Apă verde în piscină? Iată ce te sfătuiesc specialiștii să faci și cum eviți problema în viitor

Apa verde reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă toți cei care dețin o piscină. Nu este deloc plăcut să descoperi o apă tulbure atunci când te aștepți la o priveliște minunată și câteva ore de relaxare în propriul bazin. 

În 90% din situații, cauza pentru culoarea verde a apei este nivelul scăzut de clor care favorizează apariția algelor. Acestea se pot dezvolta rapid, mai ales în sezonul cald, așa că nu trebuie să te surprindă dacă apar peste noapte. 

În mod clar este vorba despre un dezechilibru, însă nu trebuie sa te îngrijorezi prea mult deoarece exista soluții pentru a scăpa foarte ușor de apa verde din piscină. 

Noi, la HydroSpa, avem mii de clienți care s-au confruntat cu aceeași problema – iată ce le-am recomandat lor și ce îți recomandăm și ție pentru a scăpa foarte ușor de problemă și a te bucura cât mai rapid de o apă curată și sănătoasă. 

De ce se înverzește apa din piscină?

În principiu, există patru motive pentru care se înverzește apa din piscină. 

Fie că te-ai trezit peste noapte cu apa din piscină verde sau aceasta a început să se înverzească treptat, motivul poate fi unul dintre factorii de mai jos sau chiar o combinație între aceștia: 

1. Nivelul de clor liber este prea scăzut

Clorul are un rol vital în dezinfectarea piscinei, dar și în procesul de oxidare. Nu uita că odată ajuns în piscină, clorul reacționează cu apa și cu reziduurile din ea și formează o nouă substanță numită cloramină sau clor combinat. În urma acestei combinări, în apă mai rămâne și o cantitate de clor liber, care practic este “liberă” să distrugă bacteriile și alți agenți contaminanți. Dacă nivelul de clor liber este prea scăzut, atunci acesta nu poate face față algelor și microorganismelor care se înmulțesc foarte repede comparativ cu puterea de distrugere a clorului. 

În plus, rația dintre clor liber și acid cianuric influențează puterea clorului de combatere a algelor. Specialiștii recomandă ca minimul de clor liber să fie 7,5% din valoarea de acid cianuric. De exemplu, la 20 ppm de acid cianuric, minimul de clor liber trebuie să fie de 1,5 ppm pentru a avea efect algicid. 

2. Nivelul de fosfați este prea mare

Fosfații asigură micronutrienții necesari microorganismelor pentru a se hrăni și a se înmulți. Dacă în urma măsurătorilor, valoarea fosfaților depășește 500 părți pe miliard, atunci trebuie să mărești cantitatea de clor liber din piscină. 

În același timp, majoritatea testerelor măsoară ortofosfații din apă și este posibil să indice un nivel scăzut de fosfați, iar apa să fie plină de alge. Acest lucru se datorează faptului că algele au încorporat acești fosfați în pereții celulari și de aceea aceștia nu mai pot fi măsurați. 

Când nivelul de clor este destul de mare încât să spargă/distrugă pereții celulari ai algelor, fosfații vor fi eliberați din nou în apă, și va crește o nouă generatie de alge. Prin urmare, recomandăm să vă asigurați că aveți un nivel optim de clor liber în apă care poate combate atât algele dezvoltate, cât și fosfații eliberați de acestea prin utilizarea unei sistem de analiza și dozare automată.

3. Există probleme la sistemul de filtrare

Dacă apa din piscina ta este verde, dar nivelul de clor este mare, înverzirea apei ar putea semnala probleme la sistemul de filtrare. Printre posibilele cauze întâlnite se numără filtru subdimensionat, nisip colmatat, perioadă mică de filtrare, pompă supradimensionată (care cauzează presiune mare în filtru) sau existența așa-numitelor „puncte moarte din bazin”, unde apa băltește, nefiind antrenată de curenții de apă care nu fac față la toată capacitatea bazinului. 

În funcție de capacitatea bazinului și de cea a sistemului de filtrare, apa din piscină trebuie filtrată timp de 8 ore pe zi (pentru o piscină privată, dacă tot volumul de apă este filtrat în 4 ore), indiferent dacă piscina este folosită sau nu. Când temperaturile sunt mai scăzute, și timpul de filtrare poate fi mai mic, însă nu trebuie să renunți de tot la acest procedeu. 

