pH-ul apei – ce rol are în apa piscinei și ce pot face ca să-l mențin la valorile optime?

Monitorizarea și menținerea pH-ul piscinei este o provocare constantă pentru proprietarii de piscine – probabil și tu te vezi mereu nevoit să jonglezi între menținerea echilibrului chimic și evitarea iritațiilor pielii și ochilor celor care folosesc piscina.

Mai mult, un pH inadecvat poate micșora eficacitatea clorului, lăsând apa vulnerabilă la microorganisme dăunătoare și provocând deteriorări ale echipamentului. Aceste complicații transformă ajustarea pH-ului dintr-un simplu task de rutină într-o corvoadă frustrantă.

Daca si tu te confrunți cu dificultatea de a menține un pH stabil, în timp ce te străduiesti să limitezi substanțele chimice agresive, și încerci să previi coroziunea echipamentelor piscinei, echipa HydroSpa își propune să te ghideze, oferindu-ți acces la o colecție de sfaturi, soluții și strategii testate.

Această luptă continuă împotriva fluctuațiilor pH-ului necesită soluții concrete, bazate pe cunoștințe aprofundate și o înțelegere clară a dinamicii apei din piscină. În acest ghid vrem să clarificăm confuzia în jurul nivelului de pH, prezentându-ți  ce este, importanța sa, ce măsuri ar trebui să iei dacă nu se încadrează în parametri normali și cele mai eficiente metode pentru a asigura o experiență de înot sănătoasă, fără a sacrifica calitatea apei sau a expune piscina la deteriorări costisitoare.

Ce este pH-ul apei și ce factori îl influențează? 

pH-ul la apă – a nu se confunda cu pH-ul organismului – este un indice care măsoară nivelul de aciditate a unei soluții. În cazul de față, apa de piscină. 

Cele două extremități în cadrul cărora se măsoară pH-ul este 0 (foarte acidic), respectiv 14 (bazic, alcalin).

Scala prin care se măsoară pH-ul este logaritmică. Valorea 8 este de 10 mai mare decât cea de 7, cea de 9 de 100 de mai mai mare decât 7. Nivelul central este 7, acesta reprezentând valoarea neutră pe care toate sursele de specialitate o folosesc ca reper pentru recomandări.

Sursă: United States Environmental Protection Agency

În general, este recomandată valoarea de mijloc – astlfel, indicele unei ape “ideale” potabile ar trebui să se situeze între 6.5 și 8.5. În cazul piscinelor, care presupun contact fizic îndelungat cu apa, nivelul pH-ului ar trebui menținut între 7.0 și 7.6. Alte surse recomand un pH între 7.0 și 7.2. Cu alte cuvinte, este recomandat să-l menținem nu mai mare de 7.6 și nu mai mic de 7.0 Cu cât te abați mai mult de la aceste limite, cu atât mai mult crește riscul apariției efectelor adverse de sănătate. 

Ce factori influențează pH-ul apei? 

Ca să înțelegem factorii care înfluențează pH-ul apei de piscină, trebuie să ne gândim la extremități: pH mare și pH mic. 

Cauzele pH-ului mare sunt următoarele:

 • Substanțele alcaline. Deoarece substanțele alcaline dețin un nivel de pH mai mare de 7, introducerea acestora în apa de piscină pot cauza nivelul pH-ului să crească peste valorile recomandate. Acest fapt poate da mari bătăi de cap deținătorilor de piscine întrucât anumite substanțe alcaline, cum ar fi bicarbonatul de sodiu, sunt folosite pentru a stabiliza nivelul pH-ului. În cazul bicarbonatului de sodiu, este recomandată moderația și testarea frecventă a apei pentru că un pH ridicat este mult mai greu de corectat decât pH-ul scăzut. 
 • Alcalinitate crescută. Când nivelul de alcalinitate depășește limitele recomandate, apa dezvoltă o cantitate excesivă de ioni de bicarbonat care propulsează nivelul pH-ului. 
 • Pierderi de dioxid de carbon. Dioxidul de carbon, prezent în mod natural în aer, se dizolvă treptat în apă, menținând astfel nivelul pH-ului în parametri normali. Apa pierde dioxid de carbon prin simpla utilizare a piscinei – cu cât este folosită de mai mulți oameni care înoată, stropesc cu apă și o împrăștie, cu atât mai mult dioxid de carbon se evaporă în aer. 
 • Factori de mediu. Nivelul de pH poate crește și în cazul în care piscina este alimentată cu apă bogată în minerale precum calciu și magneziu. Aceste minerale, cunoscute și ca “apă dură” cresc nivelul de alcalinitate al lichidului și, în consecință, al pH-ului. 
 • Schimbări de temperatură. Aici vorbim de un lanț de reacții chimice care operează în simbioză – mai exact, relația dintre temperatura apei și intensitatea reacțiilor chimice rezultate. Pe scurt, pe măsură ce temperatura apei crește, se intensifică rata și intensitatea reacțiilor chimice. Dacă temperatura apei este ridicată, orice substanță chimică adăugată ulterior – fie că ne referim la clor sau la reglatori de pH – va reacționa mai rapid decât trebuie, scăzându-i astfel randamentul și crescând nivelul pH-ului.
 • Utilizare intensă. Simpla utilizare a piscinei poate duce la creșterea nivelul de pH prin introducerea anumitor substanțe precum spray-uri și creme pentru protecție solară și transpirație.

