Încălzirea piscinei: cele mai bune 5 metode de a-ți încălzi eficient piscina. Cum să te bucuri de piscina ta pe tot parcursul anului

Sezonul cald se apropie și probabil că și tu începi să faci pregătirile necesare pentru ca piscina ta să fie gata de funcționare atunci când temperaturile vor atinge valori mai ridicate.  

Însă nu trebuie să aștepți lunile de vară ca să te bucuri de piscina din curte! Noi, la HydroSpa, am ajutat o mulțime de proprietari să își găsească un sistem de încălzire care să se plieze perfect pe nevoile lor, indiferent de buget și de tipul de piscină pe care îl dețin. 

Cu un sistem de încălzire potrivit, te poți bucura de piscină pe tot parcursul anului. Dacă încă nu ești sigur care este sistemul de încălzire potrivit pentru piscina ta, ți-am pregătit o listă cu cele mai populare sisteme de încălzire, cum funcționează acestea, dar și avantajele și dezavantajele fiecăruia dintre ele. 

piscine interioare

Care este temperatura ideala pentru apa din piscină?

În primul rând trebuie să știi că fără un sistem de încălzire, apa din piscină nu se va încălzi mai mult de 22 de grade Celsius, poate chiar 25 de grade în zilele de vară foarte călduroase. 

Înotătorii de performanță preferă de obicei ca apa din bazin să aibă între 25 și 28 de grade, iar utilizatorii piscinelor în scop recreativ au nevoie de o temperatură minimă de 29 grade Celsius, chiar 30-31 pentru copii și persoane în vârstă

Află mai jos care este lista noastră de recomandări cu privire la sistemele de încălzire, cum funcționează acestea, cât durează în cazul fiecăruia până se încălzește apa, dar și avantajele și dezavantajele fiecăruia. 

1. Pompele de căldură aer-apă

Pompele de căldură aer-apă sunt considerate de către specialiști ca fiind cea mai bună metodă de a încălzi o piscină din punct de vedere al raportului calitate-preț. Deși investiția inițială este destul de mare, costurile ulterioare sunt foarte mici comparativ cu alte sisteme de încălzire. Acestea pot genera până la 5kW de căldură cu doar 1 kW de energie electrică.

Cum funcționează 

Pompele de căldură nu produc singure căldură, ci folosesc electricitate pentru a prelua căldura din mediul exterior și a o distribui în apă. Drept urmare, aceste pompe sunt dependente de temperaturile de afară, și au cea mai mare eficiență la temperaturi de peste 10 grade Celsius.

În timp ce pompa circulă apa din piscină, apa extrasă din piscină trece printr-un filtru și apoi prin încălzitorul pompei de aer. Aceasta este prevăzută cu un ventilator care trage aerul de afară și îl distribuie printr-un vaporizator. 

Agentul refrigerant prezent în vaporizator absoarbe căldura din mediul exterior pe care o transformă în gaz. Gazul cald trece apoi prin compresor, unde aceste crește temperatura gazului. 

Condensatorul transferă căldura din gaz în apa rece care vine din piscină și care circulă prin pompă. Apa caldă se întoarce apoi în piscină, iar gazul din condensator redevine lichid și se întoarce în vaporizator unde se repetă procesul. 

Cât durează până se încălzește apa

Din păcate, pompele de căldură încălzesc destul de încet apa, așa că vei avea nevoie de câteva zile pentru a încălzi o piscină de la 15 grade Celsius la 28. În general, pompa de căldură încălzește apa din piscină cu aproximativ 2 grade Celsius pe zi, însă depinde și de puterea pompelor. 

Deși pompele de căldură sunt dependente de temperaturile mediului înconjurător, în ultimii ani tehnologiile au evoluat simțitor. 

În prezent, oferta HydroSpa include pompe de căldură precum această pompă EnergyLine Pro inverter 4M care poate funcționa până la temperaturi de -12 grade Celsius și este potrivită pentru piscinele medii și mari. 

Pompe din gama Easy Temp precum pompa Easy Temp inverter 17KW (stânga) sunt potrivite pentru piscinele mici și medii și pot funcționa până la temperaturi de -7 grade Celsius. 

Avantajele pompelor de căldură

 • Sunt foarte eficiente
 • Costuri mici de consum
 • Durabile
 • Sunt silențioase
 • Sunt prietenoase cu mediul înconjurător
 • Sunt ușor de folosit

Dezavantajele pompelor de căldură

 • Cost mare de achiziție
 • Depind de temperatura mediului înconjurător
 • Poate dura mult până se încălzește apa

Pe site-ul HydroSpa găsești mai multe tipuri de pompe de căldură. Contactează-ne pentru a afla care este tipul de pompă potrivit pentru piscina ta. 

