Filtrarea apei din piscină: avantajele și dezavantajele tipurilor de filtre și cum să alegi cel mai bun filtru pentru piscina ta (II)

Filtrarea apei din piscină reprezintă al doilea pas foarte important în procesul de întreținere al piscinei și tratare a apei. După ce în articolul trecut am discutat pe larg despre componentele sistemului de recirculare a apei din piscină, a venit momentul să analizăm pe larg care sunt diferențele dintre tipurile de filtre, de ce trebuie să ții cont în alegerea acestora, precum și avantajele și dezavantajele fiecărora.  

Specialiștii HydroSpa îți pot recomanda echipamentele potrivite pentru fiecare tip de filtru, și te pot ajuta gratuit să alegi produsele potrivite pentru piscina ta. 

Iată ghidul nostru complet despre procesul de filtrare a apei din piscină și criteriile de care trebuie să ții cont în alegerea echipamentelor potrivite: 

Tipurile de filtre pentru piscină: cu nisip, cartuș sau diatomee? 

Așa cum spuneam, există mai multe tipuri de filtre pentru piscine, fiecare prezentând anumite avantaje și dezavantaje. Primul pas înainte de a alege tipul de filtru potrivit pentru piscina ta este să te familiarizezi cu toate opțiunile disponibile pe piață. Printre cele mai populare se numără filtrele cu nisip, cele cu cartuș sau cele cu diatomee, iar procesul de curățare sau de înlocuire a filtrului diferă de la tip la tip.

Însă înainte de vorbi mai pe larg despre tipurile de filtre și despre avantajele și dezavantajele fiecărui tip, vom vorbi mai întâi despre microni

Ce este un micron?

Filtrele de piscină măsoară dimensiunile impurităților pe care trebuie să le filtreze în microni, sau micrometri. Acestea sunt a mia parte dintr-un milimetru. 

Dacă încerci să îți dai seama cât înseamnă un micron, închipuie-ți că un fir de păr are 50 de microni sau 0,05 milimetri diametru. Unele bacterii au aproximativ 2 microni sau 0,002 milimetri diametru. 

Indiferent că bacteriile sau alte microorganisme sunt omorâte de clor sau de alte substanțe ori sisteme de tratare a apei, sistemul de filtrare joacă un rol foarte important, deoarece are rolul de a îndepărta aceste particule minuscule din apă

1. Filtru de piscină cu nisip

Filtrul cu nisip este alegerea ideală pentru proprietarii piscinelor publice sau private, de dimensiuni mici sau medii. Pompa de apă „trage” apă din piscină prin skimmere sau din vasul tampon, în cazul piscinelor cu overflow, iar aceasta ajunge într-un rezervor de filtrare umplut cu nisip. Materialul filtrant cel mai răspândit pentru acest tip de filtru este nisipul silica de diferite granulații, care filtrează particule de până la 20 de microni. 

Fiecare particulă de nisip este poroasă, proprietate cu ajutorul căreia „prinde” agenții contaminanți care trec prin filtru. Cu trecerea timpului, particulele de nisip încep să devină netede și nu mai sunt eficiente, moment în care acesta trebuie înlocuit. Deși în același timp, agenții contaminanți filtrați se compun la rândul lor în interiorul filtrului și devin parte din procesul de filtrare oprind trecerea microorganismelor, la un moment dat procesul nu mai este eficient. 

Filtrele cu nisip sunt dotate cu o vană superioară sau laterală, echipată cu manometru, care te va alerta că a crescut presiunea interioară a filtrului – semn că a venit momentul curățării acestuia, prin folosirea funcției backwash sau „spălare în contracurent”. Această funcție practic schimbă sensul de curgere al apei, îndepărtând microorganismele din nisip și curățându-l. 

Cumpără Filtru nisip Pro-HI D600 din categoria Filtre piscină.

