Piscinele exterioare îngropate: Cele mai bune tipuri de piscine pentru curte (și ce avantaje și dezavantaje are fiecare!)

Dacă te-ai hotărât că a venit momentul să îți instalezi o piscină îngropată în curte, probabil că ai aflat deja că există o varietate de tipuri, materiale, forme și dimensiuni – fiecare are avantajele și dezavantajele sale. 

În acest ghid specialiștii HydroSpa au comparat toate tipurile de piscine exterioare îngropate, de la cele din fibră de sticlă, la cele cu structură metalică, din polistiren, și cele din beton, enumerând particularitățile, plusurile și minusurile fiecăreia – astfel ca tu să poți lua cea mai bună decizie în privința tipului de piscină îngropată pe care îl vei comanda de la echipa de construcție cu care vei lucra.

Așadar, iată care sunt cele mai populare 4 tipuri de piscine îngropate și care sunt detaliile de care trebuie să ții cont despre fiecare în parte: 

1. Piscine îngropate din fibră de sticlă

Piscinele îngropate din fibră de sticlă sunt alegerea ideală pentru persoanele care vor să se bucure de o piscină exterioară în curtea lor într-un timp foarte scurt. Acestea au cuva confecționată dintr-o singură bucată, ceea ce simplifică foarte mult procesul de montare și instalare

Pentru a instala o piscină exterioară îngropată din fibră de sticlă, echipa specializată va săpa o gaură de dimensiuni un pic mai mari decât piscina, va monta piscina, iar apoi va trage toate țevile și fittingurile pentru sistemul de filtrare și recirculare

Pentru evitarea situației în care cuva piscinei se poate mișca, la fel ca în cazul piscinelor din panouri metalice sau din polistiren, va fi nevoie de o placă de beton sub piscină pentru suport. 

În funcție de cât de rapid este procesul de excavare, poți avea în curte o piscină îngropată din fibră de sticlă în chiar și 3 săptămâni. Comparativ cu 3-6 luni cât poate dura procesul de instalare și montare al unei piscine din beton, timpul câștigat este cu siguranță semnificativ. 

În ceea ce privește alte avantaje ale acestui tip de piscină, printre cele mai mari plusuri se numără faptul că este foarte ușor de întreținut, în special în ceea ce privește procesul de tratare a apei. Pe de altă parte, majoritatea piscinelor din fibră se decolorează după o anumită perioadă de timp, în funcție de tratarea apei corespunzatoare sau de expunerea la radiațiile UV.

Piscinele exterioare din fibră de sticlă au cuva finisată cu gel coat, un material extrem de fin, care este foarte rezistent și nu este deloc poros – astfel că piscinele din fibră de sticlă vor consuma mai puține substanțe chimice spre deosebire de cele din beton. 

Însă, înainte de a te hotărî asupra unei piscine exterioare îngropate din fibră de sticlă, asigură-te că dispui de suficient de mult spațiu în curte. Acestea sunt instalate cu ajutorul unei macarale, motiv pentru care este de preferat ca pe deasupra locului ales pentru piscină, să nu treacă fire sau cabluri electrice. 

piscine exterioare ingropate

Sursa foto

Avantaje

 • Este ușor de întreținut
 • Se instalează foarte rapid
 • Durabilitate ridicată în timp (până la 30 de ani)
 • Necesită mai puține produse de curățare și întreținere

Dezavantaje

 • Formele și dimensiunile sunt destul de limitate 
 • Materialul se decolorează în timp
 • Costuri inițiale destul de ridicate, însă acestea se pot amortiza în timp (aproximativ 50.000 de lei pentru o piscină de dimensiuni 9m x 3,70m x 1,50m)
 • Este necesară montarea unei plăci din beton sub piscină, pentru suport

2. Piscine îngropate din polistiren

Piscinele exterioare îngropate din blocuri și cofraje de polistiren sunt o variantă perfectă pentru situațiile în care îți dorești o piscină la tine în curte, dar vrei să te încadrezi într-un buget decent (astfel că mai poți investi și în alte elemente de design și amenajare a piscinei). 

Blocurile vin în diverse forme, special gândite pentru piscinele de dimensiuni relativ reduse, de familie. 

