Haloterapia – Ce este si ce beneficii prezinta pentru sanatate

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/sound-sound-health-meditation-3521140/

Stiati ca salinele sunt mai sterile decat salile de operatie din spitale si clinicile medicale? Acestea sunt considerate cele mai purificate spatii, in care oricine poate petrece timp, indiferent de varsta.  

Proprietatile curative ale sarii transforma salinele in locul ideal pentru haloterapie, termenul utilizat pentru descrierea terapiei cu aerosoli salini. In plus, puteti beneficia de aceste proprietati si in cabinele de sauna instalate la domiciliu sau in centrele spa.

Iata ce trebuie sa stii despre aceasta forma de tratament si beneficiile pe care le prezinta pentru sanatate.

CUPRINS
Ce este haloterapia?

Haloterapia – Metode eficiente de tratament

Beneficiile haloterapiei pentru organism

Principalele afectiuni care pot fi tratate prin haloterapie

Ce este haloterapia

Prin haloterapie, subiectii beneficiaza de efectele avantajoase ale aerosolilor salini asupra organismului. Astfel, acestia se pot bucura de avantajele unei forme alternative de tratament, care implica inhalarea aerosolilor.

 • Aceasta terapie a avut rezultate dovedite in tratarea sau ameliorarea simptomelor specifice diverselor tipuri de afectiuni: astm, bronsita cronica, alergii.
 • In plus, haloterapia este considerata o alternativa eficienta de tratament pe care subiectii o pot aborda atunci cand se confrunta cu depresia sau anxietatea.
 • Mai mult decat atat, ultimele studii efectuate au dezvaluit faptul ca haloterapia poate trata si diverse afectiuni ale pielii: psoriazis, eczeme, acnee.

Originile utilizarii haloterapiei ca forma alternativa de tratament dateaza din Antichitate, insa potentialele sale beneficii au fost analizate mai amanuntit de specialisti in ultimii ani.

Iata care sunt cele mai eficiente metode de efectuare a haloterapiei si avantajele pe care le ofera.

Haloterapia – Metode eficiente de tratament

In functie de modul in care sarea este utilizata, poti opta pentru solutii uscate sau umede de realizare a haloterapiei, cu diverse beneficii pentru organism.

Haloterapia efectuata intr-un mediu uscat

Sesiunile uscate de haloterapie sunt realizate, de regula, in cadrul unei saline cu un nivel de umiditate extrem de redus. Temperatura aerului este setata la maximum 20°C, iar sesiunile de tratament dureaza aproximativ 30-45 minute.

 • Atunci cand persoanele aflate in spatiul respectiv inhaleaza particulele de sare, acestea vor reduce inflamatia din organism si vor contribui la eliberarea cailor respiratorii.
 • In plus, particulele uscate de sare au un efect benefic asupra pielii, datorita capacitatii lor de absorbtie a bacteriilor.
 • Mai mult decat atat, sarea produce ioni negativi si determina corpul sa produca o cantitate sporita de serotonina. Aceasta substanta chimica este responsabila pentru declansarea starii de bine.


Metode umede de efectuare a haloterapie

Haloterapia poate fi efectuata si prin utilizarea unui amestec eficient de apa cu sare organica (consumul apei sarate pentru curatarea colonului, efectuarea bailor cu apa sarata si irigarea nazala).

Desi metodele umede sunt mai putin eficiente decat haloterapia cu sare uscata, acestea contribuie la eliminarea aerului nefolositor corpului, desfunda zonele blocate de mucus in exces si contribuie la eliminarea infectiilor din organism.

Conditia pe care trebuie sa o indeplinesti este cea de utilizare a sarii 100% naturale.

Beneficiile haloterapiei pentru organism

 • Efecte benefice asupra sistemului respirator – Sarea are capacitatea de a reduce iritatiile, de a calma tusea si de a elimina secretiile de la nivelul cailor aeriene. In plus, rezistenta tractului respirator la boli este sporita prin haloterapie.

 • Efecte avantajoase asupra sistemului imunitar – Aerosolii salini contribuie la imbunatatirea imunitatii organismului, intrucat asigura buna oxigenare a plamanilor si contribuie la producerea dilatatiilor necesare la nivelul bronhiilor.

 • Generatoare de ioni negativi – Acestia au capacitatea de a distruge bacteriile sau de a diminua efectele negative ale acestora asupra organismului.

 • Imbunatatirea calitatii somnului – Haloterapia contribuie la diminuarea filierei aerodigestive superioare, acest lucru fiind avantajos in special in cazul persoanelor care sforaie. Aceasta conduce la diminuarea edemului inflamator si, prin urmare, imbunatateste calitatea somnului.

Principalele afectiuni care pot fi tratate prin haloterapie

Printre persoanele care pot beneficia de numeroasele avantaje ale haloterapiei, se numara si cele care se confrunta cu urmatoarele afectiuni:

 • Astm bronsic, laringita, bronsita sau pneumonie;
 • Afectiuni ale pielii: dermatita, psoriazis, eczeme, acnee;
 • Stres, depresie, anxietate, insomnii.

Haloterapia nu este recomandata in cazul persoanelor care se confrunta cu tumori maligne, tuberculoza, abces pulmonar sau hemoragii de orice tip.

Acum exista si sisteme artificiale de hidroterapie (capsule cu sare), pe care le puteti utiliza pentru realizarea unui tratament complementar, in functie de afectiunile de care suferiti. In plus, puteti beneficia de avantajele terapiei cu sare si atunci cand mergeti la sauna, sarea Himalaya fiind recomandata in acest caz.

Add a Comment