Tipul de material din care este realizat filtrul 

Filtrele de piscină cu nisip pot fi confecționate din mai multe tipuri de materiale, fiecare având diverse proprietăți. Iată mai jos care sunt principalele avantaje și dezavantaje ale principalelor tipuri de materiale:  

Material AvantajeDezavantaje 
Plastic injectatsunt preferate la piscinele private deoarece au un cost redus de achizițiesunt de cele mai multe ori fabricate din două părți sudate între ele, iar aceasta sudură poate deveni „veriga slabă” a filtrului, cele mai multe defecte aparand în aceasta zona, în special în partea superioară a filtrului
Rășină întărită cu fibra de sticla și finisaj laminatacoperă o gama largă de aplicabilitate, de la piscine private de mici dimensiuni pana la piscine publice cu volume de apa foarte marila presiuni mai ridicate sau la pornire pompei, acestea tind să se „umfle” iar în unele cazuri, cu timpul, pot apărea micro-fisuri ce pot duce pana la defectarea filtrului
Rășină întărită cu fibra de sticla și finisaj din microfibre bobinaterezistența mecanică este mai mare și poate crește presiunea de lucru a filtrelor chiar și pana la 9 bari pentru aplicații specifice
Fibră de sticlăsunt superioare din punct de vedere al calității, deoarece sunt realizate dintr-o singură bucată, fără îmbinări, și fiind foarte rezistente la coroziuni și abraziuni. Această tehnică de fabricație le face foarte rezistente la condițiile de mediu extreme

Filtre cu nisip cu placă de duze vs. brațe colectoare

Filtrele cu nisip prevăzute cu brațe colectoare sunt cele mai întâlnite în rândul proprietarilor de piscine private, însă acestea nu sunt potrivite pentru piscinele comerciale de mari dimensiuni. Din cauza acelor brațe colectoare se pot crea „spații moarte” pe părțile laterale în care apa nu circulă la presiune optimă prin patul filtrant și în care, cu timpul, se pot acumula bacterii microorganisme sau murdărie care vor dăuna calității apei. 

Astfel, filtrele cu nisip prevăzute cu plăci de duze introduc aer presurizat în mod uniform, direct în partea de jos a materialului filtrant, pentru o filtrare mai eficientă, atât din punct de vedere calitativ, cât și din punct de vedere al timpului și al volumului de apă (poți reduce cantitatea de apă folosită în timpul curățării filtrului cu până la 25%).

Materialul filtrant

În funcție de tipul particulelor de nisip, acest tip de filtru poate îndepărta microorganisme și impurități de până la 20 de microni sau mai mari, astfel că trebuie să te asiguri că echilibrul chimic al apei este perfect. Dacă apa nu conține destul dezinfectant pentru a omorî bacteriile, șansele sunt ca nici filtrul să nu le poată elimina

Pentru îndepărtarea particulelor mai mici, se poate folosi o substanță numită floculant, care are rolul de a coagula particulele foarte mici aflate în suspensie în apă, sau un sistem de ionizare care va încărca particulele de nisip cu ioni de astfel încât particulele foarte mici vor fi atrase ca de un „magnet” și reținute în filtru. 

O alternativă la nisipul standard o reprezintă materialul filtrant de sticlă, care, deși este mai scump, are o eficacitate mult mai bună, filtrând impurități de până la 5 microni. În plus, acesta necesită o cantitate cu 20% mai mică decât cea de nisip obișnuit și nu există riscul de tăiere, întrucât materialul filtrant de sticlă este fin la atingere. 

Înălțimea patului filtrant

Înălțimea patului filtrant este un alt criteriu foarte important pentru a asigura o calitate înaltă a filtrării. Filtrele piscinelor private au de obicei un pat filtrant cu o înălțime de 0.5 – 0,6m în timp ce filtrele semi-publice au 0,8 m, iar piscinele publice ajung chiar 1,0/1,2 sau 1,5 metri pentru a asigura o filtrare eficientă.

Totodată, viteza de filtrare este importantă și depinde de destinația filtrului. De exemplu, un filtru de 900 mm diametru are o suprafață de filtrare de 0,64 m2

 • La o viteză de filtrare de 50 m3/h/m2 avem un debit de 32 m3/h (potrivit pentru piscine private) 
 • La o viteză de 30-40 m3/h/m2 avem un debit de 19,2-25,6 m3/h (potrivit pentru piscine publice) 
 • La o viteza de 20 m3/h/m2 avem 12.8 m3/h (potrivit pentru o piscină publică pentru copii) 

Informațiile de mai sus sunt importante, întrucât trebuie să ținem cont de ele pentru a dimensiona corect căminul tehnic și capacitatea de filtrare care poate varia în funcție de destinația filtrului.