2. Sisteme de încălzire care au la bază energia solară

La o primă vedere, încălzirea piscinei cu ajutorul energiei solare pare foarte atractivă: energia solară este gratis, rezultând astfel în costuri aproape inexistente după montare, și este și eco-friendly, astfel că nu poluezi deloc mediul înconjurător. Există trei tipuri de panouri solare: 

1. Panouri fotovoltaice – acestea produc energie electrică pentru a alimenta un echipament electric de încălzire;

 • Acestea reușesc să convertească între 15 și 20% din radiațiile solare în energie electrică;
 • Pierderea de căldură este foarte mare.

2. Panouri tubulare prin care se deviază o parte din apa recirculată prin piscină – aceste tuburi sunt de culoare neagră pentru a capta mai ușor căldura solară, iar prin încălzire, acestea transferă căldură apei; 

 • În cazul acestui tip de panouri se recomandă ca suprafața acestora să fie cel puțin 50% din suprafața piscinei, așa că vei avea nevoie și de o suprafață de teren considerabilă pe care să le montezi, deoarece nu pot fi montate în picioare;
 • Pierderea de căldură este foarte mare.

3. Panouri cu tuburi vidate – prin care se deviază o parte din apa recirculată prin piscină.

Specialiștii HydroSpa recomandă panourile solare Thermecro cu tuburi vidate, deoarece nu au deloc pierderi de căldură și au cea mai mare eficiență de pe piață în captarea radiațiilor solare. 

Încălzirea piscinei cu ajutorul panourilor solare cu tuburi vidate

Panourile solare Thermecro cu tuburi vidate reușesc să transforme 92% din radiațiile solare care se reflectă în ele în apă caldă pentru piscina sau SPA-ul tău. Acestea nu depind de temperaturile sau de vremea de afară, și nici de lumina directă a soarelui, funcționând astfel în toate condițiile de vreme, chiar și atunci când este înnorat. 

Sistemul este unul revoluționar, având cea mai mare eficiență de pe piață datorită faptului că procesează radiațiile solare din orice unghi, nu doar pe cele directe. Datorită sistemului cu tuburi vidate, aceste panouri au și cea mai mare rată de retenție a căldurii, care nu se pierde aproape deloc, grație sistemului de vidare al tuburilor. În plus, deși ai nevoie ca suprafața panourile să fie aproximativ egală cu jumătate din suprafața piscinei, acestea vin cu un suport special care permite montarea lor aproape în poziție verticală. 

Aceste panouri sunt 100% eco-friendly și îți reduc considerabil amprenta de carbon datorită faptului că nu au deloc emisii CO2. În plus, sunt și eficiente din punct de vedere al costurilor, deoarece nu au nevoie deloc de energie externă pentru a funcționa, și sunt și ușor de instalat, putând fi montate la sistemul de filtrare deja existent. 

Cum funcționează

Panourile Thermecro sunt cel mai eficient sistem de încălzire cu energie solară de pe piață. Tuburile vidate colectează radiațiile și le transformă în energie solară indiferent de temperatura ambientală. Sistemul este special gândit pentru încălzirea piscinelor și a SPA-urilor și este potrivit și în cazul piscinelor cu apă sărată. 

Sistemele de încălzire complete Thermecro includ următoarele: 

 • Panourile solare cu tuburi vidate – prin aceste tuburi circulă apa pentru a fi încălzită 
 • O valvă – pentru redirecționarea apei spre tuburile panoului
 • Un controller digital cu senzor de temperatura

Apa din piscină este pompată prin filtru și apoi prin tuburile vidate. Fiecare astfel de tub este confecționat din sticlă borosilicată și conține un indicator de vid încorporat. Tuburile vidate încălzesc apa înainte ca aceasta să se întoarcă înapoi în piscină. 

Tuburile conțin un strat special la interior, care fac apa să se încălzească de la radiațiile solare din timpul zilei și chiar în condițiile de vreme neprielnică. 

Cât durează până se încălzește apa

Acest aspect este strâns legat de pierderile de căldură de la suprafața piscinei, însă panourile solare pot încălzi apa din piscină cu 2-3 grade Celsius în plus pe zi. Apa încălzită se va evapora repede, de aceea se recomandă acoperirea piscinei cu o prelată atunci când aceasta nu este folosită. 

Avantajele panourilor solare cu tuburi vidate

 • Sistem revoluționar, având o eficiență de 92% în convertirea energiei solare 
 • Costuri foarte mici la capitolul consum
 • Eco-friendly 
 • Eficiente
 • Ușor de instalat
 • Pot rezista chiar și până la 20 de ani
 • Pot fi folosite de primăvara până toamna, funcționând chiar și în cele mai reduse temperaturi

Dezavantajele panourilor solare cu tuburi vidate

 • Se recomandă folosirea acestora ca sistem secundar de încălzire
 • Costuri mari de achiziție

Pe site-ul HydroSpa găsești mai multe tipuri de panouri solare: cu 16 tuburi, cu 32 de tuburi și cu 48 de tuburi. Contactează-ne pentru a afla care este modelul potrivit în funcție de dimensiunile piscinei tale.