La polul opus, factorul principal care cauzează scăderea nivelului de pH este apa de ploaie, imediat după o furtună. Apa de ploaie are un nivel de pH de 5.65. Deși nu pare atât de rău, pe măsură ce cade, apa de ploaie interacționează cu dioxidul de carbon din atmosferă, ceea ce îi crește aciditatea și îți scade nivelul de pH. Din acest motiv, HydroSpa recomandă acoperitoare speciale, în special în perioada mai ploioasă a sezonului cald. 

Care este importanța pH-ului în apa de piscină?

Lipsa unui nivel adecvat de pH poate duce la o suită de probleme, atât medicale, cât și asupra piscinei. La nivelul sănătății, un pH peste 8 poate provoca mâncărimi, piele uscată și erupții cutanate, în timp ce un pH sub 7 poate duce la iritații la niveoul ochilor și pasajelor nazale. 

Motivul principal pentru care corpul omenesc nu se împacă cu valori prea crescute sau scăzute de pH este evolutiv – cu alte cuvinte, corpul omenesc este construit să proceseze doar apa al cărei pH se situează la mijlocul scalei logaritmice menționate mai sus. 

Acestea sunt consecințele mai imediate. Pe termen lung, ignorarea indicelui de pH poate afecta integritatea structurală a piscinei, care la rândul ei va rezulta în efecte medicale medicale adverse întrucât piscina nu va mai putea funcționa în parametri optimi. 

Spre exemplu, pH-ul mic poate duce la coroziunea suprafețelor și obiectelor de metal (scări, șuruburi, lumini, și altele), ceea ce rezultă automat în contaminarea apei cu substanțe microscope toxice oamenilor și în general într-o experiență periculoasă pentru înotători (gândiți-vă la scările șubredere care se pot rupe în orice clipă și bucățile de șuruburi din apă). 

Alte consecințe ale nivelului de pH suboptim sunt următoarele:

 • O probabilitate crescută de bacterii și alge. 
 • Scăderea eficienței clorului. Cu cât este mai mare pH-ul apei, cu atât mai ineficient va deveni clorul, ceea ce se va traduce în costuri mai mari din cauza cantităților crescute de agent pe care le vei achiziționa pentru a compensa pentru ineficacitatea acestuia. 
 • Apă cețoasă. pH-ul ridicat creeaza un mediu propice pentru dezvoltarea depozitelor de minerale (vezi ce am scris mai sus despre alcanine). 
 • Erodarea și înfundarea sistemelor de filtrare și tratare a apei. Depozitele de minerale sunt extrem de periculoase pentru aparatura auxiliară a piscinei. 
 • Gravarea și deteriorarea betonului, gresiei și tencuielii. Atât pH-ul mic cât și cel mare pot afecta integritatea structurală a piscinei. Iar în cazul piscinelor supraterane, vinilul se poate deteriora în timp. 
 • Suprafețele piscinei pot dezvolta pete. Petele din piscină pot fi de două tipuri: de proveniență organică și de origine metalică. Petele organice sunt cauzate de descompunerea deverselor reziduuri naturale precum frunze și crengi. Petele metalice sunt cauzate, printre altele, de coroziunea țevilor. La rândul ei, coroziunea țevilor este cauzată de pH-ul mic, care crește aciditatea apei. 

Cum tratez și mențin pH-ul apei din piscina mea?