De reținut este că pentru o filtrare cât mai eficientă, avem nevoie de un pat înalt de nisip și o viteză de filtrare cât mai mică.

Avantajele filtrului cu nisip / sticlă

 • Este ieftin
 • Ușor de întreținut
 • Nisipul trebuie schimbat o dată la 5-7 ani
 • Eficiența filtrării poate fi îmbunătățită cu ajutorul materialelor filtrante de sticlă

Dezavantajele filtrului cu nisip / sticlă

 • Materialul standard filtrează impurități de până la 20 de microni
 • Funcția de backwashing conduce la mai multă risipă de apă, nefiind recomandată în zonele în care nu există canalizare, deoarece volumul de apă folosit pentru spălarea filtrului este unul însemnat
 • Creșterea presiunii din interiorul filtrului îi scade eficiența

2. Filtru cu cartuș

Deși sunt în general un pic mai scumpe decât filtrele cu nisip, filtrele cu cartuș sunt la fel de ușor de întreținut și sunt mult mai eficiente, cu condiția ca piscina să nu fie de foarte mari dimensiuni. 

Filtrul cu cartuș conține un rezervor un pic mai mic decât cel al filtrului cu nisip, interiorul căruia se află un cilindru de plastic, înconjurat cu un material filtrant din poliester plisat plafonat la ambele capete. Apa trece prin rezervor și prin pliurile de polistiren, care au capacitatea de a filtra impurități de până la 10 microni. 

Filtrele cu cartuș sunt eficiente și nu consumă multă energie. Din moment ce acestea colectează impurități, la o anumită perioadă de timp acestea trebuie curățate. În loc de spălare în contracurent, cartușul se scoate din rezervor și se clătește cu un furtun la presiune mai mare. 

Avantajele filtrului cu cartuș

 • Filtrează impurități de până la 10 microni
 • Nu necesită spălare în contracurent, rezultând în mai puțină risipă de apă
 • Sunt eficiente și la presiuni mai reduse, fiind compatibile cu pompe de diverse viteze

Dezavantajele filtrului cu cartuș 

 • Procesul de curățare este mai laborios
 • Trebuie schimbate o dată la 2-3 ani
 • Trebuie curățate în profunzime ori de câte ori este necesar 
cartus filtrare filtru

Cumpără cartuș filtrare din categoria Piese de schimb filtre

3. Filtru cu diatomee (D.E. Filter)

Filtrul cu diatomee reprezintă varianta de filtru cea mai scumpă și care necesită cea mai multă întreținere, însă în același timp, capacitatea acestuia de filtrare este de până la 5 microni, ceea ce îl face cea mai eficient filtru de pe piață. 

Rezervorul filtrului conține niște „degete” acoperite cu o pudră albă, sfărâmicioasă. Pudra respectivă este obținută prin zdrobirea rămășițelor fosilizate ale unor organisme acvatice, numite diatomee, și este tratată termic pentru a putea fi folosită ca material filtrant. 

Asemenea filtrelor de nisip, și cele cu diatomee sunt echipate cu un manometru care te va atenționa când este momentul să le cureți. De obicei, filtrul cu diatomee se spală folosind funcția backwash, la fel ca filtrele cu nisip. 

Chiar dacă speli filtrul folosind funcția de spălare în contracurent, va trebui să completezi pudra cu diatomee după fiecare curățare. Uneori poate fi dificil să îți dai seama exact câtă pudră să adaugi, așa că este important să dezasamblezi filtrul măcar o dată pe an și să îl cureți manual. 

După curățarea filtrului, pudra cu diatomee poate fi adăugată fie direct în filtru, fie prin skimmer, metodă prin care se va împrăștia mai eficient. Amestecă pudra cu apă până ce obții o compoziție cremoasă. Toarnă apoi soluția direct în skimmer, însă asigură-te că înainte că pompa funcționează corespunzător. 

Pe măsură ce diatomeele trec prin filtrul, vei obține o distribuire uniformă a acestora pe „degetele” dinăuntrul filtrului. Va trebui însă să aștepți câteva ore înainte de a folosi piscina, așa că recomandarea specialiștilor este să faci această procedură seara și să lași pompa să meargă ca de obicei și peste noapte. 

