Tot ce trebuie să știi despre clor: cât se pune pentru o piscină 100% curată și sănătoasă, cât și alte metode moderne de tratare a apei

Dacă ai o piscină sau un SPA tratarea apei este unul din procesele spre care îți îndrepți atenția zilnic, nu doar pentru a avea o piscină estetică, cu o apa cristalină, fără miros, cât și pentru sănătatea celor care o folosesc. 

Însă ce substanțe  punem în apa din piscină și mai ales, în ce cantitate le dozăm,  nu este chiar floare la ureche – cantitățile prea mari sau prea mici de clor pot dăuna, iar costurile acestor substanțe au crescut, ceea ce înseamnă că vei scoate mai mult din buzunar pentru tratarea apei.

În plus, deși clorul este cea mai des întâlnită substanță folosită pentru dezinfectarea apei din piscine, nu este nici pe departe singură. În ultimii ani, tot mai mulți proprietari de piscine publice sau private încep să se reorienteze spre alternative precum sisteme de hidroliză, ionizare sau sterilizare cu raze UV. Acestea reprezintă soluțiile de viitor în ceea ce privește tratarea apei și care promit reducerea cantității de clor cu până la 80% sau chiar renunțarea totală la acesta. Deși investiția inițială este mai mare, pe termen lung costurile de întreținere se diminuează substanțial.

În acest ghid iți vom prezenta ambele metode: atât clorul clasic pentru pisicină, cum trebuie să îl folosești, în ce cantitați să îl dozezi în piscină  și care sunt cele mai bune produse cu clor ca să iți ții piscina în cea mai buna condiție, cât și sistemele și metodele prin care să-ți dezinfectezi apa din piscină FĂRĂ CLOR (sau cu foarte puțin clor). În final, tu vei alege care este cea mai rentabilă metodă pentru piscina ta.

De ce este clorul cel mai popular produs pentru piscină și care sunt alternativele?

În momentul de față, cea mai populară substanța folosită pentru tratarea apei din piscină este clorul, care este și cel mai ieftin.

Fiind cel mai popular, vine cu foarte multe întrebări și greșeli de folosire. Probabil că ești aici pentru a învăța cum poți să dozezi corect cantitatea, sau de ce nu, chiar să o reduci și să alegi tratarea apei din piscină cu sare. Este foarte important sa știi exact ce este clorul, cum funcționează, de ce ai nevoie de el și cum să îl folosești eficient pentru piscina ta.

Specialiștii din cadrul HydroSpa, magazinul nostru de echipamente pentru piscine, spun că în prezent, „clorul în formă solidă este cel mai folosit produs (fie că este vorba de clor șoc dichlor sau lent, trichlor), însă acesta vine la „pachet” cu un stabilizator care se numește acid cianuric. Acest acid este recomandat în cazul piscinelor exterioare, dar într-o concentratie de maxim 10-15 ppm pentru a proteja clorul împotriva radiațiilor UV. 

Folosit peste această concentrație, are efecte adverse, și anume scade eficiența clorului, iar cantitatea necesară de clor care trebuie folosită pentru a avea efectul dorit (dezinfectant) crește proporțional. Acidul cianuric poate fi redus din apă doar prin golire si adaos de apă proaspată. Astfel, pot exista situații în care nivelul de clor liber este peste limita legală, dar în același timp este și ineficient”. Pe lângă acestea, nerespectarea cantităților corecte de acid cianuric poate avea efecte adverse pentru sănătatea utilizatorilor. De aceea este foarte important să dozezi corect cantitatea de clor. Mai mult clor nu înseamnă neapărat și o piscină curată cu apă sănătoasă. 

Nu uita că  nu trebuie să te limitezi doar la clor pentru a te bucura de o apă curată și sănătoasă. Există metode alternative de tratare a apei care au aceeași eficiență precum clorul. Îți vor fi utile dacă vrei să renunți la clor din cauza alergiilor, a mirosului neplăcut sau ca să fii mai prietenos cu mediul înconjurător. Totodată, sistemele de tratare a apei precum cele de ionizare sau hidroliza sunt mult mai recomandate în cazul copiilor și a celor cu piele sensibilă. La HydroSpa găsești mai multe sisteme de tratare a apei la care nu trebuie să adaugi clor deloc sau aproape deloc.