Datorită sistemului de montare cu blocuri, forma acestor piscine este ușor de personalizat, acesta fiind asemănător unui set de LEGO. Totodată, polistirenul este cunoscut ca fiind un bun termoizolant, ceea ce contribuie la menținerea unor temperaturi ridicate a apei din piscină, astfel că nu vei folosi sistemul de încălzire foarte mult. 

tipuri de piscine

Procesul de montare este similar cu cel al piscinelor din fibră de sticlă, și anume după excavarea spațiului, blocurile de polistiren se asamblează la fața locului, urmând apoi montarea instalațiilor de filtrare și recirculare. 

Ca timp de montare, acesta este mai mare decât în cazul piscinelor din fibră de sticlă, dar mai mic decât în cazul celor de beton, astfel că te poți bucura de acest tip de piscină chiar la tine în curte în aproximativ 3 săptămâni. Poți alege blocuri de polistire pentru piscine calitative chiar din oferta noastră de produse.

piscine ingropate polistiren

Piscinele din blocuri de polistiren de la HydroSpa.

În cazul piscinelor îngropate cu structură de polistiren, specialiștii HydroSpa recomandă finisarea interioară a acestora cu un liner-PVC de 1,8 mm sau 1,5 mm, disponibil într-o varietate de modele și culori – poți vedea mai multe modele în categoria de liner PVC și accesorii

piscine ingropate beton

Cumpără Liner PVC 1.8mm Sensitive Bali – Flagpool din categoria Liner PVC și accesorii

Avantaje

 • Preț de construcție foarte mic (un kit prefabricat de dimensiuni 8x4x1.20m costă aproximativ 7.200 de lei)
 • Linerul PVC are rezistență la perforare, însă tratarea chimică trebuie făcută corespunzător pentru a se evita decolorarea membranei

Dezavantaje

 • Durabilitate redusă în timp
 • Personalizare limitată
 • Betonul trebuie turnat în 2-3 etape care necesită timp de uscare între ele pentru a nu se sparge/deforma cărămizile de polistiren din partea inferioară 
 • Pot necesita ranforsare din lemn 
 • Nu pot fi montate suprateran

3. Piscine îngropate cu structură metalică

Piscinele exterioare îngropate cu structură metalică sunt alegerea ideală dacă ești interesat de o structură rezistentă, cu aspect plăcut și o garanție de până la 25 de ani. 

Aceste piscine din kituri prefabricate sunt compuse din panouri de oțel galvanizat SteelPrime de 2 mm grosime. 

piscine ingropate metalice

La HydroSpa, specialiștii îți pun la dispoziție kituri de piscine îngropate cu structură metalică de diverse dimensiuni, dotate cu toate echipamentele necesare:

 • sistem de filtrare format din filtru cu nisip și vană multiport superioară Hayward
 • pompă recirculare cu prefiltru Hayward
 • panou electric cu protecție diferențială și ceas programator
 • scară de inox cu trei trepte
 • țevi și fitinguri PVC în limita a 5 metri
 • bordură perimetrală din piatră naturală 
 • și liner PVC pentru finisajul interior al cuvei. 
piscine exterioare

Alege piscinele cu structură metalică de la HydroSpa.

Deși cele mai populare rămân cele dreptunghiulare, piscinele exterioare cu structură metalică pot fi personalizate în diverse forme, precum ovale, în formă de treflă, de „L” sau chiar rotunde.

Avantaje

 • Preț de construcție relativ mic (un kit prefabricat de dimensiuni 8x4x1.4m costă aproximativ 57.000 lei)
 • Garanția rezistenței de până la 25 de ani
 • Instalare rapidă
 • Linerul PVC are rezistență la perforare, însă tratarea chimică trebuie făcută corespunzător pentru a se evita decolorarea membranei
 • Pot fi montate suprateran

Dezavantaje 

 • Placa de beton pentru suportul piscinei necesită un perimetru mai mare decât dimensiunile piscinei pentru a putea fixa/monta suporții metalici de ranforsare (picioarele)

4. Piscine îngropate din beton

Piscinele exterioare îngropate din beton sunt alegerea perfectă pentru persoanele care își doresc o piscină personalizată până în cele mai mici detalii în ceea ce privește forma și dimensiunile acesteia. 

Prețul va diferi de la proiect la proiect, însă pentru construcția unei piscine îngropate din beton va trebui să dispui de un buget generos, dar și de timp, întrucât în funcție de complexitatea proiectului, acesta poate dura între 3 și 6 luni. 

piscine ingropate

Spre deosebire de piscinele îngropate cu structură de polistiren sau metalică, piscinele îngropate din beton oferă mai multă libertate în ceea ce privește finisajele acestora. 