Atenție însă la reglementările autorităților locale și de mediu cu privire la aruncarea resturilor de diatomee după spălarea filtrului. Această pudră se poate întări în timp și poate crea reziduuri cu textură ca de beton care pot înfunda scurgerile, canalizările și pot sufoca icrele de pește. 

De obicei se recomandă ca resturile să fie aruncate într-un recipient pe care să îl arunci apoi la gunoi. Verifică reglementările în vigoare și nu uita că această pudră este un produs chimic și se recomandă purtarea unei măști pentru a preveni inhalarea accidentală a particulelor. De asemenea, aceasta nu trebuie lăsată la îndemâna copiilor sau a animalelor de companie. 

Avantajele filtrului cu diatomee

 • Filtrează impurități de până la 5 microni
 • Poate fi adăugat prin skimmer
 • Nu necesită folosirea substanțelor chimice caustice pentru a fi curățat

Dezavantajele filtrului cu diatomee

 • Cost de achiziție ridicat
 • Curățarea anuală este destul de dificilă
 • „Degetele” interioare trebuie înlocuite o dată la 2-3 ani
 • Spălarea în contracurent poate fi restricționată de către autorități
 • Pudra cu diatomee poate fi dăunătoare dacă este inhalată

Cum alegi filtrul potrivit?

În primul rând, mărimea contează. 

Pompa și filtrul trebuie să fie potrivite dimensiunilor piscinei tale, deoarece filtrul, oricât de eficient ar fi, nu poate funcționa corespunzător dacă pompa nu face față volumului piscinei și nu poate mișca apa prin filtru.

Așadar, înainte de a îți achiziționa un filtru, asigură-te că ai pompa potrivită. Specialiștii HydroSpa oferă consultanță gratuită. Contactează-ne pentru a afla care sunt filtrele și pompele potrivite pentru piscina ta! 

Probleme des întâlnite cu filtrele de piscină

Dat fiind că filtrul are un rol atât de important în menținerea apei din piscină curată, trebuie să te asiguri mereu că acesta este în cea mai bună stare de funcționare. Iată câteva probleme mai des întâlnite cu care s-au confruntat de-a lungul timpului utilizatorii, cum să le recunoști, dar și cum să le rezolvi. 

filtru piscina

Scurgeri

Vezi sau auzi apă picurând în jurul filtrului? Ai observat o baltă formându-se în jurul lui? Dacă da, înseamnă că cel mai probabil filtrul curge. Cel mai probabil acest lucru nu va afecta într-un mod semnificativ volumul de apă din piscină, însă este important să identifici scurgerea și să o repari înainte ca problema să se înrăutățească. 

În primul rând, încearcă să identifici locul prin care se prelinge apa și să o lipești, însă cel mai probabil soluția va fi una provizorie, deoarece filtrul va trebui înlocuit în scurt timp. Dacă filtrul picură pe la îmbinări sau pe la garnituri, remedierea este rapidă și nu trebuie înlocuit filtrul, fiind necesară doar înlocuirea garniturii respective dacă este ciupită sau deformată. 

Probleme la cicluri 

Dacă filtrul tău pare că funcționează numai în cicluri scurte, și observi că acest lucru se întâmplă chiar și când nu folosești piscina, filtrul poate avea o problemă cu debitul. 

Cel mai probabil, debitul este prea mare, ceea ce înseamnă că pompa piscinei tale este prea puternică pentru filtrul achiziționat. De asemenea, o altă cauză poate fi faptul că filtrul nu este îndeajuns de mare pentru volumul piscinei și nu face față. 

Dacă filtrul are totuși capacitatea potrivită, s-ar putea să fie nevoie să folosești funcția backwash pentru o perioadă mai lungă de timp. În acest timp, nu uita să continui procesul până ce apa pe care o vezi prin geamul de observație al filtrului este curată. Poate dura câteva minute bune. 