4. Din cauza oxidării cuprului

O altă cauză posibilă a înverzirii apei ar putea fi cuprul, care în urma oxidării, devine verde. Însă apa înverzită din cauza cuprului are o nuanță specifică, fiind de obicei clară și de un verde deschis față de cea înverzită de alge care este tulbure.

Clorul este unul dintre oxidanți care accelerează procesul de oxidare al cuprului. În cazul în care folosești produse precum algicide pe bază de cupru, trebuie să folosești agenți chelatori care să elimine cuprul din apă. 

Cât de verde este apa din piscina ta?

De cele mai multe ori, proprietarii piscinelor se trezesc peste noapte cu apa din piscină înverzită, în special în lunile călduroase de vară, care favorizează înmulțirea acestora. Însă există și situații în care aceasta se înverzește treptat. 

Este important să acționezi de la primele semne de înverzire a apei. Cu cât nuanța de verde este mai închisă, cu atât mai greu îți va fi să o cureți. 

  • În cazul în care apa este un verde foarte deschis, cel mai probabil un tratament șoc cu clor va fi de ajuns. 
  • Dacă verdele este închis, va trebui să repeți tratamentul de câteva ori pentru a avea din nou apă limpede. 
  • Dacă apa este maro închis spre negru, atunci sfatul nostru este să apelezi la ajutorul unui specialist. Cel mai probabil, piscina va trebui golită și curățată, iar astfel vei evita suprasolicitarea sistemului de filtrare. 

Cum rezolvăm problema unei apei verzi în piscină?

Pentru a rezolva cât mai rapid și eficient problema apei verzi din piscină, trebuie în primul rând să identifici motivul din spatele acestei probleme. 

Ți-am pregătit mai jos o listă de pași pe care trebuie să îi urmezi pentru a stabili cauza, dar și ce trebuie să faci în continuare: 

1. Testează apa din piscină

Primul lucru pe care trebuie sa îl faci atunci când observi că apa din piscină a devenit verde este să folosești câteva testere analiză apa pe care le găsești pe site-ul nostru ca să identifici nivelul de clor și valoarea pH-ului. 

Atunci când testezi nivelul de clor din piscină, trebuie să testezi și nivelul de clor liber, nu doar clorul total. Clorul liber este cel care ucide agenții patogeni precum bacterii, paraziți, viruși, dar și microorganisme precum alge și sporii acestora.

Ce este important de reținut este că clorul are multe de făcut, iar dacă parametrii apei nu sunt echilibrați corect, atunci acesta își pierde din eficiență, iar bacteriile se înmulțesc mai repede decât puterea de distrugere a clorului.  

Așadar, apa se înverzește atunci când microorganismele se înmulțesc mai repede decât rata de distrugere a clorului. Atunci este posibil să ne confruntăm cu probleme precum înverzirea apei din piscină. Microorganismele au nevoie de micronutrienți precum nitrogen și fosfor pentru a se înmulți. De aceea, este foarte important să testezi și nivelul fosfaților din apă. Un nivel crescut de fosfați creează un mediu propice pentru dezvoltarea și reproducerea microorganismelor. 

De aceea, în cazul valorilor mari de fosfați (peste 500 părți pe miliard), nivelul de clor trebuie de asemenea să fie mai mare. Deși fosfații nu acționează în mod direct asupra clorului, aceștia favorizează dezvoltarea microorganismelor, și de aceea clorul nu mai face față.  

2. Reglează parametrii apei

În cazul în care testerele folosite ți-au indicat valori scăzute ale clorului, este indicat să echilibrezi parametrii apei. Înainte de a trata apa din piscină, trebuie ca mai întâi să corectezi nivelul pH-ului. 

Acest factor indică aciditatea sau alcalinitatea apei din bazin și valoarea sa trebuie să fie constantă pentru a proteja echipamentul piscinei și sănătatea înotătorilor. Nu uita și de Indicele Langelier și de Potențialul de Oxido-Reducere dacă vrei să ai o apă curată și sănătoasă. 

Nivelul pH-ului poate fi reglat cu ajutorul unor corectori pH pe care îi găsești pe hydrospa.ro

Trebuie să folosești un produs pH Plus pentru a crește nivelul de aciditate sau un produs pH Minus pentru a reduce gradul de aciditate. Valoarea pH-ului trebuie menținută între 7.2 și 7.6 ppm deoarece între aceste valori, clorul are cea mai mare eficiență. Clorul liber trebuie sa fie între 0.5 – 1.5 mg/l – pentru bazinele descoperite și 0.5-1.0  mg/l – pentru bazinele acoperite.