Dacă în cazul piscinelor din polistiren sau a celor metalice, specialiștii recomandă linerul PVC, în cazul piscinelor din beton, poți opta atât pentru liner, cât și pentru mozaic sau gresie porțelanată! 

Mozaicul este unul dintre cele mai bune opțiuni pentru placarea cuvei, deoarece printre caracteristicile sale speciale se numără impermeabilitatea, rezistență bună la șocuri termice, rezistența la acțiunea produselor chimice, dar și la îngheț.  

piscine ingropate din beton

Cumpără Mozaic de sticlă Niebla Turquesa antiderapant, din categoria Mozaic Piscină

Cu toate acestea, piscinele îngropate din beton vin și ele la pachet cu o serie de dezavantaje, iar pe lângă costurile de construcție ridicate, acestea necesită și o întreținere mai atentă. 

Betonul este un material foarte poros, ceea ce favorizează dezvoltarea algelor. De aceea, pentru a nu risca să descoperi o apă înverzită peste noapte, specialiștii HydroSpa recomandă să acorzi atenție ridicată procedurilor și produselor de întreținere a piscinei.

Totodată, datorită porozității betonului și a algelor care dezvoltă mult mai ușor pe astfel de suprafețe, trebuie să acorzi o atenție sporită echilibrului chimic al apei. De asemenea, betonul are și o bază alcalină, ceea ce poate duce la un dezechilibru al pH-ului dacă este scăpat de sub control. 

Avantaje

 • Durabilitate crescută în timp
 • Posibilitatea de a personaliza până în cele mai mici detalii forma și dimensiunile

Dezavantaje

 • Costuri ridicate de instalare și întreținere 

Alege tipul de piscină potrivit spațiului și bugetului tău 

Indiferent de tipul de piscină pe care îl vei alege, trebuie să ții cont de mai mulți factori atunci când vine vorba de tipul de piscină care ți se potrivește. 

De la spațiul de care dispui la buget, și chiar la tipul de piscină pe care ți-l dorești, iată care sunt principalele avantaje și dezavantaje ale diferitelor tipuri de piscine:

AvantajeDezavantaje
Piscine din fibră de sticlăUșor de întreținut
Se instalează foarte rapid

Durabilitate ridicată în timp
Formele și dimensiunile sunt destul de limitate
 
Costuri inițiale destul de ridicate, însă acestea se vor amortiza în timp

Risc de decolorare în timp
Piscine cu structură metalicăPreț de construcție relativ mic
Rezistență de până la 25 de ani

Instalare rapidă

Linerul PVC are rezistență la perforare, însă tratarea chimică trebuie făcută corespunzător pentru a se evita decolorarea membranei

Pot fi montate suprateran
Placa de beton pentru suportul piscinei necesită un perimetru mai mare decât dimensiunile piscinei
Piscine cu structură de polistirenPreț de construcție foarte mic

Instalare rapidă

Linerul PVC are rezistență la perforare, însă tratarea chimică trebuie făcută corespunzător pentru a se evita decolorarea membranei
Durabilitate redusă în timp

Personalizare limitată

Betonul trebuie turnat în 2-3 etape

Pot necesita ranforsare din lemn 

Nu pot fi montate suprateran
Piscine cu structură de betonDurabilitate foarte mare 

Pot fi foarte ușor de personalizat
Preț de construcție foarte ridicat

Timp de construcție crescut

Costuri de întreținere mai mari

În continuare îți recomandăm să afli și care sunt costurile de construcție a unei piscine  pentru fiecare etapă în parte.

Poți cumpăra produsele menționate în acest ghid din categoriile piscine, echipamente piscine, placare – finisare piscine și tratarea și curățarea piscinei

Dacă vrei să afli mai multe detalii de la specialiști, HydroSpa îți oferă consultanță gratuită ca să alegi cel mai bun tip de piscină și echipamentele și accesoriile necesare – tot ce trebuie să faci este sa ne suni la 0726 229 186 sau să ne scrii un mail pe adresa sales@hydrospa.ro. 

Te așteptăm cu sfaturi și recomandări cu privire la ce ți se potrivește mai bine pentru piscina ta!