De ce mai folosim clor pentru piscină?

Aceasta este o intrebare firească atunci când avem soluții de curatare a apei mai prietenoase cu organismul cum sunt: hidroliza, electroliza, sau chiar sterilizarea apei din piscină cu raze UV.

Bineînțeles, răspunsul pe scurt este pentru că dezinfectează apa și combate microorganismele purtătoare de boli și pe termen scurt, este cea mai ieftină variantă. Dar știi de unde vine acel miros pregnant de clor care este deranjant pentru cei mai mulți dintre noi? 

Odată introdus în piscină, clorul în reacție cu apa formează o nouă substanță care distruge bacteriile, virușii și alte microorganisme datorită faptului ca se “combină” cu aceștia. Clorul combinat se numește și cloramină. În momentul în care cantitatea de cloramină este mai mare decât cea de clor liber, atunci apare mirosul deranjant de clor. Practic, nu clorul este cel care  miroase, ci „murdăria”. 

Clorul liber este cantitatea de clor rămasă în apă în urma clorinarii, și care este “liberă” să distrugă bacteriile și alți agenți contaminanți. Asigură-te că atunci când testezi nivelul de clor din piscină, testezi și nivelul de clor liber, nu doar pe cel total. 

Clorul total reprezinta suma dintre clorul liber si clorul combinat. 

E important să reții că deși clorul este un agent chimic, dacă este folosit în dozele recomandate nu este nociv pentru oameni, spre deosebire de microorganismele care trăiesc și se înmulțesc în apă. 

Nu în ultimul rând, nivelul pH-ului și temperatura apei sunt alte aspecte foarte importante pentru ca reacțiile de mai sus să aibă loc în condiții optime. Iar dacă piscina se află în aer liber, acest lucru grăbește procesul de evaporare, motiv pentru care trebuie să măsori mai des și nivelul de clor.

La HydroSpa găsești teste de analiză a apei atât pentru clor, cât și pentru nivelul pH-ului, și manuale și electronice

Tipuri de  produse cu clor pentru piscină

Așa cum spuneam mai sus, clorul pentru piscină – atenție, nu folosi clor de uz casnic! – se găsește fie sub forma de granule, de tablete sau lichid. Fiecare are proprietăți individuale, precum și avantaje și dezavantaje. În funcție de nevoile tale, poți opta să folosești una sau mai multe dintre aceste tipuri de clor. 

La HydroSpa găsești clor sub forma de granule și tablete, precum și alte substanțe complementare pentru tratarea apei din piscină.

1. Tablete de Clor  (sau pastile)

Tabletele se introduc de obicei într-un dispozitiv care permite ca substanța activă să se elibereze treptat. Această metodă este foarte ușor de folosit și este și cea mai recomandată pentru cei care au piscine personale. 

De multe ori, aceste tablete mai conțin și alte substanțe precum algicid sau floculant, care ajuta la păstrarea limpezimii apei. 

Pe site-ul HydroSpa găsești clor sub formă de tablete, lent sau rapid, în diverse cantități.

2. Clorul  granule

Clorul sub formă de granule fie este presărat direct în apa din piscină, fie este dizolvat înainte într-un alt recipient și apoi este turnat în piscină. Este folosit des pentru tratamentele șoc.

Pe site-ul HydroSpa găsești clor sub formă de granule, în diverse cantități.

3. Clorul lichid

Clorul lichid este cea mai ieftină opțiune și se toarnă direct în piscină, dar având un nivel al pH-ului foarte ridicat, necesită și o monitorizare mai atentă a nivelului de pH din apă, ceea ce poate mări costurile. Este o metodă folosită cel mai des de către bazinele mari, deschise publicului, deoarece clorul lichid poate fi adăugat rapid în apă în cantități mari. 

