecte sau incomplete (nu se testează și nivelul de clor liber, ci doar cel total)
SoluțiiȚine cont de Indicele Langelier și testează toți factorii care îl influențează înainte de a aplica tratamenteEfectuează măsurători regulate, ține toate valorile sub control și folosește un algicidReîmprospătarea apei din piscină sau aplicarea unui tratament șoc cu clor

Ai grijă de piscina ta, tot timpul anului, cu HydroSpa

Sperăm că ți-am răspuns la toate întrebările despre care sunt pașii pe care trebuie să îi faci atunci când vine vorba de închiderea sau deschiderea piscinei pentru iarnă, respectiv vară, dar și care sunt măsurile pe care trebuie să le iei pentru a te bucura de o piscină cu apă curată și echilibrată pe tot parcursul verii. 

Nu uita să monitorizezi constant echilibrul chimic al apei și să consulți tabelul nostru cu acțiuni zilnice, săptămânale sau lunare pe care trebuie să le faci pentru întreținerea corectă a piscinei. 

Poți cumpăra produsele menționate în acest ghid din categoriile prelate pentru piscină, filtre piscină și curățare piscină.

Dacă vrei să afli mai multe detalii de la specialiști, HydroSpa îți oferă consultanță gratuită – tot ce trebuie să faci este sa ne suni la 0726 229 186 sau să ne scrii un mail pe adresa sales@hydrospa.ro. 

Te așteptăm cu sfaturi și recomandări cu privire la ce ți se potrivește mai bine pentru piscina ta. 

Add a Comment