Construcția unei saune: tot ce trebuie să știi pentru un proiect de saună la tine acasă

Construcția sau simpla instalare a unei saune la tine acasă poate fi o investiție bună pentru a crea o zonă de relaxare chiar în confortul propriei locuințe. Saunele oferă multe beneficii pentru organism, iar mentenanța acestora pe termen implică mult mai puțin efort decât în cazul unei piscine sau al unui jacuzzi. 

În cadrul unui astfel de proiect, există câțiva factori, de la dimensiune, tipul saunei și amplasare, pe care trebuie să îi iei în considerare pentru a putea face cele mai bune alegeri pentru proiectul tău. De aceea, specialiștii HydroSpa îți vin în ajutor cu acest ghid complet despre construcția sau instalarea unei saune la tine acasă

Află care este tipul de saună care ți se potrivește și care sunt cele mai importante detalii de care trebuie să ții cont.   

proiect sauna acasa

Tipuri de saună 

Saunele se împart de obicei în două mari categorii: cele cu căldură umedă și cele cu căldură uscată

Saunele uscate

Saunele uscate sunt cele mai întâlnite în cazul proiectelor private, și pot fi încălzite cu ajutorul unor surse pe bază de lemne, electricitate sau gaz

De cele mai multe ori, saunele sunt încăperi realizate din lemn care conțin încălzitoare forma unui cuptor plin cu pietre. Peste acele pietre se toarnă apă în timpul procedurilor, pentru a adăuga umiditate aerului extrem de uscat. 

Saunele cu infraroșu

Saunele cu infraroșu folosesc de asemenea căldură uscată, însă fără încălzitorul cu pietre. Acestea sunt perfecte pentru a fi instalate acasă, căldura fiind emisă cu ajutorul lămpilor cu infraroșu care încălzesc corpul utilizatorilor, însă nu și încăperea saunei. 

Poți vedea aici toate produsele din categoria noastră de saune.

Saunele cu aburi 

Saunele cu aburi sunt cele care folosesc o căldură umedă, însă instalarea acestora acasă este una mai dificilă, din cauza umidității excesive provocate de acestea. 

Saună cu infraroșu Saună uscatăSaună umedă
Temperatură35 și 50 de grade Celsius70 și 100 de grade Celsius46 și 50 de grade Celsius
UmiditateNormalăRedusă (1 – 20% )Ridicată (până la 100%)
Timp de încălzireRedus CrescutCrescut
ConsumScăzutMediuMediu
Racordarea230 V230V / 380V in functie de echipament230V / 380V in functie de echipament
AmplasareSe instalează de obicei în interiorSe poate instala atât în interiorul locuinței, cât și în curteSe instalează de obicei în interior
Prețuri începând de la9.700 lei10.500 lei13.250 lei

Kit-uri de saune prefabricate sau construcții personalizate?

Odată ce te-ai hotărât care este tipul de saună dorit (uscată sau umedă), va trebui apoi să alegi dacă să apelezi la cabine de saună modulare care sunt montate direct la tine acasă sau la o construcție personalizată. 

În cazul celei din urmă, aceasta constă practic în lambrisarea unei încăperi din locuință pentru construirea saunei așa cum îți dorești. Totodată, echipa HydroSpa îți recomandă să apelezi la un specialist încă din stadiul de proiect al construcției, deoarece nu toți arhitecții sunt la curent cu toate detaliile necesare legate de izolații și circuitele electrice.

constructie sauna

Cumpără Cabina sauna uscata Basic sau Cabina colt sauna uscata Wellfun din categoria Cabine saună

Cabinele de saună prefabricate sunt mult mai ușor de instalat, fiind potrivite pentru a fi montate și la exterior și la interior. Acestea au un design modern și sunt confecționate din materiale de foarte bună calitate, iar pentru cazurile în care nu dispui de foarte mult spațiu, poți alege o cabină de saună de colț. 

Cumpără Cabina sauna cu infrarosu Venus Vital din categoria Cabine saună

Factori de care să ții cont în construcția unei saune acasă

Pentru ca proiectul tău de saună să fie un succes din toate punctele de vedere, trebuie să ții cont de mai mulți factori, precum locul în care vrei să o instalezi, mărimea și forma acesteia, precum și modalitatea de acces. 

1. Locul potrivit

Îți dorești ca noua ta saună să fie construită în interior sau în exterior?

Sursa foto

Dacă te bucuri deja de o piscină sau de un jacuzzi exterior, atunci poate îți dorești și o saună la tine în curte, în apropierea acestora. Dacă nu dispui de o curte foarte mare sau dacă ai instalată o sală de forță la subsol sau în altă încăpere din casă, atunci poate e mai bine ca sauna să fie în interior. 

Oriunde ai alege, este bine ca locul să fie unul liniștit, care să faciliteze procesul de relaxare, și care să aibă în apropiere un duș. După o sesiune la relaxare, se recomandă ori un duș rece, ori o sesiune de relaxare în aer liber. 