Pe site-ul HydroSpa găsești mai multe tipuri de clor, atât lent, cât și rapid, sub formă de granule sau tablete

În lipsa unui sistem de hidroliză/electroliză, specialiștii HydroSpa recomandă clorul lichid, deoarece nu are stabilizant, (acid cianuric), însă acesta trebuie transportat, manipulat și depozitat cu mai multe precauții și se folosește doar cu un sistem de măsurare și dozare.  

La eliberarea clorului în apă sunt mai multe aspecte (inclusiv de siguranță) de care trebuie să ții cont, și anume: la piscinele placate cu liner PVC este interzisă aruncarea clorului solid direct în apă, deoarece îl poate decolora. La piscinele placate cu mozaic sau gresie se poate „arunca” clorul direct în apă, dar ar fi bine ca atunci să nu se afle utilizatori în apă. 

Fie că alegi clor sub formă de tablete, de lichid sau granule, trebuie să știi că acesta este de două tipuri: stabilizat și nestabilizat. La HydroSpa, găsești doar clor stabilizat, așa că nu trebuie sa te mai preocupe și acest aspect. 

Iată care sunt avantajele fiecăruia:

1. Clorul nestabilizat

Este clorul care nu a fost amestecat cu acid cianuric, o substanță chimică ce are rolul de a conserva în timp calitățile de dezinfectant ale clorului, mai ales în cazul piscinelor descoperite, unde razele UV grăbesc evaporarea acestuia. 

Din moment ce nu toate piscinele sunt în aer liber sau expuse la soare, clorul nestabilizat poate avea același efect ca cel stabilizat dacă este folosit corect. Pe lângă acestea, poți oricând adăuga acid cianuric dacă este nevoie. 

Din moment ce acest tip de clor are efect pe termen mai scurt decât cel stabilizat, poate fi folosit în cantități mari pentru tratamente șoc sau în caz de urgență, atunci când trebuie să completezi nivelul de clor pe ultima sută de metri. 

2. Clorul stabilizat

În mod evident, clorul stabilizat este clorul care a fost amestecat cu acid cianuric și care are o durata de viață mai lungă atunci când apa este expusă la razele UV. Însă și în cazul clorului stabilizat, este foarte important sa ții mereu sub control nivelul pH-ului, deoarece în cazul piscinelor expuse la soare exista un risc mai mare ca acesta să scadă. 

Cum să dozezi corect  clorul în piscină

Există mai multe metode prin care poți dispersa clorul într-o piscină, iar mai jos ți le prezentăm pe toate, precum și avantajele și dezavantajele acestora:

1. Clorinatorul plutitor 

Clorinatorul este un recipient care plutește la suprafața apei și care eliberează treptat clor în apa. Este cea mai ieftină metodă prin care poți dispersa clorul în piscină, dar este și cea mai puțin eficientă. Pentru că plutește la suprafața apei, clorul nu se împrăștie foarte bine, iar apa nu este curățată în mod eficient. 

Fiind un dispozitiv plutitor, rămâne adesea blocat în spatele scărilor, iar atunci clorul se adună într-o singura zonă a piscinei. Acesta este și unul dintre motivele pentru care se albesc marginile piscinelor. Ba mai mult, nu este ideal sa îl folosești atunci când sunt înotători în piscină. 

La HydroSpa găsești mai multe tipuri de clorinatoare plutitoare.

2. Skimmerul piscinei

Sistemul de filtrare al piscinei are rolul de a curăța și recircula apa din piscina, așa că poți profita de aceste funcții pentru a adăuga clorul în piscină. Tot ce trebuie să faci este să adaugi clorul în skimmer (de preferință sub forma de tablete) și gata. 

Deși este o metodă mult mai eficientă decât clorinatorul, trebuie să nu uiți să scoți clorul din skimmer atunci când pompa este oprită, altfel te vei alege cu o concentrație mare de clor în apa, care poate fi corozivă. 

Specialiștii HydroSpa nu recomandă eliberarea clorului în coșul skimmerului sau al altor componente ale piscinei (pompă, filtru) deoarece îmbătrânește prematur echipamentul, iar în anumite situații pagubele pot fi însemnate. 