NOTĂ: Consultă un specialist înaintea aplicării oricărui tratament care presupune manevrarea agenților chimici. Pentru detalii și recomandări, HydroSpa îți oferă consultanță gratuită – nu ezita să ne suni la 0726 229 186 sau să ne scrii un mail pe adresa sales@hydrospa.ro.

În eforturile tale de tratare a pH-ului te vei confrunta cu două probleme diametral opuse: cum să mărești pH-ul, respectiv cum să îl micșorezi la valoarea de mijloc. 

Este important de reținut faptul că indiferent de substanța utilizată, compoziția chimică a apei va fi afectată în varii moduri. Reglarea pH-ului este, în esență, un act de echilibrare care presupune introducerea incrementală a substanțelor reglatoare și monitorizarea altor indici de calitate. 

Așadar, înainte de a adăuga orice fel de reglator de pH, recomandăm testarea următorilor indici:

 • Duritatea de calciu. Acest indice reprezintă cantitatea totală de calciu dizolvată în apă. Cantitatea ideală de calciu dur din apă ar trebui să se situeze între 200 și 400ppm (părți pe milion). Dacă nivelul de calciu dur depășește parametri normali, vei observa linii albe formându-se la marginea piscinei. Pentru a micșora cantitatea, va trebui să goliți parțial piscina, să o umpleți cu apă curată și să folosiți un robot de curățare speciali pentru piscine pentru a îndepărta sedimentele de calciu. 
 • Alcalinitatea apei. Acest indice reprezintă totalitatea alcanilenor prezente în apă. În mod ideal, nivelul alcalinității ar trebui să se situeze între 120 și 150ppm. Atenție: un nivel mic de alcalinitate produce fluctuații de pH care pot fi chiar mai dăunătoare piscinei decât dacă pH-ul se situează la polii extremi (plus problemele de sănătate anterior menționate). Pentru creșterea alcalinității, recomandăm bicarbonatul de sodiu – în jur de 11 kg/37 metri cubi de apă. 
 • Nivelul de clor. Clorul este cea mai comună soluție de sanitizare datorită potenței și accesibilității sale. Pe de altă parte, cantitățile excesive de clor pot duce la o scădere masivă a nivelului de pH și, în consecință, la creșterea acidității apei. 

Să începem cu tratarea pH-ului ridicat. Din fericire, aveți multe opțiuni pentru scăderea acestuia, cum ar fi sanitizatori acizi. Recomandăm următoarele substanțe :

 • Clor gazos. O soluție foarte eficientă, însă potențial periculoasă dacă nu luați precauțiile necesare. 
 • Diclor/Triclor. Două substanțe care aparțin de familia izocianuratelor clorurate, diclorul și triclorul sunt, în esență, compuși de clor folosiți în piscinele publice, cum ar fi cele din complexele rezidențiale și hoteluri, pentru tratamente șoc. Acest proces presupune creșterea nivelului de clor liber de 10 ori față de nivelul de clor combinat, scopul final fiind descompunerea moeculelor de cloramină prin oxidare și eliminarea factorilor care au cauzat creșterea pH-ului. Am scris pe larg despre clor ca soluție de tratare aici
 • Acid clorhidric în combinație cu dioxid de carbon. Acidul clorhidric este una din cele mai răspândite soluții pentru scăderea pH-ului. Din nefericire, acidul clorhidric de sine stătător poate fi periculos pentru oameni din cauza vaporului produs. De asemenea, poate afecta integritatea echipamentelor și a aparatelor montate în piscină.. Mai mult decât atât, acidul clorhidric reduce nivelul de alcalinitate al apei. De partea cealaltă, dioxidul de carbon crește nivelul de alcalinitate. Așadar, cea mai bună soluție este aplicarea lor în tandem prin intermediul unui echipament special capabil să le introducă în apă.
 • Bisulfat de sodiu. Este practic acid clorhidric, doar că sub formă de granule. 

În continuare, pentru creșterea pH-ului, puteți apela la următoarele soluții:

 • Hipoclorit de calciu. Un sanitizator și oxidant puternic, hipocloritul de calciu deține un nivel de pH de aproximativ 11.8 – motiv pentru care necesită o soluție pe bază de acid pentru a balansa pH-ul și a-l aduce la un indice de 7. 
 • Hipoclorit de sodiu – sau clor lichid. La fel ca hipocloritul de calciu, trebuie combinat cu un sanitizator acid din cauza pH-ului ridicat – 13. 