3. Schimbătoarele de căldură

Schimbătoarele de căldură sunt o variantă foarte eficientă de încălzire a piscinei. Cu condiția ca sursa de energie pe care o folosești pentru încălzirea locuinței să fie una suficientă, aceste schimbătoare folosesc sistemul de încălzire al casei pentru a transfera căldura către apa din piscină atunci nu este folosită de către locuință

Cum funcționează

Schimbătorul de căldură are o carcasă exterioară prevăzută cu niște tuburi de dimensiuni mici. Apa caldă din boilerul sau centrala de încălzire a locuinței circulă printre carcasă și tuburi; apa din piscină circulă prin tub și astfel este încălzită de către apa din boiler. Cele două ape nu se amestecă. Apa din boilerul locuinței vine prin țevi, care sunt conectate la schimbătorul de căldură, iar temperatura apei din piscină este controlată cu ajutorul termostatului piscinei. 

Pentru a vă bucura peste noapte de apă caldă în piscină, specialiștii HydroSpa vă recomandă folosirea unui schimbător de căldură din titan de 49 kW. Acesta este ideal pentru persoanele care nu folosesc des piscina sau în cazul piscinelor aflate la reședința de vacanță. 

Schimbătoarele de căldură confecționate din titan sunt foarte rezistente la coroziuni. De aceea, acestea pot fi folosite și pentru piscinele cu apă sărata. 

Cât durează până se încălzește apa

Avantajele schimbătoarelor de căldură sunt rapiditatea cu care încălzesc apa și faptul că pot fi folosite în combinație cu panouri solare vara, ca sursă de agent primar, iar din momentul în care soarele nu mai reprezintă o opțiune viabilă, se poate trece pe centrală. 

Avantajele schimbătoarelor de căldură  

 • Costurile de instalare și de operare mici
 • Încălzesc repede apa din piscină

Dezavantajele schimbătoarelor de căldură 

 • Nu sunt foarte prietenoase cu mediul înconjurător
 • Sunt mai eficiente în combinație cu un alt sistem de încălzire

Pe site-ul HydroSpa găsești mai multe tipuri de schimbătoare de căldură. Contactează-ne pentru a afla care este tipul de schimbător de căldură potrivit pentru piscina ta. 

4. Încălzitoarele electrice 

Încălzitoarele electrice sunt o variantă foarte populară de încălzire a apei în cazul piscinelor de mici dimensiuni, însă costurile de operare pot fi foarte mari datorită faptului că se bazează exclusiv pe consumul de energie electrică.  

Cum funcționează

Încălzitoarele electrice au un design simplu și eficient. Comparativ cu pompele de căldură, încălzitoarele funcționează cu ajutorul unui număr mai mic de elemente cheie. Cel mai important dintre acestea este cel care generează căldura – de obicei un rezistor metalic. Acesta este responsabil de încălzirea piscinei tale. 

Atunci când încălzitorul este pornit, începe să genereze energie calorică. Pe măsură ce apa trece prin el, aceasta se încălzește ajungând în piscină, iar apa rece care vine din piscină răcește rezistorul pentru a preveni supraîncălzirea, iar procesul este unul continuu. 

Spre deosebire de pompele de căldură, încălzitoarele electrice se bazează exclusiv pe electricitate, având în același timp și avantaje și dezavantaje: pe de o parte, încălzitoarele electrice nu depind de vreme și de temperatură, pe altă parte, costurile la energia electrică pot fi destul de mari. 

Cât durează până se încălzește apa

În funcție de puterea încălzitorului și de capacitatea piscinei, poate dura aproximativ 2 zile pentru ca apa să se încălzească. 

Specialiștii HydroSpa recomandă încălzitorul electric Flow-Line 2 9kW. Acesta are o construcție robustă și durabilă care asigură o performanță eficientă, sigură și fiabilă, cu elemente de încălzire din titan, potrivit și pentru piscinele a căror apă este tratată prin electroliza cu apă sărată, având rezistență ridicată împotriva coroziunii. 

Cumpără încălzitorul electric Flow-Line 2 9kW din categoria încălzitoare electrice.

Avantajele încălzitoarelor electrice

 • Nu depind de vremea și temperaturile de afară
 • Costuri mici de achiziție și instalare
 • Eco-friendly 

Dezavantajele încălzitoarelor electrice

 • Costuri de operare foarte mari
 • Potrivite doar pentru SPA-uri și piscine de mici dimensiuni 

Pe site-ul HydroSpa găsești mai multe tipuri de încălzitoare electrice. Contactează-ne pentru a afla care este tipul de încălzitor electric potrivit pentru piscina ta. 