3. Clorinatorul automat

Clorinatorul automat se atașează sistemului de filtrare și administrează o doză măsurată de clor în mod constant și automat, acționând ca un dozator. 

Tot ce trebuie să faci este sa îl alimentezi constant cu clor (din nou, de preferat sub forma de tablete), iar acesta va elibera cantitatea setată. Clorinatorul automat este cea mai bună metodă de a dispersa clorul în piscină, dar este și cea mai scumpă dintre toate. 

Specialiștii HydroSpa recomandă clorinatorul automat, care deși reprezintă varianta mai scumpă, pe termen lung se va dovedi cea mai sigură și eficientă. Clienții sau membrii familiei tale vor fi mereu în siguranță fiindcă această metodă elimină riscul intoxicațiilor cu clor dacă setezi doza corectă. 

Cât clor se pune într-o piscină?

Acum că știi câte feluri de clor există și în ce forme se găsește, ajungem la întrebarea cea mai importantă: cât clor trebuie să punem în apă? 

Așadar, iată mai jos valorile și măsurătorile legale de care trebuie să ții cont pentru a te bucura de o apă curată și care să nu dăuneze sănătății tale sau a clienților tăi:

  • Clorul liber trebuie să fie între 0.5 – 1.5 mg/l – pentru bazinele descoperite și 0.5-1.0  mg/l – pentru bazinele acoperite
  • Măsoară și clorul total, pentru a te asigura că nivelul de clor combinat este mai mic de 0,2 mg/l;
  • Nivelul pH-ului trebuie sa fie între 7,2 și 7,6; altfel, clorul nu este eficient.

Dacă ai o piscină privată, pentru uz personal, îți recomandăm să te orientezi spre limita inferioară a cantităților, dar chiar și în acest caz, este bine să nu scazi sub prag. Monitorizează constant nivelul de clor, deoarece acesta este influențat de mai mulți factori (temperatura apei și a mediului, pH, precipitații și raze UV în cazul piscinelor exterioare etc).  

Și deoarece clorul este o substanță chimică agresivă, trebuie neapărat să porți echipament de protecție atunci când îl manipulezi. Nu uita că substanțele trebuie stocate în locuri aerisite, însă în care nu au acces copiii. Iar pentru a nu își pierde din proprietăți, este important ca substanțe precum corectorii de pH și clorul să nu fie depozitate unele lângă altele (în special cele lichide). 

Doza șoc de clor și când este bine să faci tratamentul

După cum spuneam, atunci când este introdus în piscină, clorul se combină cu microorganisme și creează un nou compus numit cloramină. 

Problemele apar în momentul în care cantitatea de clor liber este mai mică decât cea de clor combinat deoarece procesul de combatere a bacteriilor este încetinit. Înotătorii acuză iritații la nivelul pielii și al ochilor, precum și miros pregnant “de clor”.

Soluția la toate problemele de mai sus este tratamentul șoc. În mod ironic, acest lucru presupune adăugarea unei cantități și mai mari de clor în apă. Pentru a efectua un tratament șoc corect, este indicat ca nivelul de clor liber să crească de 10 ori față de nivelul de clor combinat pentru a ajunge în punctul în care moleculele de cloramină se descompun prin oxidare.

În cazul în care nu adagi îndeajuns de mult clor pentru ca procesul de oxidare să aibă loc, problema se va înrăutăți deoarece veți crea și mai mult clor combinat. În această situație, trebuie să adăugi și mai mult clor.

Tratamentul șoc este recomandat la fiecare început sau sfârșit de sezon, precum si, în cazul piscinelor descoperite, în perioadele cu precipitații abundente. 