2. Dimensiunile saunei

În cazul saunelor private, este important să ții cont de faptul că nu ai nevoie de o încăpere de mari dimensiuni. Pe lângă faptul că acestea se încălzesc mai greu, vor avea și un consum mai mare de energie electrică. 

Ca dimensiuni ideale pentru o saună instalată acasă, specialiștii HydroSpa recomandă o saună cu un volum cât mai mic. Astfel, o cabină de 150 x 150 cm și înălțimea de 200 cm este potrivită pentru patru persoane

Cumpără Cabina sauna uscata Wellfun 206x206cm din categoria Cabine saună.

3. Pregatirea rețelei electrice pentru realizarea circuitelor

Urmează apoi pregătirea rețelei electrice pentru realizarea circuitelor necesare. În acest caz, este recomandat să apelezi la un electrician autorizat care are cunoștințele și experiența necesară. 

Acesta va trebui să instaleze cabluri rezistente la temperaturi ridicate, să dimensioneze corect rețeaua electrică și să instaleze sistemele de protecție necesare, conform normativelor în vigoare.

4. Structura saunei

Dacă nu optezi pentru o cabină modulară prefabricată, trebuie să alegi structura saunei, și anume tipul de lemn cu care aceasta să fie lambrisată. Printre cele mai populare variante se numără lemnul de brad sau de molid, însă în ultimii ani și lemnul exotic a devenit o opțiune. 

Este important să ții cont și de materialele care au fost utilizate pentru construcția pereților din încăperea în care urmează sa instalezi sauna. În funcție de acestea, vei putea stabili cu precizie care este cea mai eficientă metodă de prindere a lambriului în perete.

Cumpără Lambriu din lemn de tei sau Lemn sauna, esența Tei din categoria Materiale construcție saună 

Pentru pardoseala saunei, este bine să optezi pentru un material precum ceramică sau piatră, care se poate curăța cu ușurință. Dacă alegi să îți construiești sauna în regim propriu, nu uita de scurgerea pentru pardoseală, astfel că este bine să construiești podeaua cu o mică înclinație înspre aceasta. 

Cumpără dalele de piatră pentru pardoseala saunei din secțiunea Dale și pavaje.

5. Izolarea și ventilația saunei

Orice saună are nevoie de o izolație bună și de o sursă de ventilație, care să permită aerului proaspăt să intre (fără a produce prea mult curent) și aerului cald să iasă. Ventilația este un aspect foarte important care este adesea trecut cu vederea. 

În funcție de tipul și dimensiunile saunei, specialiștii recomandă montarea unei aerisiri aproape de nivelul podelei, pe același perete pe care se află sursa de căldură. 

În ceea ce privește izolația, aceasta este foarte importantă pentru încălzirea rapidă a saunei, protejarea pereților adiacenți din alte încăperi, dar și din punct de vedere al consumului.

6. Încălzitoare și panouri de control

Saunele moderne sunt dotate cu panouri de control care pot controla o mulțime de factori, precum temperatura, umiditatea și nu numai. Acestea au rolul de a facilita crearea unui climat ideal în interiorul saunei, indiferent de tipul acesteia. 

Cu ajutorul afișajelor digitale, vei putea controla temperatura și ventilația saunei, chiar și de la distanță. Poți vedea aicii toate produsele din categoria noastră de echipamente.

Cumpără Incalzitor sauna Sentiotec 190 și Panoul de control CV31 sauna cu ventilator si temporizator 

7. Costurile de instalare și operare 

Saunele au prețuri orientative între 10.000 și 20.000 de lei în funcție de dimensiuni și dotări, la care se adaugă costul de instalare al unui electrician. 

Kit-urile de saune electrice sau cu infraroșu sunt relativ ușor de instalat, însă în cazul în care acestea sunt amplasate la exterior, s-ar putea să fie necesară turnarea unei fundații de beton care se adaugă costurilor inițiale. 

Astfel, în funcție de tipul saunei (sursa de căldură folosită) și de cât de des este aceasta folosită, costurile de operare se încadrează de obicei între 500 și 2.000 de lei pe an. 

Adaugă o nouă zonă de relaxare la tine acasă!

Indiferent că optezi pentru o saună tradițională, cu căldură uscată, sau pentru una cu infraroșu, decizia de a-ți instala o saună acasă vine la pachet cu o oază de relaxare și cu multe beneficii pentru sănătate!  

Sperăm că ți-am răspuns la toate întrebările legate de acest viitorul tău proiect, iar dacă mai ai nevoie de alte detalii, ne poți contacta la 0726 229 186 sau pe adresa sales@hydrospa.ro 

Poți cumpăra produsele menționate în acest ghid din categoria saune, cabine sauna și echipamente saună

Te așteptăm cu sfaturi și recomandări cu privire la ce ți se potrivește mai bine! Bucură-te în acest an de o saună nou-construită sau instalată chiar la tine acasă! 

Add a Comment