3. Curăță cu atenție interiorul piscinei

Atunci când apa din bazin a devenit verde, înainte de a adăuga substanțe pentru igienizare, trebuie să cureți foarte bine interiorul cu ajutorul unor perii curățare piscină pe care le găsești pe site-ul nostru. 

Algele se depun adesea pe marginile sau pereții bazinului, iar o îndepărtare adecvată a acestora va permite ca substantele chimice adăugate pentru curățare să funcționeze mult mai rapid.

4. Tratamentul șoc cu clor

În funcție de gradul de infestare al piscinei, de cele mai multe ori soluția potrivită este un tratament șoc. Mulți oameni preferă să lase acest proces în seama specialiștilor, însă dacă alegi să o faci de unul singur, e bine să urmezi următorii pași: în primul rând, trebuie să testezi nivelul substanțelor din apă și să te asiguri că acestea sunt echilibrate corect. Și deoarece clorul este o substanță chimică agresivă, trebuie neapărat să porți echipament de protecție atunci când îl manipulezi.

Apoi, trebuie verifici filtrele, să te asiguri că funcționează corect, și să cureți manual piscina de frunze și alte resturi. De asemenea, piscina trebuie să fie umplută până la nivelul normal, iar pH-ul trebuie să fie între 7,2 și 7,6. Dacă pH-ul depășește limitele normale, atunci după clorinare, apa nu va fi limpede. Alcalinitatea trebuie să fie cuprinsă între 80 și 120 ppm. 

Pentru un tratament șoc corect, este indicat ca nivelul de clor liber să crească de 10 ori față de de nivelul de clor combinat pentru a ajunge în punctul în care moleculele de cloramină se descompun prin oxidare. 

Specialiștii HydroSpa recomandă folosirea clorului nestabilizat în tratamentul șoc. 

Dacă există o cantitate mare de alge în piscină, pentru o igienizare corespunzătoare, este posibil să fie nevoie de repetarea tratamentului de mai multe ori pentru a le împiedica să continue să se înmulțească. În urma acestui proces, apa poate părea tulbure sau murdară, dar pe măsură ce va trece prin filtru, va deveni din nou clară. Pe perioada tratamentului șoc, sistemul de recirculare al apei trebuie să funcționeze continuu. De asemenea, este indicat ca acest tratament să fie făcut seara, și nu se recomandă folosirea piscinei în următoarele 24 de ore. 

În timpul tratamentului șoc cu clor trebuie să cureți și să speli periodic filtrele, pentru a te asigura că acestea nu se înfundă cu alge. 

4.1 Am aplicat tratamentul șoc, însă apa este în continuare tulbure

Dacă în urma tratamentului șoc, nivelul pH-ului este în parametrii normali, dar apa continuă să fie tulbure chiar și după 24 de ore, înseamnă că sistemul de filtrare nu funcționează corect. Verifică și curăță filtrele, iar dacă problema nu se rezolvă, cel mai probabil acestea trebuie schimbate. 

4.2 Am aplicat tratamentul șoc, însă apa este în continuare verde

În cazul în care în urma tratamentului șoc, apa continuă să fie verde, atunci acest lucru se poate datora acidului cianuric din clor. Dacă obișnuiești să folosești clor stabilizat (triclor), nivelul de acid cianuric poate crește în timp și anulează efectul moleculelor libere de clor. De aceea, atunci când măsori parametrii apei, este bine să ții cont de Indicele Langelier. Altfel, măsurătorile îți pot indica un nivel mare de clor, însă acesta nu este eficient dacă toți ceilalți parametri nu au valorile corecte. 

O altă cauză ar putea fi nivelul mare de fosfați. Așa cum spuneam și mai sus, fosfații favorizează înmulțirea algelor, oferindu-le un mediu propice pentru a se înmulți mai repede decât puterea distrugere a clorului. Dacă apa continuă să fie verde, măsoară și nivelul de fosfați din apă. 

În cazuri particulare, este posibil ca tratamentul șoc să nu dea randament, iar algele să persiste. În acest caz, recomandarea noastră este să apelați la un specialist care va face o analiză extinsă a parametrilor chimici ai apei și a sistemului de filtrare al piscinei pentru a putea constata cauza exactă a ineficienței clorului.