Factori de care trebuie să ții cont atunci când adaugi clorul în piscină: POR și LSI

Când vine vorba de măsurătorile pe care trebuie să le faci pentru a avea o apă curată și sănătoasă, specialiștii HydroSpa își sfătuiesc mereu clienții să nu ignore Potențialul de Oxido-Reducere și Indicele Langelier. Fie că deții o piscină privată sau una publică, este foarte important să iei în calcul toți factorii care afectează echilibrul apei. Pentru mai multe informații, ne poți contacta la telefon (0726 229 186) sau pe mail la sales@hydrospa.ro

POR (în engleză ORP sau Oxidation Reduction Potential)

Potențialul de Oxido-Reducere, abreviat POR, este folosit pentru a stabili calitatea apei. Practic, acest potențial determină dacă apa este sigură pentru a se înota în ea. 

Ce este interesant la acest indice este faptul că POR-ul poate fi același indiferent de cantitatea de clor din apă. Așa că deși este foarte, foarte important să măsurăm nivelul de clor liber din piscină, mai sunt și alți indicatori pe care trebuie să îi luăm în calcul pentru a avea o piscină cu apă curată și sănătoasă. 

pH-ul este un factor foarte important care afectează atât POR, cât și LSI. Știm deja că nivelul pH-ului trebuie să fie între 7,2 și 7,6 și mai trebuie să reținem că acesta este invers proporțional cu puterea de acțiune a clorului. Practic cu cât este mai mic pH-ul, cu atât este mai puternic clorul. Astfel, Potențialul de Oxido-Reducere va fi mai mare în apă cu pH mai mic. 

Pentru o dezinfectare a apei care nu influențeaza pH-ul apei și este eficientă și la un pH mai ridicat, poți alege sa o tratezi prin ionizare. Astfel de sisteme moderne de ionizare a apei din piscină continuă să dezinfecteze piscina preț de câteva săptamani.

Un alt factor care influențează POR-ul este stabilizatorul: acidul cianuric scade potențialul de oxido-reducere pentru că moleculele de acid se leagă de moleculele de clor liber. De aceea, dacă măsori clorul liber, s-ar putea să apară o concentrație mare împreună cu o concentrație mare de acid cianuric, dar dacă POR-ul este mic, atunci apa nu este curată. Așa că nu este suficient să măsurăm doar nivelul de clor din piscină. 

POR-ul este un indicator mult mai de încredere al calității apei din piscină. Însă pentru a măsura corect această valoare, trebuie să cureți electrozii (senzorii de citire RedOx – ORP).

LSI: Indicele de saturație Langelier (Langelier Saturation Index)

Al doilea indice care este foarte important este Indicele Langelier. Acesta este ignorat de aproape 99% dintre profesioniștii din domeniu și de aceea este o revelație pentru mulți dintre cei care îl descoperă.

Indicele Langelier este numit și indicele de coroziune. Practic, acesta determină dacă apa este corozivă (indice mic), echilibrată sau dacă favorizează formarea de cruste (indice mare). Indicele este deci folosit ca fiind o măsurătoare obiectivă a echilibrului apei. De aceea, ideea cea mai importantă pe care trebuie să o reții este că formațiunile de cruste se tratează, însă coroziunile provoacă daune permanente și ireparabile suprafețelor și echipamentului

Pentru o apă echilibrată este indicat ca valorile acestuia să fie între -0,3 și +0,3. Pe măsură ce aprofundezi mai multe despre acest index, vei observa că mulți profesioniști setează valorile indexului între -0,3 și +0,5, pentru că este mai puțin periculos să favorizezi formarea de cruste decât coroziunea. Însă atenție dacă optezi pentru un nivel înspre +0,5, deoarece poți avea probleme în cazul piscinelor cu apă caldă. 

Factorii care influențează Indicele Langelier sunt următorii:

1. Temperatura apei

Indicele Langelier nu minte niciodată. Este ideal ca indicele să fie unul echilibrat de fiecare dată când folosești piscină. Testează toți factorii care influențează acest indice și nu uita de temperatura apei! Diferențele de temperatură au un impact major asupra indicelui. Cel mai bine ar fi ca fiecare piscină să aibă un termometru, iar fiecare tehnician să aibă la el un termometru pentru a măsura temperaturile din piscinele pe care le servisează. Este foarte important. 