De asemenea, filtrul poate funcționa în cicluri scurte pentru că este înfundat cu alge sau alte murdării. Curăță bine filtrul și ia în considerare faptul că ar putea trebui înlocuit dacă este prea uzat. În plus, acesta se mai poate colmata și dacă apa este dură, dar și dacă nisipul nu este curățat la timp, transformându-se ca într-un bloc de piatră și cauzând daune permanente filtrului. Pentru a evita daune permanente la echipamentele piscinei, dar și pentru a te bucura de o apă curată și sănătoasă, este foarte important să ții toți parametrii Indicelui Langelier sub control

Materialul filtrant ajunge în piscină

Nu este ceva ieșit din comun să vezi câteva resturi de material filtrant în piscină după ce ai folosit funcția backwash. Însă dacă le observi deși nu ai folosit-o de curând, atunci trebuie să te îngrijorezi. 

În primul rând, verifică dacă bolțurile care fixează filtrul sunt la locul lor. Dacă sunt slăbite, acest lucru poate permite particulelor să scape în piscină. 

Dacă folosești un filtru cu nisip, este posibil ca robinetul lateral să fie spart. Dacă da, acesta trebuie înlocuit. Nisipul mai poate ajunge în piscină și dacă brațele colectoare aflate în interiorul filtrului, la baza acestuia, sunt crapate sau rupte. În acest caz, nisipul trebuie scos din filtru iar brațele colectoare crapate/sparte trebuie înlocuite.

Probleme cu presiunea apei

Verificarea manometrului ar trebui să facă parte din programul de întreținerea a echipamentelor piscinei. Problemele cu presiunea apei pot afecta eficiența filtrului. Dacă presiunea este prea mică, poate exista un blocaj în sistem undeva înainte de filtru. 

Verifică cu atenție sistemul de filtrare pentru a vedea dacă este înfundat și curăță-l în caz de necesitate. Dacă nu găsești nimic înfundat și filtrul este curat, verifică vana de retur pentru a te asigura că este complet deschisă. 

Cele mai bune echipamente sunt cele care se potrivesc perfect piscinei tale

Sperăm că ți-am răspuns la toate întrebările cu privire la sistemul de filtrare al apei, la părțile componente ale acestuia, și că te-am lămurit cu privire la factorii de care trebuie să ții cont atunci când achiziționezi anumite echipamente. 

Indiferent de modelul de filtru pentru care alegi să optezi în cele din urmă, cel mai important aspect de care trebuie să ții cont este ca acesta să se potrivească perfect piscinei tale. Pentru a îți face o idee mai clară despre avantajele și dezavantajele fiecărui tip de filtru, consultă tabelul de mai jos: 

Filtru cu nisipFiltru cu cartușFiltru cu diatomee
AvantajeEste ieftin.
Ușor de întreținut.
Nisipul trebuie schimbat o dată la 5-7 ani.
Eficiența filtrării poate fi îmbunătățită cu ajutorul materialelor filtrante de sticlă.
Filtrează impurități de până la 10 microni.
Nu necesită spălare în contracurent, rezultând în mai puțină risipă de apă.
Sunt eficiente și la presiuni mai reduse, fiind compatibile cu pompe de diverse viteze.
Filtrează impurități de până la 5 microni.
Poate fi adăugat prin skimmer.
Nu necesită folosirea substanțelor chimice caustice pentru a fi curățat.
DezavantajeMaterialul standard filtrează impurități de până la 20 de microni.Funcția de backwashing conduce la mai multă risipă de apă.
Creșterea presiunii din interiorul filtrului îi scade eficiența.
Procesul de curățare este mai laborios.
Trebuie schimbate o dată la 2-3 ani.
Trebuie curățate în profunzime o dată – de două ori pe an.
Cost de achiziție ridicat.
Curățarea anuală este destul de dificilă.
„Degetele” interioare trebuie înlocuite o dată la 2-3 ani.Spălarea în contracurent poate fi restricționată de către autorități.
Pudra cu diatomee poate fi dăunătoare dacă este inhalată.

Poți cumpăra produsele menționate în acest ghid din categoriile filtre piscină și material filtrant.        

Dacă vrei să afli mai multe detalii de la specialiști, HydroSpa îți oferă consultanță gratuită ca să alegi cel mai bun tip de piscină și echipamentele și accesoriile necesare – tot ce trebuie să faci este să ne suni la 0726 229 186 sau să ne scrii un mail pe adresa sales@hydrospa.ro. 

Te așteptăm cu sfaturi și recomandări cu privire la ce ți se potrivește mai bine pentru piscina ta!

Add a Comment