5. Asigură-te că filtrul funcționează corect

Pentru ca apa din piscina sa fie tratata în mod corespunzător, este necesar să folosești constant un sistem de filtrare potrivit nevoilor bazinului tău. 

Hydrospa.ro ofera mai multe tipuri de filtre piscina, pe care este indicat să le alegi ținând cont de volumul apei din propriul tău bazin. Acestea vor elimina mare parte din praf și impuritățile care se adună adesea în piscină.

Totuși, pentru a funcționa cum trebuie, filtrul trebuie curățat periodic, înainte și după tratamentul șoc. Înainte de a adaugă o cantitate mare de clor în apă, trebuie să te asiguri că filtrul este curat și poate elimina toate algele în timpul procesului de curățare. De asemenea, după clorinarea șoc, acesta trebuie să funcționeze în permanență și să fie curățat în mod regulat pentru a împiedica acumularea algelor în filtru.

6. Aspiră algele moarte rămase în piscina

În urma tratamentului cu clor, algele moarte vor cădea pe podeaua piscinei sau vor pluti la suprafața apei. De asemenea, culoarea lor nu va mai fi verde, ci maro. Ca să te asiguri că igienizezi bazinul în mod corespunzător, folosește din nou periile pentru fundul și pereții bazinului, apoi aspiră algele depuse aici cu ajutorul unui robot curatare piscina

Unul dintre cei mai populari roboți de curățare este Tiger Shark 2.

În cazul în care sunt prea multe alge moarte și intampini probleme în aspirarea lor, adaugă un floculant, adică o soluție de coagulare, pentru a face algele sa se lege între ele și să-ți faciliteze vidanjarea.

7. Folosește un tratament algicid pentru prevenirea algelor

Algele sunt organisme unicelulare, care se dezvoltă foarte repede, mai ales dacă apa din piscină este încălzită. Pentru a preveni apariția acestora și colorarea apei în verde, este indicat să folosești frecvent un produs antialge pentru piscina. Aici poți descoperi mai multe produse de curățare a apei, iar noi îți recomandăm algicidul nostru cel mai popular pe care îl găsești în varianta de 5 sau de 20 de litri. 

O alternativă la produsul algicid poate fi un produs care reduce numărul de fosfați din apa. Fosfații sunt nutrienții esențiali pentru alge, iar înlăturarea acestora din apa nu va omorî algele dar va conduce la inhibarea naturală a dezvoltării/înmulțirii și scurtarea duratei de viață a acestora sporind în acest fel eficiența clorului din apă. 

Un bazin care nu este corect întreținut poate avea o influență negativă asupra sănătății tale. Apa tulbure, verde, conduce la dezvoltarea de bacterii sau ciuperci ce pot provoca diverse alergii sau chiar boli. De aceea, este indicat să tratezi apa din piscina într-un mod adecvat ca să te asiguri că o poți utiliza mereu în deplină siguranță.

În concluzie: O apă echilibrată previne înverzirea și formarea algelor

Sperăm că ți-am răspuns la toate întrebările legate de motivul pentru care se înverzește apa din piscină și că te-am lămurit cu privire la metodele de tratare a acesteia.

Însă nu uita că dacă faci mereu toate măsurătorile necesare și respecți valorile Indicelui Langelier, atunci clorul va fi eficient, și poți preveni înverzirea apei. 

Iată în continuare o recapitulare a sfaturilor care te vor ajuta să păstrezi apa din piscină mereu limpede și curată: 

  1. Măsoară în mod constant parametrii apei 
  2. Acționează din timp. Corectează cât mai rapid orice neregulă în echilibrul apei 
  3. Verifică și curăță filtrele în mod regulat
  4. Fă un tratament șoc o dată pe lună

Poți cumpăra produsele menționate în acest ghid din categoria de produse substanțe pentru piscină, dar și din categoria curățare piscine

Dacă vrei să afli mai multe detalii de la specialiști, HydroSpa îți oferă consultanță gratuită – tot ce trebuie să faci este sa ne suni la 0726 229 186 sau să ne scrii un mail pe adresa sales@hydrospa.ro. 

Te așteptăm cu sfaturi și recomandări cu privire la ce ți se potrivește mai bine pentru piscina ta. 

Add a Comment