2. Duritatea apei

Ca să înțelegi cât de important este să măsori duritatea, trebuie să știi că apa își va găsi echilibrul de una singură. De exemplu, dacă apa din piscina ta nu are destul calciu, va căuta să atragă calciu din alte surse, inclusiv din tencuiala piscinei. Astfel, se formează depuneri dure care deteriorează permanent suprafețele piscinei. Un indice LSI mai mic de -0,3 indică faptul că apa din piscina ta are nevoie de mai mult calciu. 

Înainte de a construi o piscină, este bine să testezi duritatea apei cu care o vei umple. Astfel, îți va fi mai ușor să decizi de ce chimicale vei avea nevoie pentru tratarea apei.

Fiind o variabilă destul de stabilă și constantă, duritatea apei contribuie foarte mult la păstrarea Indicelui Langelier. Spre deosebire de alcalinitate, care fluctuează mult, duritatea apei este constantă. Odată ajunsă la un nivel de saturație, de obicei nu mai variază. Duritatea apei are beneficii majore pentru controlul pH-ului. 

3. pH-ul

În absența acidului cianuric care are rolul de stabilizator, pH-ul are un rol foarte important asupra puterii clorului. În cazul piscinelor acoperite care nu necesită clor stabilizat, pH-ul are un mare impact asupra eficacității clorului. 

Însă pe lângă impactul asupra clorului, pH-ul mai are un rol foarte important și în stabilirea Indicelui Langelier. pH-ul influențează direct indicele, astfel încât o creștere a pH-ului de la 7,2 la 7,8 (o creștere de 0,6) crește indicele cu exact 0,6. Având în vedere că marja de siguranță a indicelui este de doar 0,6 (acesta ar trebui păstrat între valorile -0,3 și +0,3), este clar că pH-ul are o influență majoră asupra LSI. 

pH-ul are tendința de a se echilibra singur, astfel că opune rezistență atunci când încercăm să îl stabilizăm. O metodă eficientă de a stabiliza pH-ul este să ajustezi ceilalți factori care îl influențează, cum ar fi duritatea apei și alcalinitatea. 

pH-ul ideal variază în funcție de circumstanțe. De exemplu, dacă clorul pe care îl folosești este triclor, vei dori un pH mai mare, deoarece triclorul scade pH-ul, și la fel și acidul cianuric. Dacă folosești clor lichid, vei dori un pH mai mic, deoarece acest tip de clor crește pH-ul. 

Cel mai important este să optimizezi eficacitatea clorului în timp ce păstrezi Indicele Langelier în echilibru. 

4. Alcalinitatea apei

Alcalinitatea reprezintă totalul de substanțe alcaline dizolvate în apă. Practic, alcalinitatea apei stabilizează pH-ul și îi îngreunează eventualele fluctuații. De aceea, este și o măsurătoare foarte importantă în determinarea Indicelui Langelier. 

Din punct de vedere chimic, alcalinitatea stabilizează pH-ul fie eliberând sau absorbind ioni de Hidrogen în funcție de nevoie. Alcalinitatea totală diferă în funcție de dezinfectantul folosit, însă în general variază între 80 și 120 ppm. Însă cel mai important este Indicele Langelier total. Apa poate fi echilibrată și cu o valoare a alcalinității de 60 ppm, dacă compensăm cu apă mai caldă, pH mai mare sau apă mai dură.

5. Acidul cianuric

Acidul cianuric are rolul de a stabiliza clorul si, la valori mici, este foarte benefic. Problemele apar însă în momentul în care valorile de acid cianuric sunt mai mari decât cele indicate, deoarece pe lângă efectul negativ asupra sănătății, acesta slăbește și efectul clorului. Cu cât valorile de acid cianuric sunt mai mari, cu atât clorul este mai ineficient. Proporția maximă este de 20 la 1 (20 ppm de acid cianuric pentru fiecare 1 ppm de clor liber). 