5. Încălzitoare pe bază de gaz

Încălzitoarele pe bază de gaz sunt și ele populare printre deținătorii de piscine. Cu toate acestea, ele vin la pachet cu mai multe avantaje și dezavantaje decât celelalte variante și nu sunt foarte recomandate de către specialiști

Cum funcționează

Încălzitoarele de piscină pe bază de gaz folosesc fie gaze naturale, fie propan. Pe măsură ce pompa circulă apa din piscină, apa rece trece printr-un filtru și apoi ajunge în încălzitor. În camera de combustie a încălzitorului are loc arderea gazului, fenomen care generează căldură. Această căldură este transferată apei care trece prin încălzitor, încălzind-o înainte ca aceasta să se întoarcă în piscină. 

Încălzitoarele pe bază de gaz sunt foarte eficiente pentru perioade scurte de timp și sunt ideale pentru a încălzi rapid piscina. De aceea, aceste încălzitoare pot fi o variantă optimă pentru piscinele care nu sunt folosite în mod regulat. În plus, și acestea fac parte din categoria sistemelor de încălzire care nu depind de vreme. 

Avantajele încălzitoarelor pe bază de gaz

 • Sunt eficiente și încălzesc rapid apa din piscină
 • Pot fi folosite pe perioade scurte de timp
 • Nu necesită costuri mari de întreținere

Dezavantajele încălzitoarelor pe bază de gaz

 • Costuri mari de instalare
 • Costuri mari de operare în funcție fluctuația prețurilor la gaze
 • Nu sunt prietenoase cu mediul înconjurător

Indiferent de sistemul pe care îl alegi, folosește prelate pentru acoperirea piscinei, pentru a conserva apa deja încălzită

Dacă deții o piscină și vrei să reduci cât mai mult costurile la încălzire, dar și să o păstrezi într-o stare cât mai bună pentru cât mai mult timp, folosește prelatele speciale pentru acoperirea piscinei indiferent de anotimp și indiferent de sistemul de încălzire pe care îl folosești

Aceste prelate reduc evaporarea apei și mențin căldura în piscină. Specialiștii HydroSpa recomandă prelatele automate cu lamele PVC care, pe langa eficiența în conservarea apei  deja încălzite, protejează apa de impurități și oferă siguranță maximă și pentru copii sau animale de companie. 

O altă variantă de prelate la care puteți apela pe timpul verii este produsul Solar Pill. Acesta minimizează pierderile de temperatura formand o pelicula foarte subtire, invizibila, pe suprafata apei din piscina, și menține căldura în apă pe timp de noapte și în zilele înnorate.

Cumpără Solar Pill din categoria prelate pentru piscină.

Pe HydroSpa găsești mai multe tipuri de prelate pentru piscină, eficiente în a te ajuta să conservi energia și să economisești, cât și să-ți ții piscina sigură și curată. Dacă ai nevoie de ajutor ca să alegi prelate potrivită pentru piscina ta, contactează-ne pe adresa sales@hydrospa.ro sau la telefon 0726 229 186.

Alege sistemul de încălzire cel mai potrivit pentru piscina ta

Sperăm că ți-am răspuns la toate întrebările legate de metodele de încălzire a apei din piscină și că te-am lămurit cu privire la avantajele și dezavantajele acestora. 

Nu uita că trebuie să ții cont de mai mulți factori atunci când alegi un sistem de încălzire, inclusiv dimensiunile piscinei, cât de des este folosită, dar și bugetul de care dispui. Pentru a îți face o idee mai clară la capitolul costuri de instalare și de operare pentru fiecare sistem, consultă tabelul de mai jos:

Pompe de căldurăPanouri solare cu tuburi vidateSchimbătoare de căldurăÎncălzitoare electriceÎncălzitoare pe bază de gaz
Costuri initiale (achiziție/montaj)MiciMari Medii F. miciMari 
Costuri operareMici (pot ajunge doar la 50-60 euro pe sezon)F. mici spre zeroMediiMari Mici

Poți cumpăra produsele menționate în acest ghid din categoria încălzire piscină, dar și din categorile încălzitoare electrice, schimbătoare de căldură, pompe de căldură și prelate pentru piscină

Dacă vrei să afli mai multe detalii de la specialiști, HydroSpa îți oferă consultanță gratuită ca să alegi cel mai bun sistem de încălzire – tot ce trebuie să faci este sa ne suni la 0726 229 186 sau să ne scrii un mail pe adresa sales@hydrospa.ro. 

Te așteptăm cu sfaturi și recomandări cu privire la ce ți se potrivește mai bine pentru piscina ta!

Add a Comment