Ce produse comerciale pot folosi pentru tratarea pH-ului? 

În această secțiune ne vom axa pe două categorii largi de corectori de pH: corectori pentru scăderea pH-ului și corectori pentru creșterea pH-ului. La rândul lor, acestea sunt de două tipuri: solide și lichide. 

HydroSpa oferă o gamă variată de produse – numit corectori de pH – pentru toate buzunarele. Mai jos, îți vom prezenta oferta noastră de produse, împreună cu specificații și recomandări de utilizare:

1. Corector pH Plus (+) 3kg

  corect ph plus

  Dacă vă confruntați cu problema pH-ului mic, corectorul pH + de la Kloer vă poate ajuta să-l readuceți în parametri normali. Este un compus granulat care mărește nivelul pH-ului când acesta este mai mic de 7.2. După cum am menționat și mai sus, valoarea optimă a pH-ului trebuie să fie între 7.2 și 7.6. Întrucât compoziția substanței este carbonat de sodiu arhidru, atenție la contactul cu pielea și ochii.  

  Cât despre utilizare, tot ce trebuie să faceți este să turnați doza necesară într-un vas cu apă, ca după aceea să eliberați amestecul obținut pe toată suprafața piscinei. Pentru creșterea pH-ului cu 0,2 la 10 metri cubi de apă, recomandăm aproximativ 100 de g de produs. 

  2. Corector pH Plus (+) Lichid 20L

   corector ph plus lichid

   În cazul în care nu vă surâde ideea de a manipula compui granulați, ați putea opta pentru un corector de pH plus de la aceeași companie (Kloer), doar că în formă lichidă. Este potrivit atât pentru dozare automată, cât și manuală. Compoziția chimică al acestui produs este hidroxid de sodiu.

   Pentru a crește nivelul cu 0.2 unități de pH, recomandăm aproximativ între 60 și 80ml de soluție pentru 10 m cubi de apă.Folosiți un kit te testare de pH manual sau electronic pentru a verifica dacă dozajul este potrivit.  Încă un lucru de care trebuie să tineți cont este că cantitatea de solutie necesară pentru obținerea unor rezultate optime poate varia datorită factorilor de mediu, condițiilor metereologice, calitatea apei și așa mai departe. 

   3. Corector pH Minus (-) Solid 8kg

    corector ph minus

    Acest compus granulat de la Pool Guard este destinat piscinelor cu un pH mai mare de 7,6. Produsul conține hidrogenosulfat de sodiu (săruri provenite din acizi anorganici), practic sare care rezultă din neutralizarea acidului sulfuric. Cu alte cuvinte, este o sare acidă. La fel ca în cazul tuturor agenților listați în acest articol, recomandăm maximă atenție în timpul utilizării. 

    Pentru a reduce pH-ul cu 0,2 unități, adăugați 1,5kg de produs pentru fiecare 100 metri cubi de apă. Înainte de eliberare, doza necesară se amestecă într-un vas cu apă. Atenție: pentru eficiență optimă, amestecul trebuie eliberat pe toată suprafața piscinei. 

    4. Corector pH Minus (-) Lichid Light 20L

     corector ph minus lichid

     Dacă nu vă surâde ideea unui compus granulat, există și varianta lichidă. Acest corector de pH de la Pool Guard, care conține un amestec de acid sulfuric și apă, este special conceput pentru piscinile dotate cu sisteme automate de citire și reglare a pH-ului apei. Astfel, nu recomandâm utilizarea acestuia dacă piscina nu este echipată cu un dozator automat. 

     Apelează la experții HydroSpa pentru a te ajuta cu menținerea nivelul de pH din apă 

     Sperăm că acest articol ți-a răspuns la toate întrebările și nelămuririle despre nivelul de pH din apă. 

     Chiar dacă poate părea un proces laborios la prima vedere, indicele de pH poate fi menținut în parametri optimi cu puțin efort și instrumentele ideale. Evident, nicio soluție nu este 100% perfectă – motiv pentru care suntem gata oricând să te ajutăm să faci alegerea corectă pentru tine.

     Dacă ai și alte nelămuriri legate de acest proces important, HydroSpa îți oferă consultanță gratuită – nu ezita să ne suni la 0726 229 186 sau să ne scrii un mail pe adresa sales@hydrospa.ro.

     Add a Comment