Pe lângă impactul asupra clorului, acidul cianuric afectează și Indicele Langelier. Însă pentru a calcula indicele corect, formula cere alcalinitatea carbonului, nu alcalinitatea totală. Pentru acest calcul, trebuie să calculăm ⅓ din valoarea de acid cianuric, valoare pe care apoi trebuie să o scădem din alcalinitatea totală (ppm). 

Dacă ai prea mult acid cianuric în apă, una dintre cele mai bune și mai simple soluții este să scoți apă din piscină și să o înlocuiești apoi cu apă proaspătă. Care este proporția? Ei bine, dacă vrei să înjumătățești valoarea de acid cianuric, golește jumătate din piscină și umple-o apoi cu apă proaspătă. Există și cazuri în care chiar și așa, valorile de acid cianuric tot sunt ridicate. De ce? Pentru că acesta rămâne impregnat în pereți. 

De aceea, una dintre cele mai bune strategii este să folosești clor nestabilizat la care să adaugi foarte puțin stabilizator. Pentru o apă curată și sănătoasă, valorile de acid cianuric trebuie păstrate la limita inferioară.

6. Totalul de solizi dizolvați (TSD)

TSD reprezintă totalul particulelor dizolvate în apă și include metale și minerale precum calciu și sare. Cu cât TSD-ul este mai mare, cu atât apa devine mai tulbure. TSD-ul nu se poate observa cu ochiul liber decât atunci când valorile devin exagerat de mari. Acestea vor continua să crească până când piscina este golită și reumplută sau apa este filtrată prin osmoză inversă. 

Dacă folosești hipoclorit de sodiu (clor lichid), acesta este o formă de sare (sodiu). Astfel, chiar dacă nu ai o piscină cu sare, tot poți avea niveluri mari de TSD. Pe lângă acest aspect, clorul lichid formează hidroxid de sodiu, care are un pH de 13. Și nu uita că cu cât pH-ul este mai mare, cu atât clorul este mai ineficient. 

POR și LSI reprezintă viitorul testării apei

Toți indicatorii de mai sus influențează direct sau indirect Indicele Langelier. De aceea este foarte important să măsori nivelul clorului liber și Potențialul de Oxido-Reducere. Măsoară pH-ul, alcalinitatea și Indicele Langelier. Este foarte important să faci toți acești pași. 

Metodele moderne de tratare a apei, mai sănătoase, mai ieftine pe termen lung și fară prea mult clor sau chiar deloc

Alternativele la clor sunt mai prietenoase cu sănătatea copiilor și a adulților, dar și cu mediul înconjurător și au devenit din ce în ce mai căutate de tot mai mulți oameni. Nu trebuie sa renunți la plăcerea de a înota dacă ai alergie la clor, ci doar să te interesezi înainte și să alegi piscina potrivită pentru tine!

1. Hidroliza cu sare sau clorinarea cu sare pentru a uita de alergiile la clor

Avantaje: Acest proces este 100% natural și se realizează cu ajutorul unui electrolizator care transformă sarea în clor natural, eliminând astfel orice fel de chimicale, dar și mirosul neplăcut, specific „de clor” și riscul de alergii. 

Cantitatea de sare necesară variază între 1-4 kilograme per metru cub de apă, însă dozajul inițial va fi suficient pentru întreg sezonul de utilizare. Această metodă de tratare este printre cele mai simple, fiind foarte ușor de folosit. Sarea se introduce direct în piscină, iar electrolizatorul se montează la sistemul de filtrare și se adaptează tuturor tipurilor de piscine. 

Pe parcursul anului, cantitatea de sare care trebuie suplimentată este una foarte mică, motiv pentru care această metodă este una economică și sustenabilă.

Singurele dezavantaje sunt faptul că apa este puțin sărată (dar mult mai puțin sărată decât apa de mare) și că trebuie supravegheat mereu nivelul pH-ului, care este direct afectat în urma reacțiilor chimice. 

Pe site-ul HydroSpa găsești mai multe tipuri de electrolizatoare pentru apă sărată.  Contactează-ne pentru a afla care este tipul de electrolizator potrivit pentru piscina ta. 

Sistem electroliza Aquarite Plus 15g/h Low Salt Goldline, 90 mc – îl găsești la HydroSpa, aici!

2. Ionizare cupru-argint – un proces de dezinfecție prietenos cu organismul

La fel ca în cazul hidrolizei cu sare, procesul de ionizare este de asemenea unul natural. 

Ionizatorul se montează tot la sistemul de filtrare, între pompă si filtrul cu nisip. Sistemul este format dintr-un ionizator care contine electrozi de cupru-argint. Aceștia sunt supuși unui curent continuu de joasă tensiune, iar la contactul cu apa produc ioni de cupru și ioni de argint. Ionii de cupru au rol fungicid și algicid, iar cei de argint sunt dezinfectanți. 

Beneficii: Am vorbit deja despre cum ionii sunt pH-neutri astfel că nu strică deloc echilibrul apei. Ba mai mult electroliza cupru-argint este eficientă chiar și la un pH ridicat. De asemenea, ionii sunt stabili și rămân activi pe termen lung asigurând o protecție îndelungată. 

Pentru o eficacitate optimă, ionizarea trebuie asociată cu cantități foarte mici de clor, precum și cu un oxidant care să neutralizeze uleiurile naturale ale pielii și cremele solare.

Dezavantaje: Prețul inițial de investiție mai mare, dar care se amortizează în timp. Poți găsi sisteme de ionizare de diverse intensități în categoria Tratarea apei de pe site-ul HydroSpa.

Aquascenic hidroliza 50gr + ionizare Cu/Ag – îl găsești la HydroSpa, aici!

3. Sterilizarea prin raze UV

Beneficii: Tratamentul se realizează cu ajutorul unui aparat care generează raze ultraviolete de tip C. Acestea distrug germenii și sunt eficiente și împotriva ciupercilor, a mucegaiului și a algelor. Studiile arată că această metodă de tratare a apei este chiar mai eficientă decât clorul, distrugând mai multe tipuri de microorganisme.

Sterilizatorul funcționează cu ajutorul unor lămpi speciale cu vapori de mercur plasate într-un dispozitiv de cuarț. În general, înlocuirea lămpilor se face o dată la 8.000 de ore (aproximativ 1 an). Acest tratament este 100% natural și nu afectează în niciun fel pH-ul apei. Este economic și simplu de folosit și de întreținut.

La fel ca în cazul ionizării, sterilizarea cu raze UV este o metodă complementară de tratare a apei, care trebuie asociată cu cantități mici de clor pentru eficiență antibacteriană optimă. 

Contactează specialiștii  HydroSpa pentru a afla care este cel mai eficient sistem de sterilizare cu raze UV în funcție de capacitatea piscinei tale.

Sistem tratare lampa UV Quantum 130mc – îl găsești la HydroSpa, aici!

Viitorul apei din piscină se anunță fără clor

Sperăm că ți-am răspuns la toate întrebările despre clor și că te-am lămurit cu privire la tipuri și cantități, cât și la alternativele de tratare a apei care nu includ clor și care sunt mult mai sănătoase pentru organism, și mai prietenoase cu mediul înconjurător – acestea sunt soluțiile de viitor în ceea ce privește tratarea apei.

Dacă te gândești să renunți la tratarea apei cu clor sau vrei să îți construiești o piscină și nu știi care alternativă este cea mai potrivită pentru tine, HydroSpa îți oferă consultanță gratuită – tot ce trebuie să faci este sa ne suni la 0726 229 186 sau să ne scrii un mail pe adresa sales@hydrospa.ro.

 Dacă, în schimb alegi calea bătută a tratării apei din piscină cu clor, noi, cei de la HydroSpa te așteaptăm cu sfaturi și recomandări cu privire la tipul de clor care este cel mai potrivit pentru tine și piscina ta. 

Poți cumpăra produsele menționate în acest ghid din categoria de produse Substanțe piscină, cât și din categoriile Sisteme electroliză apă sărată, Sisteme ionizaresau Sisteme sterilizare UV

Add a Comment